Støre og Gore slår klimaalarm

Is og snø på kloden smelter i rekordfart.

BEKYMRET:: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og tidligere visepresident og Nobelprisvinner Al Gore, her på kaia i Tromsø i vår.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen
BEKYMRET:: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og tidligere visepresident og Nobelprisvinner Al Gore, her på kaia i Tromsø i vår. Foto: Rune Stoltz Bertinussen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I dag presenterer Jonas Gahr Støre og Al Gore siste nytt om is- og snøsmelting på kloden. Rapporten "Melting snow and ice: A call for action" viser at tilstandene er verre enn noen gang. Dagbladet har på forhånd fått tilgang på rapporten.

- Det verst tenkelige scenariet som FNs klimapanel kom med, er nå middels sannsynlig. Omfanget av issmelting på kloden er større enn tidligere antatt, sier Støre til Dagbladet.

Det gjelder ikke bare polene, men også isbreer i Europa, Afrika, Latin-Amerika og Asia. Konsekvensene av at polisen smelter, kan ifølge rapporten bli at havet stiger med én meter dette århundret. Det er dobbelt så mye som klimaforskerne tidligere har regnet med, og dårlig nytt for land som Bangladesh, Nederland, Mekong-deltaet og små øystater. Smelting av breer i fjellene vil føre til problemer med vanntilgangen for millioner av mennesker i verden.

-Alle land vil bli berørt. Dette er et av de tydelige og illevarslende tegnene på global oppvarming. Vi må lykkes i København og forhandlingene som følger, sier Jonas Gahr Støre.

Rapportens lyspunkt er at deler av problemet kan løses relativt kjapt. I tillegg til CO2 er sot en hovedårsak til nedsmeltingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer