Støre om brexit-sjokket: - Denne dagen vil forandre Europa

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener britenes nei til EU vil få politiske konsekvenser for hele Europa. 

- ET VARSELSIGNAL: Jonas Gahr Støre mener EU-samarbeidet har fått et «grunnleggende varselsignal» om manglende tillit. Her sammen med statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Joas Gahr Støre i den partilederdebatt i forbindelse med kommunevalget i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- ET VARSELSIGNAL: Jonas Gahr Støre mener EU-samarbeidet har fått et «grunnleggende varselsignal» om manglende tillit. Her sammen med statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Joas Gahr Støre i den partilederdebatt i forbindelse med kommunevalget i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre mener europeiske ledere nå må ta ansvar i en usikker tid.

- Dette er en dag som vil forandre Europa. Det britiske folk har talt, og det må politikerne i Storbritannia og i EU ta innover seg, sier Støre til NTB.

Han slår fast at den britiske folkeavstemningen avdekker et dypt splittet Storbritannia.

- Veien videre er uklar og uviss. Det vil være mye usikkerhet i så vel politikk som i finansmarkedene i dagene som kommer. Nå er det tid for politiske ledere til å ta ansvar, sier Ap-lederen.

Han mener det er altfor tidlig å si noe om konsekvensene for Norges del.

- EU og Storbritannia må nå finne en løsning på forholdet seg imellom. EU vil neppe gå med på en avtale som kan gjøre det attraktivt for flere land å melde seg ut. I Norge bør vi avvente situasjonen, følge utviklingen nøye og ta godt vare på EØS-avtalen som har tjent oss godt i over 20 år, sier Støre.

Han mener EU-samarbeidet har fått et «grunnleggende varselsignal» om manglende tillit, noe han mener skyldes at fordelingsmekanismene fungerer for dårlig.

(NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer