Store nedbørsmengder - nå kommer regnet sørover

Regnet høljet ned og faren for flom ble satt til nest øverste nivå. Flere steder på Østlandet kom det nærmere 50 millimeter nedbør på 24 timer.

LIFJELL: Mest nedbør kom det på Lifjell, som var oppe i 54,2 millimeter på 24 timer. Kart: Meteorologisk institutt
LIFJELL: Mest nedbør kom det på Lifjell, som var oppe i 54,2 millimeter på 24 timer. Kart: Meteorologisk instituttVis mer

Det var varslet store nedbørsmengder flere steder i Sør-Norge lørdag kveld, og NVE valgte å heve faren for flom til oransje farenivå - det nest høyeste. Søndag formiddag har Elin Langsholt ved flomvarslinga oversikten over hvor nedbøren har rammet verst i løpet av helga.

- Telemark, Buskerud og indre deler av Aust-Agder har fått mest nedbør. Her har det regnet godt i natt, men det ser ikke ut til å være noen dramatikk. Vi har i alle fall ikke fått meldinger om noen stengte veier eller kjellere fylt med vann, sier Langsholt til Dagbladet.

Ingen skredmeldinger

Fremdeles opprettholdes det oransje farenivå flere steder i Sør-Norge. Det til tross for at nedbøren nå avtar flere steder, og vil fortsette å minke utover søndagen.

Samtidig har NVE nedjustert faren for jordskred fra oransje til gult i Telemark og Buskerud.

Årsaken til at farenivået ble satt til oransje nivå, er snøsmelting etter høye temperaturer kombinert med det siste døgns kraftige nedbør. Men ingen av de større vassdragene har gått over sine bredder, til tross det er store vannmengder i sidevassdrag til Numedalslågen og Telemarksvassdraget.

VIND: Stormen i nord har påvirket flytrafikken flere andre steder nordpå, og Widerøe har kansellert flere avganger på grunn av den kraftige vinden. Video: Privat Vis mer

Vakthavende ved jordskredvarslingen, Graziella Devoli, opplyser overfor NTB at det ikke har kommet meldinger om større hendelser når det gjelder jordskred.

Over 50 millimeter nedbør

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, forteller til Dagbladet at det på de mest utsatte stedene nærmet seg 50 millimeter nedbør det siste døgnet. Verste var det på Lifjell, hvor det ble målt 54.2 millimeter i løpet av 24 timer.

- I tillegg har flere steder hatt mellom 40 og 50 millimeter, så det har vært et fuktig døgn, sier Granerød.

Nedbørsfronten har nå beveget seg sørover, og ligger over indre deler av Agder. Den vil ifølge meteorologen også fortsette sørover utover dagen, mens nedbørsmengden vil begrense seg til omkring 15-20 millimeter.

- For store deler av Østlandet har nedbøren nå gitt seg, men det blir fremdeles vått i Agder. Ellers i landet er det tørt og stort sett fint vær, sier Granerød.