IKKE FORNØYD: Arbeiderpartiets Trond Giske ønsker ikke skattekutt. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

Statsbudsjettet 2018

Støre om statsbudsjettet: - Tar ikke tak i det som nå er de store utfordringene

Støre hevder regjeringen gleder seg over å være på vei ut av en krise de aldri mente vi var i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den tar ikke tak i det som nå er de store utfordringene. Den gleder seg over at vi ser ut til å være på vei ut av en krise de mente vi aldri var i, svarer Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre på spørsmål fra Dagbladet om hvor regjeringen trår feil ved forslaget til statsbudsjettet 2018.

Han legger til at man nå kan glede seg over at det kommer vekst i norsk økonomi og at den registrerte ledigheten er på vei nedover.

- Men det skjuler på mange måter noen fundamentale utfordringer i et stort og voksende utenforskap av mennesker som ikke har kvalifikasjoner til å jobbe. Det gjøres ikke noe med, sier Støre.

Han mener regjeringen i arbeidet med å få ungdom gjennom skolen og å få ned frafallet, snakker mye og gjennomfører veldig få tiltak.

- Jeg mener også at det på klima er veldig beskjedent med tiltak for å sette oss på kurs mot 2030 og 40 prosent i reduksjoner, som vi er forpliktet til gjennom Parisavtalen, sier Støre.

- Veldig urettferdig

Trond Giske (Ap) mener dette er et budsjett som ikke gir noe kvalitetsløft verken i skole eller eldreomsorg.

- Det er alvorlig, for det trenger vi, sier han til Dagbladet.

- Budsjettet sier i egne tall at dette er ikke et budsjett for å øke andelen voksne i arbeid. Tvert imot ligger arbeidsstyrken ganske flatt i årene som kommer, sier Giske.

Ap gikk til valg på å få opp skattene, noe som ikke ble en suksess. Giske er kritisk til skatteprofilen i det nå foreslåtte statsbudsjettet fra den blåblå regjeringen.

- Nå har denne regjeringen snart gitt 25 milliarder i netto skattekutt, og vi vet at de rikeste har fått kanskje 160 ganger så mye som vanlige folk. Vanlige folk har fått sju kroner dagen, regnet VG ut. Det er veldig urettferdig, sier han.

INGEN KRISE: Støre mener statsbudsjettet gleder seg over at det ser ut til å være på vei ut av en krise de mente man aldri var i. Video: Dagbladet Vis mer

Giske forteller videre at han synes vanlige folk burde få ta del i oppgangen som nå er ventet, når det er de som har båret den største byrden gjennom tøffe år. Han viser til pensjonister og arbeidstakere som har opplevd en lønnsnedgang, og at uføre og funksjonshemmede har opplevd kutt.

- Det skulle bare mange at man la opp til en vekst, som kom alle til gode, sier han.

Skulle heller sett skatteøkning

Arbeiderpartiet kommer ikke til å være med på et skattekutt, slik regjeringen legger opp til.

- Vi trenger penger til helse, eldreomsorg, skole og til å kvalifisere folk som skal inn i arbeidslivet. Og ikke minst en skikkelig klimapolitikk. På alle disse områdene er regjeringen utrolig passiv, sier Giske.

Økonomer har beskrevet forslaget til neste års statsbudsjett som fornuftig, men litt kjedelig. Giske sier han heller gjerne skulle sett et offensivt budsjett, framfor et kjedelig.

Nå er det duket for forhandlinger mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF for å danne flertall for budsjettforslaget.

Forhandlingene kan bli tøffe, all den tid særlig KrF har varslet uenighet med regjeringen på flere områder.

Det var budsjettforhandlingene også i fjor, da uenigheten mellom særlig Venstre og Frp holdt på å lede regjeringen ut i krise.

Den gang var både Venstre og KrF uttalte støttepartier til regjeringen.

Nå har KrF valgt å gå i opposisjon, samtidig som Venstres forhold til regjeringen er mer uavklart enn før, og regjeringen er avhengig av både Venstre og KrF for å danne flertall for budsjettet.