Støre om metoo: - Det var tøft. Dere vet hvorfor

Jonas Gahr Støre advarte mot å verne LoVeSe og snakket om metoo-året i sin tale til landsmøtet.

LANDSMØTE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre tok opp metoo i sin tale på landsmøtet. Det er det første landsmøtet etter metoo-sakene i partiet som startet i desember 2017 - få måneder etter valgnederlaget. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre tok opp metoo i sin tale på landsmøtet. Det er det første landsmøtet etter metoo-sakene i partiet som startet i desember 2017 - få måneder etter valgnederlaget.

Trond Giske gikk i fjor av som nestleder etter at han brøt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

- I arbeidslivet – ja, jeg vil si i livene våre – har det skjedd noe annet viktig det siste året. Metoo. Også det en kamp for frihet, mot maktmisbruk og urettferdighet, sa Støre i talen og hyllet varslerne.

- Kvinner fant mot til å stå frem. Og gjennom det endret de samfunnet. Og de endret oss, sier Støre.

Jonas Gahr Støre innrømmer at det har vært tøffe tider.

- Da også vi fikk saker og varsler i vinter var det tøft. Dere vet hvorfor. Men det var – og er – et nytt, stort fremskritt for likestillingen. Vi sto – og skal alltid stå – på riktig side av det tidsskillet – som metoo er for kvinner og for likestilling, sa Støre til langvarig applaus fra salen.

Støre gikk videre gjennom Arbeiderpartiets seire på likestillingsområdet og henvendte seg direkte til Gro Harlem Brundtland i salen. Hele salen endte opp med å reise seg og gi stående applaus for den tidligere partilederen og statsministeren.

Stramme retningslinjer

På pressekonferansen i etterkant av talen forklarte Støre hvorfor det var viktig å snakke om metoo i landsmøtetalen.

- Siden sist landsmøte er det noe viktig som har skjedd i verden som vi er opptatt av som likestillingsparti og som vi også ser på som et framskritt i kampen for frihet. Det hørte naturlig med i talen, svarte Støre.

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan metoo vil prege landsmøte og om det er særskilte tiltak rundt alkohol og nachspiel, svarte Støre som følger:

- Det er ganske stramme retningslinjer for alkohol. Folk må i all hovedsak kjøpe det selv. Ellers er vi opptatt av å ta vare på alle i de sosiale sammenhengene. De unge skal kunne delta med trygghet, svarte Støre.

- Så tror jeg vi har en økt bevissthet rundt dette. Vi skal vedta de nye retningslinjene mot trakassering inn i vedtektene på dette landsmøtet. Og forøvrig tror jeg landsmøte som politisk verksted ikke blir særlig påvirket av det, avsluttet Støre.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre taler til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Hans Arne Vedlog
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre taler til landsmøtet torsdag ettermiddag. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Politiske dommen har falt

Et hovedtema i talen var fellesskap. Støre startet å snakke om sin demente mor og fortsatte så å snakke om fellesskap i arbeidslivet.

- I arbeidslivet trenger vi sterkere fellesskap så alle blir behandlet skikkelig på jobb, sier Støre, og forteller om Mats Rolfsen, tidligere norgesmester i bryting, som er en av dem som har gått til søksmål mot Aleris.

- Mats jobbet på en institusjon hvor de tar vare på sårbare unge mennesker. Men for Aleris var han bare en innleid konsulent. Uten forsikring, uten overtidsbetaling, uten rettigheter, sa Støre.

- Mats fortalte meg at han var på jobb i opptil tre døgn i strekk, tre døgn uten et sted å sove. Ett døgn – det gikk, sa Mats som tåler mer enn de fleste. Men tre – det klarer ingen. Så Mats pleide å sette en lenestol i bunnen av trappa om natten. Da fikk han hvile litt. Da gjorde det ikke så mye om han duppet av.

- Som han sa: Han ville jo våkne hvis noen prøvde å klatre over ham, sa Støre i talen.

Støre understreket at dommen i saken ikke er falt.

- Jeg vet at dommen mot Aleris ikke har falt. Men den politiske dommen kan skrives her og nå. Dette er resultat av høyreregjeringens politikk.

Vern av LoVeSo

En av sakene det er ventet skaper mest strid på landsmøtet er kampen om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Støre tar i talen tydelig til orde for at kompromisset består, det vil si at det skal konsekvensutredes og ikke vernes.

- Arbeiderparti-politikk er å jobbe sammen med olje- og gassnæringen. Arbeiderparti-politikk er å jobbe sammen med næringen slik at de som jobber der kan møte fremtid og omstilling med håp og optimisme.

- Ja, det betyr at vi basert på kunnskap går skrittvis fram i nye områder, slik vi går inn for i partiprogrammet for denne perioden i havområdene utenfor Lofoten, sa Støre.

Støre slår også fast at oljealderen ikke er over i Norge. Partilederen sier at oljenæringen skal utvikles - ikke avvikles, og advarer mot å sette en sluttdato.

- Vi skal ikke sette en sluttdato. Det vil trekke investeringer, teknologi og kompetanse bort fra Norge. Det er ikke Arbeiderparti-politikk! sa Støre.

Harselerer med Listhaug

- Sylvi Listhaug kom på besøk til Nittedal og kåret maten der til landets beste. Men det ble faktisk sånn fordi ordføreren var fra Arbeiderpartiet. Det ble sånn fordi innbyggerne spleiset på kjøkkenet gjennom en moderat eiendomsskatt.

- Frp er mot begge deler, både Ap og eiendomsskatten. Men å komme med ros og blomster når maten er satt fram på dekket opp, da stiller Frp opp, sier Støre.

Forsvarer EØS-avtalen

Støre gikk også til et kraftfullt forsvar for EØS-avtalen.

- Og dere, ved å stå fjellstøtt på EØS-avtalen. Det er den viktigste internasjonale avtalen Norge har. Den viktigste for norsk velferd, for norske arbeidsplasser.

- Se på Brexit! Det er fullstendig uansvarlig å skulle si opp en avtale som er så viktig for Norge på så mange områder. Så EØS-avtalen, folkens, den skal vi forsvare! sier Støre.

Kvinners rettigheter

Jonas Gahr Støre minne også salen på at Erna Solberg-regjeringen i vinter gikk i regjering med Kristelig Folkeparti og innskrenket retten til selvbestemt tvillingabort.

- Arbeiderpartiet er garantisten for at kvinner skal få bestemme selv, sier Støre.

Før han harselerte med Solberg.

- Hvis du absolutt vil tilbake til 60-tallet, sett heller på en plate. Jeg anbefaler «Yesterday».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer