MØTTE ABBAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte palestinernes president Mahmoud Abbas mandag kveld. Foto: Anne Marte Vestbakke / Scanpix
MØTTE ABBAS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte palestinernes president Mahmoud Abbas mandag kveld. Foto: Anne Marte Vestbakke / ScanpixVis mer

Støre: Norge sier «ja, men» til palestinerne

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge støtter et palestinsk medlemskap i FN dersom de rette forutsetningene ligger til grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Støre er selv nettopp kommet hjem fra FN i New York, der søknaden fra president Mahmoud Abbas ble lagt fram for hovedforsamlingen fredag.

- Vi har sagt at hvis palestinerne fremmer et forslag til resolusjon for FNs hovedforsamling, der Norge er medlem, og den inneholder de rette elementene, så er Norge for at en slik stat kan anerkjennes, sier Støre til TV 2.

Palestinerne må i så fall forplikte seg til forhandlinger, fremstå som en moderne rettsstat og anerkjenne Israels rett til å eksistere.

- De to må kunne leve side om side i fred, sier Støre.

På spørsmål om han tror utspillet vil føre til mer vold i regionen, svarer han forsiktig optimistisk. Det er usikkert hva utfallet blir, men det ligger ikke an til at noen ser vold som en løsning nå, mener han.

Støre vedgår at USAs president Barack Obama nok må ta kraftig hensyn til valget på hjemmebane neste høst.

- Jeg tror ikke Obama har noe problem med å se palestinernes drøm om en egen stat, men valgkampen kan gjøre det vanskelig. Han har ikke mye handlingsrom og tvinges til å legge ned veto. (©NTB)