HERMINE: Den første orkanen i Florida på elleve år brakte med seg enorme ødeleggelser. Orkanen beveger seg nå oppover den amerikanske østkysten. Video: CNN Vis mer Vis mer

Store ødeleggelser i Florida etter den kraftigste stormen på elleve år

Allerede store ødeleggelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Florida ble tidligere i dag nådd av Hermine, den første orkanen over delstaten på elleve år. Ødeleggelsene er store.

Det er erklært nødssituasjon i Florida, Georgia og Nord-Carolina, ifølge Los Angeles Times.

Raserte småby

Hermine kom først inn over kysten mot Mexicogolfen, med vindfart på 130 km/t og kraftige regnbyger.

Småbyen St. Marks ble hardt rammet, og bl.a. en kafé og en dagligvarebutikk ble oversvømt. Deretter beveget stormen seg mot delstatshovedstaden Tallahassee; på veien gikk trær over ende og forårsaket strømbrudd for 300 000 husstander, ifølge Reuters.

FLOM: Lynne Garrett vurderer skadene utenfor hjemmet i Stainhatchee på golfkysten. Foto: Brian Blanco / Getty / AFP / NTB Scanpix
FLOM: Lynne Garrett vurderer skadene utenfor hjemmet i Stainhatchee på golfkysten. Foto: Brian Blanco / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Et tre falt på et mursteinshus og lagde et svært hull i taket.

- Vi har seks barn som sover på madrasser i gangen. Vi har tatt puter, laken, sofapuber, alt vi kan for å prøve å stanse vannet i å komme inn dit barna er, sier Amy Parks til TV-stasjonen WCTV.

Flere steder i delstaten måtte folk reddes fra sine hjem på grunn av oversvømmelse.

- Verste noensinne

I den historiske kystbyen Cedar Key ble et bolighus rasert.

- Dette er den verste stormen jeg noensinne har opplevd på 34 år, sier politimester Virgil Sandlin ifølge Los Angeles Times.

Foreløpig er ingen dødsfall i forbindelse med stormen bekreftet. I Marion County midt i delstaten ble en hjemløs mann i et telt truffet av et tre, men myndighetene er ikke sikre på at det var dødsårsaken.

En mengde skur er satt opp av Røde Kors i Florida og nabostaten Georgia.

Svekket

Hermine har beveget seg mot nordøst mot Georgia, og på sin ferd over land er den svekket til en tropisk storm; vinden i kveld norsk tid hadde en hastighet på opptil 80 km/t i nærheten av byen Savannah.

BRAKK TVERT AV: Ett av mange trær som har blåst over ende, her fra Wakulla i nordvest. Foto: Joe Rondone / Tallahassee Democrat / NTB Scanpix
BRAKK TVERT AV: Ett av mange trær som har blåst over ende, her fra Wakulla i nordvest. Foto: Joe Rondone / Tallahassee Democrat / NTB Scanpix Vis mer

Varsel om tropisk storm er sendt ut så langt nord som New York. I New Jersey, som ble hardt rammet av superstormen Sandy 2012, har myndighetene bedt innbyggerne være forberedt på flom.

Da orkanen Wilma slo inn over Florida i 2005, omkom fem personer, og skader for 170 milliarder kroner ble rapportert.

I kjølvannet av stormen er myndighetene i Florida bekymret over at zikaviruset kan spre seg ytterligere, i og med de store vannmengdene som følge av flom.