Støre: Nå er det borgerkrig i Syria

Over 13 000 drept.

SPISSER ORDBRUKEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
SPISSER ORDBRUKEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten har tatt tusenvis av liv den siste tida blir beskrevet som en borgerkrig av utenriksminister Jonas Gahr Støre, melder NTB.

- Det er vanskelig å beskrive situasjonen i Syria som noe annet enn en borgerkrig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB. Støre svarer bekreftende på spørsmål om dette er begrepet han selv nå bruker om situasjonen. - Dette er en borgerkrig i alle sine dimensjoner, og det er en svært alvorlig situasjon for Syria og regionen, sier Støre. Han mener at FNs sikkerhetsråd må komme sammen for å vedta sanksjoner mot en større del av regimet i Damaskus. Han understreker også at Sikkerhetsrådet ikke bør utelukke noen handlingsalternativer.

13.000 drept siden mars - Det er tungtveiende argumenter mot en militær intervensjon, men det er viktige at FNs sikkerhetsråd ikke formulerer seg på en slik måte at regimet kan oppfatte det som en fribillett til overgrep, sier Støre. Mange drept Ifølge FN har over 13.000 mennesker blitt drept i Syria siden konflikten startet i mars i fjor. Både FN-representanter og franske myndigheter har kalt den stadig eskalerende volden i Syria for en borgerkrig. FNs sjef for fredsbevarende operasjoner, Hervé Ladsous, mener at partene nå kjemper en regulær krig om kontroll over territorium. Han understreker også at de 300 FN-observatørene som befinner seg i Syria, er i en svært farlig situasjon. Avviser

- Terrorister Men både opprørerne og regimet avviser at konflikten i landet nå kan regnes som en regulær borgerkrig. - Denne kunngjøringen likestiller drapsmannen og offeret og overser alle massakrene som er begått av Assad-regimet, heter det i en uttalelse fra en opposisjonsgruppe som kaller seg Den syriske revolusjonens generalkomité. I Damaskus fastholder regimet at konflikten er en kamp mot terrorister, ikke en borgerkrig. - Å snakke om borgerkrig i Syria stemmer ikke med virkeligheten, lyder meldingen fra utenriksdepartementet, som også ber FN-tjenestemenn om å holde seg «nøytrale, objektive og presise».

(NTB)