Støre og Gore slår klimaalarm

Is og snø på kloden smelter i rekordfart.

 BEKYMRET:: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og tidligere visepresident og Nobelprisvinner Al Gore, her på kaia i Tromsø i vår.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen
BEKYMRET:: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og tidligere visepresident og Nobelprisvinner Al Gore, her på kaia i Tromsø i vår. Foto: Rune Stoltz BertinussenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dag presenterer Jonas Gahr Støre og Al Gore siste nytt om is- og snøsmelting på kloden. Rapporten "Melting snow and ice: A call for action" viser at tilstandene er verre enn noen gang. Dagbladet har på forhånd fått tilgang på rapporten.

- Det verst tenkelige scenariet som FNs klimapanel kom med, er nå middels sannsynlig. Omfanget av issmelting på kloden er større enn tidligere antatt, sier Støre til Dagbladet.

Det gjelder ikke bare polene, men også isbreer i Europa, Afrika, Latin-Amerika og Asia. Konsekvensene av at polisen smelter, kan ifølge rapporten bli at havet stiger med én meter dette århundret. Det er dobbelt så mye som klimaforskerne tidligere har regnet med, og dårlig nytt for land som Bangladesh, Nederland, Mekong-deltaet og små øystater. Smelting av breer i fjellene vil føre til problemer med vanntilgangen for millioner av mennesker i verden.

-Alle land vil bli berørt. Dette er et av de tydelige og illevarslende tegnene på global oppvarming. Vi må lykkes i København og forhandlingene som følger, sier Jonas Gahr Støre.

Rapportens lyspunkt er at deler av problemet kan løses relativt kjapt. I tillegg til CO2 er sot en hovedårsak til nedsmeltingen.

Soten kommer blant annet fra industri, oppvarming og skipstrafikk.

- Om vi lykkes med å redusere sot, kan resultatet vise seg på uker og måneder. I tillegg til klimagevinsten, vil det gi en positiv helseeffekt, sier han.

Likevel er den dystre konklusjonen at selv om vi klarer å snu utslippstrenden nå, vil klimaendringene fortsette i lang tid.

Klimakameratene ble først kjent i forbindelse med at Gore mottok Nobels fredspris for sitt klimaarbeid i 2007. Deres felles interesse for nordområdene gjorde at Støre inviterte amerikaneren til is-konferanse i Tromsø i vår. Norge snuser på mulighetene for nye skipsleder og oljeboring i Arktis. Støre ser ingen motsetninger mellom disse interessene og engasjementet for klimaet.

-Vi erkjenner at når isforholdene endres, vil det bli mer menneskelig aktivitet i nord. Vi går ikke videre med planer for olje og gass før det kan gjøres på en forsvalig måte. Dette bremser ikke våre ambisjoner for en god klimaavtale, sier Jonas Gahr Støre.