PROTEST: Det brøt ut store protester i amerikanske St. Louis etter at den tidligere politimannen Jason Stockley ikke ble funnet skyldig for drapet på en svart mann i 2011. Politiet så seg nødt til å bruke både tåregass og pepperspray mot noen av demonstrantene. Video: CNN / AP. Vis mer

Demonstrasjoner

Store opptøyer i natt: Hvit politimann drepte svart mann, ble frikjent

Store demonstrasjoner brøt ut etter at en hvit politimann ble frikjent for å ha skutt og drept en svart mann i 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Det brøt ut større demonstrasjoner i St. Louis i USA etter at en hvit politimann fredag ble frikjent for å ha skutt og drept en svart mann i 2011.

FRIKJENT: Jason Stockley, tidligere politibetjent i St. Louis, er frikjent for drapet på Anthony Lamar Smith. Foto: St. Louis Police Department via AP
FRIKJENT: Jason Stockley, tidligere politibetjent i St. Louis, er frikjent for drapet på Anthony Lamar Smith. Foto: St. Louis Police Department via AP Vis mer

Politiet i St. Louis sier at 13 personer ble arrestert og at fire politimenn fikk lettere skader i opptøyene.

Før frikjennelsen fredag hadde aktivister truet med sivil ulydighet om den tidligere politimannen Jason Stockley ikke ble dømt.

Stockley, som var siktet for overlagt drap på Anthony Lamar Smith, hevdet at Smith holdt en pistol og at han følte seg truet. Påtalemyndigheten mente imidlertid at politimannen hadde gjemt en pistol i Smiths bil etter drapet.

I rettsaken i august beskrev aktor, ifølge New York Times, Stockley som "en politibetjent ute av kontroll som jaget Smith tre ganger fartsgrensen, skjøt ham uten provokasjon for deretter å plante en 38-kaliber revolver i bilen hans". Han erkjente også opptaket av Stockley som fortalte kollegaen sin at han skulle drepe Smith kort tid før han utførte handlingen.

Likevel mente Dommer Timothy Wilson at påtalemyndighetene ikke hadde lagt fram klare nok bevis for at Stockley hadde begått overlagt drap eller for at han ikke hadde handlet i nødverge.

Dommeren sa i tillegg at mennesker «kan si hva som helst» og at uttalen hans «kan være tvetydig avhengig av konteksten». Stockley ble dermed frikjent.

Arrestert

Flere hundre demonstranter samlet seg utenfor huset til byens borgermester Lyda Krewson fredag kveld. Her knuste de vinduer, frontruten på en politibil og kastet maling på veggene til borgermesterens hus. Politiet måtte bruke tåregass for å splitte folkemengden.

Ifølge CNN ble flere av demonstrantene værende i timevis mens de holdt hender, ba og skrek «Ingen rettferdighet, ingen fred» gjentatte ganger.

St.Louis: En kvinne observerer politiet mens de sikrer området som er berørt av opptøyene. Foto: Michael B. Thomas/ Getty Images/ AFP/ NTB Scanpix
St.Louis: En kvinne observerer politiet mens de sikrer området som er berørt av opptøyene. Foto: Michael B. Thomas/ Getty Images/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer

- Jeg beskytter folks konstitusjonelle rett til å protestere fredelig, men vold tolereres ikke. Jeg beskytter folks liv, hjem og samfunn, skrev den amerikanske guvernøren, Eric Robert Greitens på sosiale medier.

Frikjennes på tross av bevis

Politiet bekymrer seg for at utfallet av rettsaken kan føre til flere og voldelige demonstrasjoner. De sier også at de frykter økende diskusjoner rundt drapet på Michael Brown, en ubevæpnet tenåring, i Ferguson i 2014. Drapet skjedde kun kilometer unna St. Louis.

- Systemet er så ødelagt at det er feil av oss å sitte og se på. Det finnes mange bevis, likevel frikjennes politibetjentene, sa demonstrant, Kelly McBride, (31) til The New York Times.

LØPER: En demonstrant løper fra politiet under demonstrasjonene på fredag. Foto: AP Photo/ Jeff Roberson/ NTB Scanpix
LØPER: En demonstrant løper fra politiet under demonstrasjonene på fredag. Foto: AP Photo/ Jeff Roberson/ NTB Scanpix Vis mer

Ikke skyldig

Politimannen som skjøt og drepte 24 år gamle Smith i desember 2011, og erkjente seg uskyldig i drapet, avviste retten til en rettssak med en jury. I stedet avgjorde dommeren skyldspørsmålet i straffesaken.

På fredag fikk han dommen og ble erklært uskyldig.

- Det føles som om en byrde har blitt løftet av skuldrene mine, men byrden som kommer av å ha drept noen kommer aldri til å forsvinne. Å drepe noen er det mest alvorlige en kan gjøre, og det er ikke noe en skal ta lett på, sa Stockley i et intervju med St. Louis Post-Dispatch på fredag.

- Min største bekymring nå er folket og demonstrantene. Jeg håper ingen av dem er berørt over handlingen, fortsatte han.

Til CNN sa han at han handlet i selvforsvar, og at han trodde Smith strakk seg etter en pistol i bilen. Påtalemyndighetene har derimot anklaget ham for å ha plantet en pistol i Smiths bil for å rettferdiggjøre handlingen.

- Jeg forstår hva familien går igjennom, og jeg forstår at de vil ha noen å legge skylden på, men jeg er ikke rett mann, sier han.