PANIKK: Like etter et jordskjelv som målte en styrke på 6,7. Nordmenn forsøker å finne vennene sine, og samler seg utenfor bygninger i gatene. Video: Mats Jacobsen / Tipser Vis mer

Store ødeleggelser etter kraftig jordskjelv i Tyrkia og Hellas

Flere nordmenn opplevde jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips eller bilder? Send til 2400@dagbladet.no eller ring 2400 1000

(Dagbladet): To personer er bekreftet døde etter at et jordskjelv med styrke på 6,7 ble registrert utenfor Hellas og Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået AP og The Guardian.

Rundt 120 personer ble skadet på den greske øya Kos. I Tyrkia ble nærmere 360 mennesker skadet i jordskjelvet, opplyser landets helseminister

Ifølge helseministeren er ingen av dem alvorlig skadd. Utenriksdepartementet opplyser at de ikke har fått meldinger om skadde nordmenn i Tyrkia

Også den greske øya Rhodos skal ha blitt rammet av jordskjelvet, forteller nordmenn som har kontaktet Dagbladet natt til fredag.

Borgermesteren på øya Kos sier jordskjelvet har forårsaket store ødeleggelser. Blant annet skal en gammel bygning ha kollapset og folk skal ha havnet under bygningsmassene, skriver AP.

KRAFTIG SKJELV: Brannmannskaper forsøker å rydde opp etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Hellas natt til fredag. Dette bildet er fra den greske øya Kos. Foto: AP / NTB Scanpix
KRAFTIG SKJELV: Brannmannskaper forsøker å rydde opp etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og Hellas natt til fredag. Dette bildet er fra den greske øya Kos. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Grusomt

Mats Jakobsen og kjæresten ferierer på den greske øya Kos. Han forteller at de lå og sov da de våknet av at sengene begynte å flytte på seg.

- Stikkontaktene datt ut av veggen, TV-en datt ned og veggene sprakk opp. Det gikk ganske raskt. Det var helt grusomt, og vi skjønte ikke hva som skjedde. Det stoppet ikke, sier Mats Jakobsen.

Jakobsen, som er fra Bergen, forteller at de etter hvert gikk ut i hotellkorridoren og forteller at de så mye støv i gangene.

KOS: Varer som skulle ha vært i butikkhyllene flyter på gulvet. Bildet er fra et supermarked på øya Kos. Foto: Mats Jakobsen
KOS: Varer som skulle ha vært i butikkhyllene flyter på gulvet. Bildet er fra et supermarked på øya Kos. Foto: Mats Jakobsen Vis mer

- Da vi kom ut var det mye folk i gatene. Ingen får gå inn på hotellet, sier Jakobsen til Dagbladet like før klokka 02 natt til fredag.

Skjelvet inntraff rundt klokka 01.30 lokal tid natt til fredag. Episenteret ligger 10,3 kilometer sør for den tyrkiske byen Bodrum og 16 kilometer fra den greske øya Kos.

Fra klokka 01 til klokka 02 ble det registrert 16 etterskjelv i Tyrkia og Hellas, ifølge EMSC.

En halv meter høy tsunamibølge skylte innover land både i Bodrum og på Kos i natt. Bilder viser veier og restauranter som ligger i strandlinje.

PANIKK: Det er oppstod kaos da mennesker løp og skrek i panikk etter at det kraftige jordskjelvet mellom Tyrkia og Hellas rammet den tyrkiske byen Bodrum. Video: CNN Vis mer

Måtte holde seg fast

Martin Tjeldstø og flere venner var på en bar i Bar Street på Kos da jordskjelvet rammet ferieøya.

- Vi sto ved baren og snakket. Først trodde vi at det var bassen, men så fløt spritflaskene rundt omkring. Vi klarte ikke å stå uten å holde oss fast. Alle løp ut, sier Tjeldstø til Dagbladet.

Bergenseren forteller at hotellet deres er evakuert, men sier at de fikk hente bagasjen siden flyet deres går tidlig fredag morgen. Han forteller at han så sprekker i muren og store mengder vann som følge av vannlekkasjer.

Tjeldstø forteller at han også så mur som hadde falt ned fra bygninger i området.

TURIST: Tomas Sæthre. Foto: Privat
TURIST: Tomas Sæthre. Foto: Privat Vis mer

- Begynte å gynge

Tomas Sæthre er på ferie på øya Rhodos. Han forteller at han og samboeren rundt klokka 00.30 våknet av jordskjelvet.

- Jeg og samboeren lå og sov da vi begge våknet av at senga begynte å gynge. Det var som om vi sov i ei campingvogn mens den kjørte, sier Tomas Sæthre til Dagbladet og fortsetter:

- Folk løp ut som galninger. Vi tok med oss det vi hadde av verdisaker og begynte å saumfare sosiale medier for å få informasjon om hva som hadde skjedd, for vi fikk ikke vite så mye av hotellet.

Også flere andre nordmenn har meldt til Dagbladet i natt at de merket jordskjelvet på Rhodos i natt. Ødeleggelsene skal være langt større på Kos.

Flere etterskjelv

I kystbyen Turgutreies i Tyrkia, 20 minutter med ferje fra Kos, forteller Thomas Abrahamsen at det har vært flere etterskjelv.

- Shit, rister det igjen her, sier Abrahamsen på telefon med Dagbladet like før klokka 03.30.

- Dette må ha vært et av de kraftigste etterskjelvene så langt, sier han.

JORDSKJELV: Det har ristet så kraftig at brusbokser og vannflasker har kommet ut av kjøleskapene på et supermarked på den greske ferieøya Kos. Foto: Mats Jakobsen
JORDSKJELV: Det har ristet så kraftig at brusbokser og vannflasker har kommet ut av kjøleskapene på et supermarked på den greske ferieøya Kos. Foto: Mats Jakobsen Vis mer

Abrahamsen forteller at han, kona og sønnen var på en lekeplass på stranda da jordskjelvet inntraff. Like etterpå bestemte de seg for å flykte til høyden.

- Kona mi, som er fra Istanbul, har opplevd jordskjelv før, og jeg så på hun at jordskjelvet var skikkelig ille. Jeg fikk panikk og tenkte at vi måtte komme oss i høyden, sier Thomas Abrahamsen.

Han forteller at de ikke tør å være innendørs når det er så store etterskjelv, og forteller at de nå sitter i en hage flere meter fra bygninger.

Nyhetsbyrået AP skriver at det har vært flere etterskjelv både i Tyrkia og Hellas.

JORDSKJELV: Det er store ødeleggelser på Kos etter jordskjelvet. Foto: AP / NTB Scanpix
JORDSKJELV: Det er store ødeleggelser på Kos etter jordskjelvet. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Turgutreies ligger en kort kjøretur unna det populære feriestedet Bodrum i Tyrkia. Det har foreløpig ikke kommet meldinger om omkomne i Tyrkia, opplyser borgermesteren i Bodrum til NTV ifølge AFP.

UD: - Følg lokale råd

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, opplyser til Dagbladet at de arbeider gjennom natta for skaffe oversikt over situasjonen.

- Vi har foreløpig ikke mottatt informasjon som tilsier at norske borgere kan være blant de omkomme eller skadde, men det er for tidlig å bekrefte dette, sier Sehl.

Hun sier det er viktig at norske borgere følger råd fra lokale myndigheter, og oppfordrer nordmenn i området til å ta direkte kontakt med sine pårørende.

- Vi oppfordrer også nordmenn i området til å registrere seg på reiseregistrering.no, slik at norske myndigheter kan formidle eventuell informasjon, sier Astrid Sehl i Utenriksdepartementet.

Dagbladet følger saken.