Store ødeleggelser etter syklon i India

Og tyfon tok 13 menneskeliv på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syklonen Phailin har etterlatt seg et belte av ødeleggelser på østkysten av Inda, men ser ut til å ha kostet relativt få menneskeliv. Sju mennesker er bekreftet omkommet etter det som er beskrevet som Indias verste syklon på 14 år.

Da en tilsvarende syklon rammet området i 1999, omkom rundt 8.000 mennesker.

Masseevakueringen i forkant av syklonen Phailin bidro trolig til å redde mange menneskeliv.

Stor operasjon Redningsmannskaper startet søndag morgen arbeidet med å skaffe oversikt over skadene, og en omfattende operasjon er satt i gang for å rydde veier, hjelpe skadde og distribuere mat til dem som trenger det.

Phailin rammet østkysten av India med vindkast på over 55 meter i sekundet, og ødeleggelsene var størst i området rundt byen Gopalpur i deslaten Odisha, tidligere kjent som Orissa.

Hustak ble revet av i vindkastene, trær sperrer veier og elektrisitets- og telefonnettet er ødelagt mange steder.

Masseevakuering I nabodelstaten Andhra Pradesh flyktet over 100.000 mennesker fra sine hjem i forkant av uværet, og i alt ble nærmere 1 million mennesker evakuert.

- Det er trolig snakk om den største masseevakueringen i India noensinne, sier Pradipta Kumar Mohapatra som leder beredskapsarbeidet i Odisha.

Myndighetene frykter at tallet på omkomne vil stige, etter hvert som redningsmannskapene får ryddet vei og tatt seg fram til isolerte områder.

- Tallet på omkomne vil endres når vi får inn informasjon fra avsidesliggende steder. Det er ganske mange steder som er avskåret fra omverdenen, sier Jay Panda som er leder for delstatsforsamlingen.

Tyfon på Filippinene Tyfonen Nari kostet minst 13 menneskeliv på Filippinene og de materielle ødeleggelsene er store mange steder.

 EVAKUERT:  Redningsmannskaper startet søndag morgen arbeidet med å skaffe oversikt over skadene, og en omfattende operasjon er satt i gang for å rydde veier, hjelpe skadde og distribuere mat til dem som trenger det. Foto: NTB Scanpix / EPA.
EVAKUERT: Redningsmannskaper startet søndag morgen arbeidet med å skaffe oversikt over skadene, og en omfattende operasjon er satt i gang for å rydde veier, hjelpe skadde og distribuere mat til dem som trenger det. Foto: NTB Scanpix / EPA. Vis mer

Søndag begynte oppryddingen etter Nari, som slo inn over land med en vindstyrke på over 33 sekundmeter.

Noen av de drøyt 40.000 som ble evakuert som følge av tyfonen, begynte søndag å flytte hjem igjen.

Flere hundre tusen filippinere er fortsatt uten elektrisitet, og mange andre er uten tak over hodet.

Myndighetene i landet advarer samtidig mot at mer uvær er i vente. Den tropiske stormen Wipha ventes å nå østkysten av landet mandag.

Filippinene rammes årlig av rundt 20 kraftige tyfoner, og disse kommer vanligvis mellom juni og oktober. Nari var den 19. i rekken i år.

 STORE ØDELEGGELSER:  Syklonen Phailin har etterlatt seg et belte av ødeleggelse. Foto: NTB Scanpix.
STORE ØDELEGGELSER: Syklonen Phailin har etterlatt seg et belte av ødeleggelse. Foto: NTB Scanpix. Vis mer