Støre om norgeshistoriens største arbeidskriminalitetssak: - Dette truer hele det norske samfunnet

Greina vi sitter på vil brekke hvis vi fortsetter å sage, sier Jonas Gahr Støre (Ap), som nå vil intensivere kampen mot arbeidskriminalitet.

POLITIET AKSJONERTE: Den siste uka har politiet rullet opp det som kan være norgeshistoriens største arbeidskrimsak mot dagligvarekjeden Lime.

Menneskehandel, grovt heleri, trygdejuks og skattesvindel er bare noen av lovbruddene bakmennene er siktet for. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
POLITIET AKSJONERTE: Den siste uka har politiet rullet opp det som kan være norgeshistoriens største arbeidskrimsak mot dagligvarekjeden Lime. Menneskehandel, grovt heleri, trygdejuks og skattesvindel er bare noen av lovbruddene bakmennene er siktet for. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alt om Lime-saken her!

(Dagbladet): - Sakte, men sikkert sager vi av greina vi sitter på. Da brekker den til slutt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Den siste uka har politiet rullet opp det som kan være norgeshistoriens største arbeidskrimsak mot dagligvarekjeden Lime.

Menneskehandel, grovt heleri, trygdejuks og skattesvindel er bare noen av lovbruddene bakmennene er siktet for.

- Dette bør være en vekker. En vanlig dagligvarekjede der vi har handlet til daglig ha vært et dekke for alvorlig kriminalitet. Nå må vi som forbrukerne være våkne og bevisste på hvor og hva de kjøper, sier Støre.

-Har du selv handlet på Lime?

- Det har jeg sikkert. Men jeg så aldri noen indikasjoner på at det foregikk menneskehandel eller annen kriminalitet der. Det er nettopp det som er så vanskelig. Dette er miljøer som vet hvordan de skal skjule kriminaliteten. Dermed blir det vanskeligere å oppdager, sier partilederen.

- Hendene ut av fanget Støre håper nå på flere storaksjoner mot den useriøse delen av arbeidsmarkedet.

SAGER AV GREINA: - Sakte, men sikkert sager vi av greina vi sitter på. Da brekker den til slutt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX
SAGER AV GREINA: - Sakte, men sikkert sager vi av greina vi sitter på. Da brekker den til slutt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX Vis mer

- Da vi satt i regjering var det nettopp dette vi jobbet for, at både politi, kontrolletater og departementer skulle samarbeide for å stoppe denne utviklingen, sier Støre, som har en oppfordring til den blåblå regjeringen:

- Vi lanserte tre handlingsplaner mot sosial dumping og useriøsitet. Høyre og Frp stemte mot alle de viktigste tiltakene, og var kritiske til at vi fylte på med de nye virkemidlene. Grunnen til at vi gjorde det er jo nettopp den rivende utviklingene vi er vitne til på arbeidsmarkedet. Her holdet ikke å sitte med hendene i fanget. Derfor er det nå på tide at regjeringen følger opp med flere tiltak, sier partilederen. Han advarer også mot minstelønn og den blåblå regjeringens planlagte revidering av arbeidsmiljøloven.

- I stedet for at minstelønn skal være et gulv for hva folk skal tjene, kan lovbestemt minstelønn fort bli et tak. Derfor bør man heller følge opp arbeidet med å forenkle allmenngjøring av tariffavtaler, og finne tiltak som kan styrke trepartsamarbeidet, sier Støre. Han advarer mot å la kriminelle miljøer få større innpass i det norske samfunnet.

- Truer det norske samfunnet - Arbeidskriminalitet er en av de største truslene mot viktige kvaliteter i det norske samfunnet. Vi har hatt et arbeidsmarked som er basert på tillit. Nå ser vi hvordan organiserte kriminelle miljøer presser de seriøse ut, sier Støre. Han frykter at det kan lede til et todelt samfunn, med A- og B-lag.

- Hvis vi ikke klarer å få til et inkluderende arbeidsmarked vil det på sikt true hele den norske verdiskapningen, sier Støre, som peker på at produktiviteten faller innenfor en rekke bransjer som baserer seg på billig, innleid arbeidskraft, blant annet bygg og renhold, sier Støre.