Store norske kraftsalver

Nobel-direktør Geir Lundestad beskriver Oslo som byen knapt noen vil vedkjenne seg å komme fra i Kunnskapsforlagets nye Store norske leksikon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Samtidig mener Lundestad at nordlendingene er sytpeiser som alltid skylder på en eller annen «tosk» i hovedstaden. Til Dagbladet sier Lundestad at stolte bergensere reddes av humoren.

Artikkelen, om forholdet mellom distriktene og Oslo, kan neppe kalles fredsskapende. Det er i bind fire av Kunnskapsforlagets nye Store norske leksikon at Lundestad fyrer løs. Åtte av seksten bind kommer ut i 2005.

-  Ingen fra Oslo

-  Du finner nesten ikke et menneske som sier det er fra Oslo. Ute i verden bruker folk det minste påskudd for å fortelle at de ikke er det. Slik er det ikke med andre europeiske hovedsteder. Jeg har en kamerat som har bodd store deler av sitt liv i hovedstaden, og halvannet år i Sarpsborg. Gjett hvilket sted han hevder han er fra? sier Lundestad.

-  Du har Vålerenga-identiteten og vestkantidentiteten. Alle vil ikke identifisere seg med det.-  Vålerenga har sin klan, men den sokner nettopp til Vålerenga. Og se på hjemmekampene til Lyn. Det er der bortelagene får god oppslutning i hovedstaden.

Enorm stolthet

Det har derimot en by som Bergen, ifølge professoren:

-  Bergenserne har en enorm stolthet. Det som kanskje redder dem, er humoren.I artikkelen viser han til EU-avstemningene, og hvordan motstanden økte på 22 år i Norges mest moderne fylke, Rogaland:

«Når de angivelig hadde så store problemer med å bli hørt i Oslo, hvordan ville det ikke da bli i forhold til Brussel?» skriver Lundestad, og konkluderer deretter:

«Ingen er fra Oslo, vi kommer jo alle fra distriktene.»

I artikkelen skriver Lundestad at nordlendingene mener alle problemer skyldes en eller annen «tosk» på et kontor i Oslo, som ikke har peiling på distriktene.

Telefonlinjene glødet hjemme hos Lundestad i Oslo i går, etter at avisa Nordlys hadde servert nordlendingens syn på sine egne.

-  Subjektiv motvekt

-  Jeg står for det jeg har skrevet, sier Lundestad.-  Selvfølgelig finnes det problemer, men i siste instans er det nordlendingene selv som må gjøre noe med det, sier Lundestad.

-  Hva med trønderne?

-  Jeg kjenner dem ikke godt nok. Og så må jeg jo ha noen venner, svarer professor Lundestad.

Hovedredaktør for leksikonet, Petter Henriksen, opplyser at hvert bind innledes med et forord der en framtredende person kommer med sitt personlige syn.

-  Vi har fått en slags motvekt til våre objektive artikler.

FYRER LØS: Nordlendingen Geir Lundestad sparer ikke på kruttet i Kunnskapsforlagets nye Store norske leksikon. Men trønderne slipper unna: - Jeg må jo ha noen venner, sier Lundestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer