Støre om Eat: - I fjor var jeg frustrert, i år er jeg oppildnet

Jonas Gahr Støre har tatt ansvar under Gunhild Stordalens sykdomsfravær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Mens Gunhild Stordalen var syk og fikk kraftig cellegiftbehandling mot sykdommen systemisk sklerose, var Ap-leder Jonas Gahr Støre en av dem som holdt i tømmene for arrangementet Eat Food Forum.

- Jeg tror at dette er en riktig idé og jeg tror at den er på overtid. Da jeg kom hit i fjor kom jeg hit var jeg frustrert, i år er jeg engasjert og oppildnet, sa Ap-lederen da Dagbladet møtte han under konferansen i Stockholm mandag.

- For spredte tiltak Støre beskriver verdens matvarepolitikk som adskilt og ikke ensordnet, et problem han mener Eat-forumet kan være med på å løse.

Ved siden av seg hadde Støre initiativtaker Stordalen.

Etter dagens tale uttrykte hun glede over fremdriften prosjektet hadde hatt i hennes fravær og la vekt på viktigheten av å å få verden til å åpne øynene.

Stordalen mente videre at verdens forhold til miljøproblemet ikke er så ulikt hennes eget forhold til sykdommen.

Mener at verden stikker hodet i sanden - Min vegring mot å innse alvoret i sykdommen min kan sammenlignes med verdens miljøproblemer. Det er kollektiv fornektelse. Det jeg lærte under sykdomsperioden min er at man må prøve alt for å finne en løsning, sier Stordalen.

Hun mener at nitti prosent av løsningene for verdens klima- og matproblemer allerede er der. Nå vil hun at regjeringen over hele kloden skal ta dem i bruk.

- Eat er ment som en katalysator som samler ulike næringer og fagfelt. Dette er et forum der politikere, forskere og næringsliv kan utveksle perspektiver og være med på å skape endring, fortsatte organisasjonsgründeren.

- Vi kan ikke gjemme oss unna - Tar politikerne nok ansvar, spurte Dagbladets utsendte Gahr Støre.

- Alle må ta ansvar, og det kan ikke være et argument for å kunne gjemme seg unna. Det Eat gjør fører til at det blir vanskeligere å gjemme seg unna, og er med på å gjøre vilje om til handling. Det er veldig inspirerende, sa Jonas Gahr Støre.

Han beskriver sin egen rolle i Eat som liten, men meningsfylt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er sterkt engasjert i Stordalens Eat. Han har siden oppstarten sittet i Eats rådgivende organ. Det faglig rådgivende organet omfatter nå 31 eksperter.

Disse møtes tre til fire ganger i året. Ingen av rådgiverne mottar lønn eller honorar for sin deltakelse.