- Store ødeleggelser kommer

Vannet stiger i Brisbane. Innbyggerne rømmer opp i høydene.

 REDDER STUMPENE:  En innbygger i bydelen Milton redder unna et kjøkkenredskap og de siste boksene fra kjøleskapet FOTO: MICK TSIKAS, REUTERS/SCANPIX.
REDDER STUMPENE: En innbygger i bydelen Milton redder unna et kjøkkenredskap og de siste boksene fra kjøleskapet FOTO: MICK TSIKAS, REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil 20 000 hjem i Australias tredje største by Brisbane kan bli satt under vann når flomvannet stiger.

I dag ble strømmen slått av i deler av byen, og folk blir bedt om å søke seg til høyere områder.

 - Folk må ta faren på alvor. Det er et utrolig antall mennesker og hjem som er utsatt, sier delstatsminister Anna Bligh om farene flomvannet utgjør.

- Svært ødeleggende flom kommer Tusener av mennesker er på flukt fra Brisbane i Queensland, og byens ordfører Campbell Newman har bedt innbyggerne forberede seg på en svært ødeleggende flom senere i uka.

Elva som renner gjennom millionbyen og som også heter Brisbane, har gått over sine bredder i den verste oversvømmelsen siden 1893.

Under vann Allerede onsdag formiddag var store områder langs Brisbane-elva under vann, men toppen ventes ikke før torsdag.

Mange steder i byen ses folk som skyver surfebrett med noen av sine personlige eiendeler på gjennom vannet, mens båter er satt inn andre steder for å hente folk til tørt land.

I et forretningssenter vasset folk i vann til skuldrene for å berge eiendeler, mens båter og brygger som hadde slitt seg, ble knust mot bruer i det fossende brune vannet.

Tomt i butikkene Over 6 500 innbyggere ventes å søke tilflukt i evakueringssentre som er satt opp rundt byen, mens mange tusen andre ventes å bli innlosjert hos familie og venner.

Hyllene i supermarkedene er tømt for varer, mens andre steder står folk i lange køer for å få sandsekker. Noen steder har folk gitt opp og fylt sekker med avispapir for å prøve å beskytte sine hjem.

Alt stoppet opp Ordfører Newman ba folk holde seg hjemme, om de ikke var evakuert, fordi alt likevel er stoppet opp i byen. Offentlige kontorer og private næringer er stengt, strømmen borte mange steder, og kollektivtrafikken fungerer ikke.

Minst 20 mennesker er i løpet av de to siste ukene omkommet i flommen etter langvarig styrtregn i de nordøstlige delene av Australia.

12 omkom i styrtflom
Bare i Toowoomba-området 125 kilometer vest for Brisbane mistet tolv mennesker livet da en styrtflom uten varsel fosset gjennom byen tirsdag.

I byen Ipswich, 30 kilometer sørvest for Brisbane, var 3 000 hus oversvømmet, og en tredel av byen var ventet å stå under vann når flomtoppen ble nådd senere onsdag.

- Vannet stiger og svelger hele byen. Det er hjerteskjærende, sier borgermester Paul Pisasale.

Redningsmannskapene benyttet seg av litt solskinn onsdag til å lete etter noen av de 67 som er savnet i Toowoomba-området.

(NTB-Reuters-AFP).

 MOTORVEIEN FORSVANT:  Forbindelsen mellom Brisbane og byen Ipswich i vest forsvant etter at motorveien er satt under vannet og er rammet av ras under veibanen. FOTO: DAVE HUNT, EPA/SCANPIX. AUSTRALIA.
MOTORVEIEN FORSVANT: Forbindelsen mellom Brisbane og byen Ipswich i vest forsvant etter at motorveien er satt under vannet og er rammet av ras under veibanen. FOTO: DAVE HUNT, EPA/SCANPIX. AUSTRALIA. Vis mer