Støre og Lavrov drakk vodka og så fotball

Slik ble Norge og Russland enige om delelinjen.

STOR DAG: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (th) og utenriksminister Jonas Gahr Støre svarer på spørsmål etter å ha undertegnet og utvekslet ratifikasjonsavtalen som gjør delelinje-avtalen i Barenthavet bindende. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
STOR DAG: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (th) og utenriksminister Jonas Gahr Støre svarer på spørsmål etter å ha undertegnet og utvekslet ratifikasjonsavtalen som gjør delelinje-avtalen i Barenthavet bindende. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 27. april 2010 holdt Norges daværende statsminister Jens Stoltenberg og Russlands daværende president Dmitrij Medvedev felles pressekonfense i Oslo:

Ikke bare var de blitt enige om en avtale om grenseboerbevis, fått til en avtale om fornybar energi og fortsatt fiskerisamarbeid og enige om å fortsette dialogen om menneskerettigheter. En 40 år gammel konflikt mellom Norge og Russland var historie. De to var blitt enige om grenselinjen i Barentshavet og Polhavet.

I boka «Seierherren. En uautorisert biografi om Jonas Gahr Støre» forteller forfatter Ståle Wig om veien fram til avtalen.

Triumf for Støre - Delelinjeavtalen var en etterlengtet suksesshistorie for regjeringen, som i 2005 hadde erklært at nordområdene skulle være deres «viktigste strategiske satsingsområde». Det var også en personlig triumf for utenriksministeren, som hadde hovedansvaret for å gjennomføre prestisjeprosjektet, skriver Wig.

Støre har i hele sitt voksne liv vært fascinert av Sovjetunionen og senere Russland, som student, embetsmann og politiker. I Paris hadde han havrett og russisk historie som pensum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer