Ap-leder Jonas Gahr Støre i duell med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad:

Støre om banningen: - Det kom fra hjertet

Statsminister Erna Solberg innrømmer at man ikke har vært god nok til å forebygge ekstreme holdninger i Norge. Støre brukte banneord for å sette KrF-lederen på plass.

ARENDAL: Under debatten 12.august bannet Jonas Gahr Støre. Reporter: Martin Rønning Video: Nina Hansen Vis mer

ARENDAL (Dagbladet): Temperaturen i Arendal var kanskje aldri høyere enn da Ap-leder Jonas Gahr Støre diskuterte familiepolitikk med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

KrF-lederen hevdet at det tar ett minutt å smøre ei matpakke, og tvilte på om det vil gi familiene hjelp ut av tidsklemma.

- Du må gjerne fortsette å smøre matpakke. Men hvis det smøres litt færre matpakker fordi vi har gratis skolemat, så får vi det litt roligere om morgenen, sa Støre, før han klemte til:

- Hvis vi har SFO for alle, så kan foreldrene, og jeg husker det, ikke være så jævlig bekymret på ettermiddagen om hva som skjer med ungene våre.

TØFF DEBATT: Støre brukte banneord for å sette KrF-lederen på plass. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Til Dagbladet etter debatten innrømmer Støre at dette var dagligdags vokabular for ham.

- Ja, det er nok det. Men jeg mente ikke for åpen skjerm, og i alle fall ikke når jeg snakket til Ropstad. Men det kom fra hjertet, for å si det sånn.

- Banner du ofte?

- Nei, ikke så ofte, men «jævla» er kanskje ikke så grovt, da.

- Et signal om at KrF valgte rett side i norsk politikk?

- Kanskje på akkurat dette punktet. Jeg tror banneordene er ganske jevnt fordelt i vårt parti, sier Støre og smiler.

- Litt hult

Ropstad inviterte Støre til duell om valgfrihet for familiene. Ap-lederen åpnet med at det kjentes litt hult, fordi Ropstad gikk inn i regjering etter å ha fått gjennomslag for å innskrenke valgfriheten for kvinner til selvbestemt abort.

Deretter kom de to in på det som var selve temaet:

- Vi foreslår blant annet gratis skolemat. Du har ikke smurt så mange matpakker. Jeg har smurt 8000 matpakker sammen med kona mi. Det er ganske mye, sa Støre.

- Problemet er at du du har ett svar er ett svar for alle familier. Det er den store forskjellen mellom Ap og KrF. Og SFO som du snakker om, det gir jo ikke familiene mer tid. Du gir ikke den tilliten til familiene, sa Ropstad.

Deretter slo Støre til med jævlig bekymret-sitatet som fikk flere av tilhørerne til å hoppe litt i stolen - selv om den kristne Ropstad tilsynelatende var uberørt.

VIL BESKYTTE MUSLIMENE: Erna Solberg lovet å slå ring om norske muslimer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL BESKYTTE MUSLIMENE: Erna Solberg lovet å slå ring om norske muslimer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Erna slår ring om muslimer

Muslimhets og muslimhat ble svært aktualisert i valgkampen tre dager før den store åpningen med alle partilederne fra Arendal. Programleder Fredrik Solvang åpnet valgkampens første TV-debatt med å utfordre statsminister Erna Solberg om temaet.

- Vi er åpenbart ikke gode nok til å forebygge denne typen ekstremisme og voldshandlinger. Dette er noe vi må lære av. Vi må vende rasismen ryggen, vi skal slå ring om våre muslimske medborgere i Norge, sa Solberg.

Statsministeren sier hun synes det er vanskelig å si at «det er noe med Norge» som gjør at to tilsynelatende høyreekstreme terrorister har slått til i løpet av få år.

Broer, ikke grøfter

Jonas Gahr Støre sier poliktere i Norge må «bygge broer, ikke grave grøfter».

- Vi må gå i oss selv alle sammen. For det er forholdet mellom holdninger og handlinger som settes på spissen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen sa at vi alle må gå i oss selv, før han trakk linjer mellom moskeskytingen ogg 22. juli-terroren:

- Jeg har møtt mennesker som er redde. Mennesker som lever i vårt land og opplever at de er utsatt. Mennesker som ser seg om ved dørene. Og jeg tenkte da jeg så bildene fra dette rettslokalet i dag, så er det mange andre som er redde, som ser at her er det forbindelseslinjer til 22. juli, sa Støre.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre tjuvstartet med duell fra utestedet Blå i Oslo forrige mandag. Da trillet Dagbladets kommentatorer terningkast fem for Solberg og fire til Støre. Nå skal begge bedømmes på lik linje med de øvrige partilederne.

USIKKER: Nei til mer bompenger-kandidat Trym Helge Aafløy svar skyldig da han ble spurt om noe annet enn bompenger. Video med tillatelse fra NRK. Foto: Scanpix Vis mer

Frps bomtur

Folkeaksjonen nei til mer bompenger og Trym Åfløy, møtte Frp og Siv Jensen til debatt om bompenger.

På spørsmål om hva Frp har gjort feil svarer Åfløy slik:

- De har kommet med en rekke løfter som det ikke er blitt noe av.

- Jeg kan godt tenke meg å samarbeide med deg om bompenger i Bergen. Men hva mener dere for eksempel om flyktninger, svarte Siv Jensen retorisk.

- Vi vil ta imot så mange regjeringen ber oss om, sa Aafløy, som er førstekandidat for et bompengeparti som for tida er åtte ganger så store i Bergen som Frp.

MDGs Une Aina Bastholms bidrag til bomdebatten er som følger:

KOMPISER: Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre konfererer før debattstart. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMPISER: Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre konfererer før debattstart. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Bompenger er genialt! Du får kollektivtransport og plass til alt det som gjør byen trivelig å være i, sier hun.

Regjeringssplid

Frp og Høyre konkurrerer om å være det partiet som har vært mot mest bompenger de siste åra, mens regjeringskompis Venstre sier de gjerne vil ha bompenger.

- Vi forhandler om hvordan vi skal ha gode byer. Da må vi være villige til å bruke penger, sier Venstre-leder Trine Skei Grande på spørsmål om de fire partilederne i regjeringa forhandler om bomepenger eller ei.

Jonas Gahr Støre oppsummerte regjeringens politikk som et totalt bompengesprik.

- Her står regjeringen, sier han og peker på de borgerlige partiene:

BLIR ANGREPET: Siv Jensens uenighet med regjeringskompisene Venstre og KrF blir ettertrykkelig klargjort av venstresida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLIR ANGREPET: Siv Jensens uenighet med regjeringskompisene Venstre og KrF blir ettertrykkelig klargjort av venstresida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Trine vil ha mer, Siv vil ha mindre, Erna vil stå på stedet hvil og Kjell Ingolf vet ikke. Summen av det er svak styring i bompengepolitikken.

- Erna snur kappa etter vinden

MDG-leder Une Bastholm satte fyr på bompengedebatten da hun angrep Rødt som har stemt nei til bompenger fordi det er usosialt.

Rødt vil heller at staten betaler alt av store kollektivløft, som bybanen i Bergen og ny T-bane til Fornebu i Oslo, sa partileder Bjørnar Moxnes.

- Du snakker om sosial urettferdighet. Jeg gikk inn i politikken på grunn av sosial urettferdighet! sa Bastholm, som mente at klimaendringene globalt setter lavtlønnede nordmenn opp mot verdens fattigste.

Hvis klima var en bank...

Bastholm angrep også Erna Solberg:

- Du snur kappa etter vinden, sa Bastholm som mente at Solberg plutselig er blitt mot bompenger fordi det er blitt et lite bompengeopprør.

SV-leder Audun Lysbakken slang seg også på:

- Hvis klimaet hadde vært en bank, hadde dere grepet inn med redningspakker for lengst, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Utendørs debatt

Flere hundre tusen velgere bestemmer seg i løpet av valgkampen. Derfor er partilederdebatten fra Arendal mandag kveld så viktig.

NRK har tatt flere grep i forsøk på å fornye partilederdebatten. Arrangementet er flyttet utendørs, og dessuten er seerne invitert til å stemme fram hvilke temaer som skal diskuteres i fire dueller.

Mandag kveld er det Rødt-leder Bjørnar Moxnes, Ap-leder Jonas Gahr Støre, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad som skal velge hver sin motstander.

Nytt av året er også NRKs debattdueller, hvor seerne stemmer fram politikere til utvalgte debatter. Første duell var mellom Jonas Gahr Støre om profittfrie omsorgstjenester.

Profitt i omsorgen

Støre velger Siv Jensen som motstander duellen.

- Han peker på at store internasjonale kjeder ser på Norge som et interessant marked.

- Dette tar landet vårt i feil retning, sier Støre.

- Vi vet av erfaring at der vi åpner for valgfrihet, blir det bedre tjenester, sier Jensen og trekker fram kvinnelige grundere.

- Det er store oppkjøpsfond på Malta jeg snakker om. Jeg vil ikke at disse oppkjøpsfondene skal tjene seg rike på vår omsorg, sier Støre.

Jensen viser til at skarve seks prosent av eldreomsorgen er privat drevet.

- Det er jo galskap at du som finansminister skal godta at skattepengene går til at de skal hente ut profitt, sier Støre.