SVEKKET ETTER ABORTSTRID: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg har sjonglert mellom rollene som Høyre-leder og statsminister i abortsaken på en måte som svekker hennes autoritet som statsminister. Her drar Solberg fra Unio-konferansen på Sundvollen, der hun holdt et innlegg i går. Foto: John Terje Pedersen
SVEKKET ETTER ABORTSTRID: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg har sjonglert mellom rollene som Høyre-leder og statsminister i abortsaken på en måte som svekker hennes autoritet som statsminister. Her drar Solberg fra Unio-konferansen på Sundvollen, der hun holdt et innlegg i går. Foto: John Terje PedersenVis mer

Abortstrid og regjeringssonderinger

Støre om abortbråket: - Erna har svekket sin autoritet

Jonas Gahr Støre går hardt ut mot Erna Solberg for det han kaller «sjonglering med roller» og «tukling med tidslinjer» i abortstriden.

Sundvollen (Dagbladet): Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier at helseminister Bent Høye satte i gang et arbeid i departementet om abortloven, særlig om paragraf 2c og tvillingabort, etter KrF-leder Knut Arild Hareides bok og landsstyretale.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som nå sonderer med regjeringspartiene om mulig regjeringsdeltakelse, argumenterte med en «historisk mulighet for å endre abortloven.» Mulige endringer er et tema i sonderingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF nå.

Torsdag bekreftet helseministeren i et brev til Ap at han ba embetsverket se på abortloven som følge av KrFs interne prosess. Solberg sier nå at hun ikke var informert om dette arbeidet da hun ble utspurt om saken i spontanspørretimen 21. november. Hun avviser at hun har ført Stortinget bak lyset.

- Vis abortnotatet

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsministeren gjennom sin håndtering av abortsaken har svekket sin autoritet.

- Når hun sjonglerer mellom rollene som statsminister og Høyre-leder og tukler med tidslinjene for når hun gjorde og sa hva, svekker hun sin autoritet som statsminister.

SAMKJØRTE: Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide får trolig ikke regjere sammen, men kjørte sammen til Unio-konferansen på Sundvollen. Foto: John Terje Pedersen
SAMKJØRTE: Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide får trolig ikke regjere sammen, men kjørte sammen til Unio-konferansen på Sundvollen. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Vi er vant til at Frp opptrer med en stemme i regjeringen og en i Stortinget. Nå får vi løftet dette til et høyrere nivå ved at statsminister Erna Solberg kan være to personer, en Høyre-leder som bruker statsapparatet, og en statsminister, sier Støre til Dagbladet.

- Det er helt kurant at en helseminister bruker sitt embetsverk for å belyse et tema, men du kan ikke på den ene siden si at «jeg er ikke statsminister, bare Høyre-leder», når du svarer på et spørsmål, når du så snur deg rundt og bruker statsministerfullmakten og helseministerfullmakten til å få embetsverket til å utrede. Jeg utfordrer Høyre og Solberg til å legge fram notatet fra embetsverket. Det ville vært opplysende for oss andre som står i den debatten, sier Støre.

- Jeg registrerer at Høyre satte i gang dette arbeidet før møtet med nestlederne i KrF, sier Knut Arild Hareide. Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

HØYRES ABORTUTSPILL: KrFs leder Knut Arild Hareide noterer seg at Høyre satte i gang et arbeid om abort før møtet med KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. Foto: John Terje Pedersen
HØYRES ABORTUTSPILL: KrFs leder Knut Arild Hareide noterer seg at Høyre satte i gang et arbeid om abort før møtet med KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Uaktuelt å endre 2c

For KrF er det åpenbart at «den historiske muligheten» for å endre abortloven Kjell Ingolf Ropstad så, må testes ut. Dagbladet er kjent med at det har vært flere sonderingsmøter på ulike steder i Oslo. Særlig sist helg var det stor aktivitet.

Etter det Dagbladet erfarer, snakker delegasjonene seg gjennom politikkområde for politikkområde for å kartlegge smertepunkter og mulige forhandlingsløsninger. Erna Solberg har sagt at det ikke blir forhandlinger før på nyåret. Om partiene vil konkludere etter sonderingene før årsskiftet, vil Solberg ikke si noe sikkert om.

Sentrale kilder i Frp avviser katetorisk endring av 2c i abortloven. Derimot kan det være KrF kan få gjennomslag for forbud mot fosterreduksjon, i bytte mot noe annet, som strengere innvandringspolitikk. KrF kan glemme flere kvoteflyktninger og mer liberal innvandringspolitikk, er signalet fra Frp-hold.

Frps landsstyre har blinket ut tre hovedområder der partiet vil ha gjennomslag: Innvandring, samferdsel, skatter og avgifter.

- Sonderingene handler ikke bare om hva KrF kan få for å gå inn i regjeringen. Det er misforstått. Frp må få noen blanke seire på områder som er viktige for oss. Alle vet at innvandring er et kjerneområde for oss, sier en Frp-kilde.

Pengemangel

Erna Solberg sier uenighetene og spenningene går litt på kryss og tvers, og at alle fire partier har sine ønskelister og saker.

- Det vanskeligste temaet i bunn er nok å få rom til alle ønskene. Rammene framover er mindre enn de har vært, sier Solberg.