Støre og de andre politiske toppene kjørte samme taktikk: Fraskriver seg alt ansvar

- Det slår meg at alle sier «dette har jeg ikke hørt om».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): • Les alt om saken!

- Det slår meg at alle sier «dette har jeg ikke hørt om».

SENTRALE: Espen Barth Eide var forsvarsminister fra 11. november 2011 til 21. september 2012. I tillegg var han utenriksminister fra 21. september 2012 til 16. november 2013. Sammen med de tidligere statsrådene Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre måtte de svare for seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SENTRALE: Espen Barth Eide var forsvarsminister fra 11. november 2011 til 21. september 2012. I tillegg var han utenriksminister fra 21. september 2012 til 16. november 2013. Sammen med de tidligere statsrådene Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre måtte de svare for seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Slik avsluttet saksordfører i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Helge Thorheim, høringsrunden med de tidligere statsrådene Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

- Jeg var ikke informert om salget før i ettertid. Jeg visste båtene skulle selges, og det var en eksplisitt forutsetning at det skulle selges for best mulig pris, men innenfor lover og regler. Jeg fikk et notat om at salget var gjennomført innenfor lover og regler, og at det skulle seiles under britisk flagg. Jeg kan ikke se at det var noe i dette notatet som skulle gjøre at en varsellampe burde gå.

Det er essensen av Espen Barth Eides forsvarstale.

Espen Barth Eide var forsvarsminister fra 11. november 2011 til 21. september 2012. I tillegg var han utenriksminister fra 21. september 2012 til 16. november 2013, og jobbet også som statssekretær under Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Tar ikke selvkritikk Torsdagens høring skjer på grunn av Dagbladets avsløringer om salg av marinefartøy til paramilitære aktører i Vest-Afrika.

Følg vår livesending her.

Jonas Gahr Støre fulgte i samme spor som Barth Eide:

- UD hadde ikke noe ansvar for selve avhendingsprosessen. Utenriksdepartementet har forholdt seg til regelverket i hvert enkelt tilfelle, sa Støre, som satt som utenriksminister fra 2005 til 2012.

- Det var kontakt mellom UD, FLO og tollmyndighetene, men ikke slik at det utløste diskusjon om grove regelbrudd eller korrupsjon, fortsatte Støre.

Støre ble også konfrontert med at han overfor Dagbladet tidligere har lagt skylda på britiske myndigheter.

- Det sa jeg på bakgrunn av informasjonen jeg hadde på det tidspunktet, svarte Støre.

Ingen stilte spørsmål En av de omtalte båtene - KNM Horten - ble i juli 2011 solgt til det amerikanske private sikkerhetsselskapet Osprey Global Solutions, ledet av den pensjonerte Special Forces-generalen David L. Grange.

De skulle bruke båten i borgerkrigen i Libya. Handelen ble ikke noe av da betalingen fra amerikanerne uteble. Det var feststemning i Forsvarsdepartementet i mai/juni 2012 da 27 millioner kroner fra salget av seks MTB-er kom inn på konto.

Epostutveksling og dokumentasjon viser at både ledelsen i FLO, Forsvaret og Forsvarsdepartementet må ha forstått at paramilitære i Vest-Afrika og at den nigerianske stat var de egentlige kjøperne.

Likevel var det ingen som stilte spørsmål ved hvem som hadde kjøpt båtene og hva de faktisk skulle brukes til.

I stedet plasserte Støre, Barth-Eide og Strøm-Erichsen ansvaret nedover i Forsvaret og deres logistikkorganisasjon, slik også de tidligere forsvarssjefene Harald Sunde og Sverre Diesen gjorde tidligere i dag.

- Avdekket i ettertid Sunde sier de feil og mangler som er avdekket har kommet til overflaten i ettertid. Han visste intet.

- Dette er forhold som er avdekket i ettertid i en del av Forsvarets logistikkorganisasjon, sa Sunde.

I oktober 2012 var UD med på å legge til rette for besøk fra Nigeria for å inspisere MTB-ene og KNM Horten i Bergen.

I mai 2013 var den norske ambassaden i Nigeria involvert i å skaffe visum til to bankmenn fra Skye Bank PLC i Nigeria som skulle komme til Norge med penger for KNM Horten, uten at UD koplet dette til at båtene kanskje ikke skulle til England likevel.

Det nærmeste de tidligere statsrådene kom selvkritikk, var følgende uttalelse fra Anne-Grethe Strøm-Erichsen:

- Enhver som sitter som statsråd har til enhver tid et overordnet ansvar. Dette er en beklagelig og alvorlig sak, sa tidligere forsvarsminister Strøm-Erichsen.

Samtidig presiserte hun at avhendinger av forsvarsmateriell var et delegert ansvar lagt til forsvarssjefen, og at hun derfor ikke fulgte med på dette:

- Vi hadde tillit til at dette skjedde på en korrekt og forsvarlig måte, sa hun.

Tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide underbygget dette:

- Disse konkrete sakene ble ikke problematisert i min tid, sa Barth Eide.