IKKE IMPONERT: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å tro på Elisabeth Mays løfter om et Storbritannia med mindre forskjeller. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å tro på Elisabeth Mays løfter om et Storbritannia med mindre forskjeller. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Støre om May: - Oppsiktsvekkende innrømmelse av feilet politikk

Men ønsker Boris Johnson lykke til som utenriksminister. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Theresa Mays tale, om hun mener alvor og følger opp det hun sier, er en oppsiktsvekkende u-sving i britisk politikk - bare ett år etter parlamentsvalget, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

I går kveld klokka 17.30 forlot David Cameron statsministerboligen for siste gang, og leverte så sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth.

Prestedatteren May ble så godkjent av dronningen like før klokka 19, og holdt deretter sin første pressekonferanse utenfor Downingstreet 10.

- Jeg vil jobbe for et Storbritannia som ikke fungerer for de få, men som fungerer for alle. Vi vil ikke kjempe for de privilegerte få, men for deg, bedyret Theresa May da hun møtte pressen utenfor statsministerboligen i kveld.

- Innrømmelse av feilet politikk

Det er denne formuleringen - og flere andre med tilsvarende budskap - Støre nå reagerer på.

- Det er en innrømmelse av at Tory-politikken har tatt Storbritannia i feil retning, og ikke klart å løse de tydelige sosiale motsetningene som har vært der gjennom flere tiår. Talens innretning viser at hun som ny statsminister har tatt et signal fra brexit-avstemningen, og det signalet er at hun sier det er påkrevende å ta et oppgjør med den rådende britiske innenrikspolitikken.

May vant maktkampen i det konservative partiet i Storbritannia, til tross for at hun nylig ble omtalt som «en fordømt vanskelig kvinne». May, som var for at britene skulle forbli i EU, får nå jobben med å lede landet ut av handelsunionen. Hun er blitt hyppig sammenliknet med både Angela Merkel og Margareth Thatcher, og sin tale trakk hun fram viktigheten av å samle unionen og skape likhet.

- Hva konkret i talen mener du viser innrømmelsen du sikter til?

- For første gang anerkjenner hun at det er sosiale grupper i Storbritannia som henger etter - de som er født fattige og de som er født med ulik etnisk bakgrunn, svarer Støre, og fortsetter:

- For første gang omtaler også en Tory-politiker de dårligere mulighetene som gis ved offentlige framfor private skoler, og kvinners dårligere lønn.

Allerede under hennes første tale utenfor statsministerboligen, ga motstanderne uttrykk for hva de mente om May, og krevde at det ble utlyst nyvalg.

- Labour kunne gjort mer

- Men Støre, Labour har vel sin del av ansvaret for dagens situasjon i Storbritannia?

- Ja, også Labour kunne ha gjort mer. De begynte på et kraftig, offentlig investeringsprogram i sin andre periode, men de ble satt tilbake av finanskrisen.

Støre legger likevel hovedansvaret for britenes situasjon på de konservative, og trekker linjen tilbake til Thatchers visjon om mindre offentlig ansvar samtidig som de framstiller seg i annet lys. Han mener Mays løfter føyer seg inn i rekken av tilsvarende Tory-løfter.

- Konservative partier, enten det er i Sverige, Norge eller Storbritannia - har lenge lovet en «omtenksom konservatisme». Men når de har kommet til makten, så er det ikke det som blir politikken. Løftet har alltid ligget langt fra realitetene.

- Men som Cameron påpekte i talen, så har de også fått to og en halv million ut i arbeid og skapt en million nye foretak?

- Det er klart at en gitt politikk har både plusser og minuser ved seg, enten det er høyre- eller venstrepolitikk. Ledighetstallene har gått ned, men samtidig har de fått et nytt begrep: «working poor». Det betegner arbeidende fattige som knapt har penger til å overleve, og det burde bekymre, sier Støre.

Lykke til, Boris

Tidligere utenriksminister Støre har også notert seg utnevnelsen av kontroversielle Boris Johnson - brexit-general og ex-ordfører i London - som utenriksminister.

Utnevnelsen er blitt både kritisert og latterliggjort, men Støre er diplomatisk:

- Alle som får et nytt verv trenger et lykke til på veien. Det var det jeg sa til Per Sandberg da han ble fiskeriminister, og det er det jeg nå sier til utenriksminister Johnson. Men jeg merker meg at han, som sin norske kollega, ikke får ansvar for forholdet til EU. Det mener jeg svekker utenriksministeren, sier Støre.