SJOKKGRANATER: Politiet tar sjokkgranater og tåregass i bruk for å spre demonstranter i Charlotte. Foto: Jason Miczek / Reuters / NTB Scanpix
SJOKKGRANATER: Politiet tar sjokkgranater og tåregass i bruk for å spre demonstranter i Charlotte. Foto: Jason Miczek / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Store opptøyer etter politiskyting i Nord-Carolina. Politiet nekter å frigi video

Anklages for hemmelighold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To netter på rad har Nord-Carolinas største by Charlotte vært preget av voldsomme opptøyer etter at en svart mann ble skutt og drept av en svart politimann. I kveld opplyser byens politisjef, også han afroamerikaner, at politivideoen av hendelsen ikke vil bli offentliggjort, melder CNN.

- Upassende

Politisjef Kerr Putney sier det vil være upassende å vise bilder av «et offers verste dag» til massene. Han sier imidlertid at han håper å kunne innfri avdøde Keith Lamont Scotts families ønske om å se videoen, som er tatt fra dashboardet på bilen til politimannen som avfyrte skuddene.

AVVISER ANKLAGER: Charlottes politisjef Kerr Putney avviser anklager om at drapet på Keith Lamont Scott er utslag av diskriminering av svarte. Foto: Sean Rayford / Getty / AFP / NTB Scanpix
AVVISER ANKLAGER: Charlottes politisjef Kerr Putney avviser anklager om at drapet på Keith Lamont Scott er utslag av diskriminering av svarte. Foto: Sean Rayford / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Mange tolker motviljen til å vise videoen som nok et uttrykk for mangel på åpenhet og gjennomsiktighet fra myndighetene i en sak som i bunn og grunn handler om diskriminering av svarte. Men politisjef Putney har liten tro på at en offentliggjøring ville bidratt til å dempe gemyttene.

- Jeg kan si såpass: Det fins din sannhet, min sannhet og sannheten. Enkelte har allerede bestemt seg, sier politisjefen.

Det springende punkt er hvorvidt avdøde Scott siktet på politifolk med pistol. Ifølge Putnam gir ikke videoen noe endelig svar, men sier samtidig at andre bevis og vitneutsagn støtter oppfatningen at politiet skjøt 43-åringen først etter at han nektet å slippe våpenet.

Hærverk og plyndring

Til sammen 44 er pågrepet, ni sivile og fem politifolk er skadd etter opptøyene, og en mann ligger på sykehus med livstruende skader etter å ha blitt skutt av en annen sivil person. Store verdier er tapt i hærverk og plyndring.

- Vi vil ikke tolerere oppførselen, sier Putney.

RASERT: En av flere butikker som er ramponert i opptøyene. Foto: Gerry Broome / AP / NTB Scanpix
RASERT: En av flere butikker som er ramponert i opptøyene. Foto: Gerry Broome / AP / NTB Scanpix Vis mer

Nord-Carolinas guvernør Pat McCrory har erklært unntakstilstand, og nasjonalgarden (heimevernet) og delstatspolitiet er satt inn for å gjenopprette lov og orden, skriver Washington Post.

Nord-Carolina har nettopp vedtatt en lov som gjør det ulovlig å offentliggjøre politivideoer fra dashboardet eller kameraet tjenestemennene bærer på kroppen, men den trer først i kraft i oktober.

- Teknologi som dashbord- og kroppskameraer kan være til stor hjelp, men kan også villede og feilinformere, sa guvernør McCrory da han signerte loven i juli.

UNNTAKSTILSTAND: Charlotte i Nord-Carolina er erklært i unntakstilstand etter store opptøyer. Protestene kommer etter at nok en afroamerikaner, Keith Lament Scott, ble skutt og drept av en politibetjent. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

- Leste ei bok

Scotts familie sier 43-årige Scott satt i bilen sin og leste ei bok da politifolkene kom bort til ham og skjøt ham. Politiet sier på sin side at Scott var bevæpnet, og at ingen bok ble funnet på åstedet. Det ble derimot det omtalte våpenet.

Todd Walther, talsmann for politiets fagforening i Charlotte, sier han har sett videoen og vurdert det slik at tjenestemennene ikke gjorde noe galt.

Ifølge Walther satt Scott i en bil utenfor et leilighetskompleks da han ble tilsnakket av politiet, som var på jakt etter en annen mann.

- Han var bevæpnet da han kom ut av kjøretøyet og nektet å høre på betjentene, sier fagforeningstalsmannen.

- Tydelig merket

Han sier videre at selv om noen av politifolkene hadde på seg sivile klær, hadde de fremdeles på seg politiets merkede skuddsikre vester og jakker.

- Det var ingen tvil om hvem de var, sier Walther.

Politimannen som skjøt, er suspendert mens etterforskningen pågår. USAs justisminister Loretta Lynch sier ifølge Charlotte Observer at hennes departement vil åpne en egen gransking av Scott-saken, samt en politiskyteepisode i Oklahoma i forrige uke, der en 40-årig svart mann ble drept.