Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre og Hareide har fått drapstrusler

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk i dag livvaktbeskyttelse av PST, etter den tilspissede debatten rundt Sylvi Listhaugs avgang, og drapstrusler. Også Krf-leder Hareide har mottatt trusler.

TRUET: Jonas Gahr Støre (Ap) har mottatt drapstrusler. Foto: Hans Arne Vedlog
TRUET: Jonas Gahr Støre (Ap) har mottatt drapstrusler. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Sylvi Listhaug i formiddag møtte pressen, var hun klar på hva hun mente om Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre:

«Sist uke har jeg sett utrolig mye ondskap i Norge».

Slik startet Sylvi Listhaug sin siste pressekonferanse som justisminister, hvor hun kommenterer sin avgang som statsråd.

Hun var ikke til å misforstå, da hun gjorde det klart at hun trakk seg høyst motvillig. Og at hun utelukkende går av for å redde dagens regjering.

- Støre en katastrofe

Listhaug benyttet samtidig anledningen til å gå i strupen på Jonas Gahr Støre og slo fast:

«Alternativet med Jonas Gahr Støre vil være en katastrofe i Norge».

«Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt, hvor hensikten til Jonas Gahr Støre tydeligvis har vært å kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges framtid».

«Jeg kommer aldri til å godta at debatten legges på Støres premisser. Ytringsfriheten er en viktig norsk og vestlig verdi vi må stå opp for».

Drapstrusler

Parallelt med den tøffe politiske debatten, skal Jonas Gahr Støre ha mottatt drapstrusler. Det har også Krf-leder Knut Arild Hareide, som allerede har meldt disse til politiet.

Dagbladet vet at Støre fram til valget hadde livvakter fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Etter valget ble ordningen med livvakter for Støre trappet ned. Men i dag er livvaktene fra PST igjen på plass og fotfølger Arbeiderpartiets leder.

Etter det Dagbladet erfarer, har PST vurdert situasjonen så tilspisset at de har satt livvakter til å passe på Jonas Gahr Støre.

Den direkte årsaken, er etter det Dagbladet erfarer, situasjonen rundt Listhaugs avgang, og de særdeles ampre angrepene i kommentarfeltene i sosiale medier mot Ap-lederen, som har fått PST til å reagere.

Har hatt beskyttelse i to år

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Også Sylvi Listhaug har hatt politibeskyttelse i over to år.

Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at Listhaug ikke bærer noe ansvar for drapstruslene.

- Jeg har selv fått drapstrusler, og flere mennesker er blitt dømt for dem, og jeg kommer aldri til å pålegge noen andre ansvaret for de truslene jeg har fått, sier Solberg.

MØTTE PRESSEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter at Sylvi Listhaug annonserte sin avgang som justisminister. Han sier det er en seier for ytringsfriheten. Video: Emilie Rydning Vis mer

Tidligere i dag fikk Dagbladet bekreftet fra kilder i Arbeiderpartiet at de oppfatter at det skal ha blitt rettet drapstrusler mot Jonas Gahr Støre.

- Vi vurderer fortløpende sikkerheten til myndighetspersoner. Livvakter er bare et av flere tiltak vi kan iverksette, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

PST har ingen kommentarer til hvilke tiltak de har iverksatt for å trygge sikkerheten til Jonas Gahr Støre og andre politikere.

Angriper KrF

Dagbladet er ikke kjent med innholdet i drapstruslene mot Støre.

Etter hva Dagbladet erfarer har PST ikke vurdert det dit hen at trusselbildet mot KrF-leder Knut Arild Hareide tilsier livvakter eller andre tiltak.

På sin pressekonferanse i dag tidlig sa Listhaug at KrF mangler «ryggrad».

Hun sådde også tvil om hvorvidt KrF virkelig er et borgerlig parti.

– Det er et parti uten styring og uten vei videre, fastslo Sylvi Listhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!