Støre og Lavrov drakk vodka og så fotball

Slik ble Norge og Russland enige om delelinjen.

STOR DAG: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (th) og utenriksminister Jonas Gahr Støre svarer på spørsmål etter å ha undertegnet og utvekslet ratifikasjonsavtalen som gjør delelinje-avtalen i Barenthavet bindende. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
STOR DAG: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (th) og utenriksminister Jonas Gahr Støre svarer på spørsmål etter å ha undertegnet og utvekslet ratifikasjonsavtalen som gjør delelinje-avtalen i Barenthavet bindende. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 27. april 2010 holdt Norges daværende statsminister Jens Stoltenberg og Russlands daværende president Dmitrij Medvedev felles pressekonfense i Oslo:

Ikke bare var de blitt enige om en avtale om grenseboerbevis, fått til en avtale om fornybar energi og fortsatt fiskerisamarbeid og enige om å fortsette dialogen om menneskerettigheter. En 40 år gammel konflikt mellom Norge og Russland var historie. De to var blitt enige om grenselinjen i Barentshavet og Polhavet.

I boka «Seierherren. En uautorisert biografi om Jonas Gahr Støre» forteller forfatter Ståle Wig om veien fram til avtalen.

Triumf for Støre - Delelinjeavtalen var en etterlengtet suksesshistorie for regjeringen, som i 2005 hadde erklært at nordområdene skulle være deres «viktigste strategiske satsingsområde». Det var også en personlig triumf for utenriksministeren, som hadde hovedansvaret for å gjennomføre prestisjeprosjektet, skriver Wig.

Støre har i hele sitt voksne liv vært fascinert av Sovjetunionen og senere Russland, som student, embetsmann og politiker. I Paris hadde han havrett og russisk historie som pensum.

Planla møtet med Putin Som stabsjef ved statsministerens kontor fikk han i oppdrag å planlegge Jens Stoltenbergs første møte med Russlands daværende statsminister Vladimir Putin i 2001.

Stoltenberg tok med seg sin rådgiver Støre på en tur rundt Sognsvann i Oslo for å drøfte forhandlingsstrategier. Møtet mellom Stoltenberg og Putin var positivt, men kontakten mellom dem ble kortvarig siden Ap tapte valget og måtte gi fra seg makten.

Forskning Støre ble styreformann i forsknings- og rådgivningsselskapet Econ Analyse. Der tok Støre initiativ til et nytt forskningsprosjekt om Nordvest-Russland, konsekvensene av olje- og gassressursene i regionen. Han lyktes via sitt store kontaktnett å sikre finansiering for prosjektet, går det fram av boka.

Da støre ble utenriksminister i 2005 fikk han sammen med Espen Barth Eide i oppdrag å formulere en visjon for nordområdene.

Men allerede første dag fikk han en krevende sak på bordet: Den russiske fiskebåten Elektron var tatt i norsk arrest for tjuvfiske i Barentshavet. «Vi har aldri vært enig i grensene som nordmennene ensidig har fastsatt,» uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Gjennom telefonkontakt med Lavrov fikk Støre konflikten inn i smulere farvann, som en juridisk og ikke politisk sak.

Møttes i Barentsrådet 9. november møttes de to for første gang, i Barentsrådet, der temaet var olje- og gassamarbeid i nord. Støre ga uttrykk for at Norge ønsket å samarbeide med russerne om å utvikle petroleumsressursene på begge sider av grensa, noe Lavrov likte å høre.

De to utenriksministrene utviklet etterhvert god kjemi og et godt tillitsforhold. Samme dag som Aftenposten skrev at regjeringens nordområdesatsing manglet en stor suksess, la Støre og Lavrov ned blomster ved krigsmonumentet i Kirkenes som hedrer de 12 000 sovjetiske soldatene og fangene som mistet livet i Finnmark under krigen. Lavrov takket Norge.

Fotball og vodka Dagen etter satt Støre ombort i en russisk atomisbryter med et glass i hånda og seieren i sikte, heter det i boka. Sammen med Lavrov så han Russland spille EM-kamp mot Spania.

MØTE PÅ GRØNLAND: Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre møter sin russiske kollega Sergej Lavrov under en mellomlanding på Grønland før de begge skal begge delta på Artic Ocean Conferanse i mai 2008.   Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
MØTE PÅ GRØNLAND: Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre møter sin russiske kollega Sergej Lavrov under en mellomlanding på Grønland før de begge skal begge delta på Artic Ocean Conferanse i mai 2008. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

- Den norske delegasjonen reiste seg, mens Lavrov ble igjen for å se Russland tape 1-4 mot Spania. Støre visste det ikke da, men den store suksessen som pressen etterlyste, var innen rekkevidde, heter det i boka.

I russernes interesse Ifølge forfatter Ståle Wig ser Støre i dag nordområdesatsingen som en av sine største politiske vinnersaker. Han mener imidlertid at Støre ikke kan ta æren alene for delelinjeavtalen.

Tillitsforholdet mellom Støre og Lavrov var bare ett av mange forhold som måtte være tilstede for at avtalen skulle komme på plass, har forsker Arild Moe ved Fridjof Nansens Institutt konkludert. Det var i russernes interesse å ta imot Norges tilbud om et kompromiss fordi de innså at en avtale ville være et bidrag til stabilitet i Afktis, mener Moe.

Jens, Thorvald og Støre I boka kommer det også fram at Jens Stoltenbergs far Thorvald anbefalte Støre til jobben som utenriksminister. AUF ville ha Jan Egeland, mens partiveteraner ønsket Haakon Blankenborg til posten. Thorvald, som i 1992 tok initiativ til «Barentssamarbeidet» kjente Støre godt fra felles engasjement for nordområdene. Som kjent trakk Støre det lengstre strået.

BLE ENIGE : Utenriksministrene Sergej Lavrov, Russland, og Jonas Gahr Støre, Norge på pressekonferanse undet ministermøtet "the Northern Dimension"  2.11.2010. Etter at Støre ble utenriksminister i 2005 utviklet han et godt forhold til Lavrov. Sammen jobbet de fram den historiske avtalen om delelinjen mellom Norge og Russland. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BLE ENIGE : Utenriksministrene Sergej Lavrov, Russland, og Jonas Gahr Støre, Norge på pressekonferanse undet ministermøtet "the Northern Dimension" 2.11.2010. Etter at Støre ble utenriksminister i 2005 utviklet han et godt forhold til Lavrov. Sammen jobbet de fram den historiske avtalen om delelinjen mellom Norge og Russland. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer