SNAKKET OM ANKLAGENE: Jonas Gahr Støre (i midten) snakket med NRK om varslene mot Trond Giske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKET OM ANKLAGENE: Jonas Gahr Støre (i midten) snakket med NRK om varslene mot Trond Giske. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Anklagene mot Trond Giske

Støre om anklagene: - Ubehagelig omgang av seksuell karakter

Arbeiderpartiets leder snakket ut etter NRKs intervju med Trond Giske.

(Dagbladet): - Dette har svekket tilliten til meg.

Det sa Trond Giske (Ap) da han i dag stilte opp på Dagsrevyen.

Intervjuet kom i etterkant av en rekke anklager om upassende oppførselen fra Ap-nestlederen, og etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere i dag sendte en pressemelding om saken.

- Jeg beklager at jeg har oppført meg på en måte som andre har sett på som en upassende. Det er jeg veldig lei meg for, sa Giske overfor NRK.

- Enorm øyeåpner

Der uttalte han at anklagene mot ham, og de påfølgende oppslagene i mediene, kan ha skadet Arbeiderpartiets rykte.

Giske omtaler også henvendelsene fra partimedlemmene som «en enorm øyeåpner» - både for han selv og andre.

- Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell, sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter. Det må jeg ta innover meg, sier Giske.

- Ubehagelig omgang

Videre uttrykte Giske at han trodde partiets ledelse, og Jonas Gahr Støre, hadde tillit til at de kan ha et godt arbeidsforhold i tiden framover.

Støre stilte selv opp på intervju med NRK kort tid etter.

Da bekreftet han følgende om varslingene angående Giske:

- De er innrapportert fra kvinner som har opplevd ubehagelig omgang av seksuell karakter, sa Støre.

- Trond Giske svarte for de spørsmålene han ble stilt. Han har mye å svare for, sa Støre i samme intervju.

Tydelig Støre

Der uttalte partilederen at han oppfattet tiliten til Giske som svekket, og at han har hatt en oppførsel han må endre på.

Han hadde imidlertid tro på et fortsatt godt arbeidsforhold til Giske.

Tidligere i dag publiserte Støre en pressemelding der han fastslo at Giske har opptrådt på en kritikkverdig måte.

Overfor NTB utdypet han:

- Dette får den konsekvensen at Trond Giske har fått en veldig klar kritikk. Han har vedgått at han har opptrådt på en måte som har vært belastende. Han har beklaget det og understreket det ansvaret han har for å bidra til en god partikultur.

Uvanlig kritikk mot nestleder

På spørsmål om det har vært vurdert å frata Trond Giske verv eller posisjoner i Ap, viste Støre til at partiledelsen er valgt av landsmøtet.

- Jeg har tillit til at han tar dette på alvor, og at han er seg bevisst det ansvaret han har fått av landsmøtet, som har valgt ham. Det er opp til ham å bevise i fortsettelsen at han er den tilliten verdig.

- Er hans posisjon i partiet svekket?

- Det vil ikke jeg kommentere. Men det er uvanlig at en nestleder får en slik kritikk fra partisekretær og partileder. Men det var nødvendig, og det har også Trond Giske tatt på alvor. ​

Advarte mot «giftig partikultur»

Under kveldens opptreden på NRK avviste Trond Giske at anklagene mot ham er en del av en maktkamp innad i Arbeiderpartiet.

Dette dagen etter at sentrale medlemmer i Oslo Arbeiderparti advarte mot det de kaller en «giftig partikultur».

Dette i form av en situasjon der medlemmer står i fare for å bli mistenkeliggjort ved varsling om seksuell trakassering og #MeToo-kampanjen som er temaet for oppropet tidligere omtalt av VG.

- Vi mener at det er viktig at man ikke sammenblander varsling med en nominasjonsprosess, understreket Rina Mariann Hansen, kulturbyråd i Oslo, overfor Dagbladet.

- Ikke preget av åpenhet

- Vi opplever at det er en partikultur som ikke er preget av åpenhet, og det er skapt et inntrykk av at det er vanskelig å si ifra om seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, sa Frode Jacobsen, leder i Oslo Ap, til Dagbladet i forbindelse med samme intervju.

- Hvem har ansvaret for at det har blitt slik?

- Hele partiet.

​- Ved å gå ut med fullt navn og snakke åpent, ønsker jeg å bidra til at den tvilen feies til side. Det må være trygt å varsle om seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, tilføyde Jacobsen om bakgrunnen for oppropet. ​

Dagbladet oppdaterer saken.