Sør-Korea

Store opptøyer mot Sør-Koreas president: Anklages for å bli fjernstyrt av «mystisk og sjamanaktig figur»

Rekordlav oppslutning for Park Geun-hye, mens en av hennes nærmeste etterforskes.

ANKLAGES FOR Å VÆRE MARIONETTE: Store protester er blitt holdt mot Park Geun-hye de siste dagene. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
ANKLAGES FOR Å VÆRE MARIONETTE: Store protester er blitt holdt mot Park Geun-hye de siste dagene. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag krevde tusenvis av mennesker Park Geun-hyes avgang i Seoul.

Misnøyen med den sittende presidenten har vært særlig stor etter tirsdagens pressekonferanse. Da innrømte hun å ha latt en venn redigere talene sine.

- Jeg er sjokkert og har hjertesorg fordi jeg har skapt uro blant folket. Jeg har gjort dette i beste mening, sa Park om ikke-sikkerhetsklarerte redigeringen, ifølge CNN.

OFFENTLIG UNNSKYLDNING: - Jeg er sjokkert, sa Park Geun-hye tidligere denne uka. Foto: Baek Seung-yul/Yonhap via AP
OFFENTLIG UNNSKYLDNING: - Jeg er sjokkert, sa Park Geun-hye tidligere denne uka. Foto: Baek Seung-yul/Yonhap via AP Vis mer

- «Moderne Rasputin»

Ifølge New York Times skal den ha vært utført av Choi Soon-sil - datteren til Choi Tae-min.

Han er grunnleggeren av den sektaktige bevegelsen Det evige livs kirke og er blitt omtalt som «en moderne Rasputin» av presidentens kritikere.

Dette etter anklager om at den avdøde munken hadde stor innflytelse over Park Geun-hyes far, tidligere president Park Chung-hee

Nå hevder opposisjonen at dattera, omtalt som en «mystisk og sjamanaktig figur» av sør-koreansk presse, spiller samme rolle overfor sittende president Park.

Ifølge tv-kanalen Chosun har Choi Soon-sil gitt ordrer til presidentens stab og bestemt hvilke klær presidenten skulle bruke.

Anklaget for utpressing

Hun er også anklaget for å ha brukt sin innflytelse til utpressing.

New York Times skriver at politiet gjennomførte en razzia i huset til Choi, en aksjon gjennomført etter anklager om at hun har presset firmaer til å gi bort verdier tilsvarende 69 millioner dollar.

Ifølge Reuters har hun tidligere nektet for at hun har gjort noe kriminelt. Choi Soon-sil har imidlertid bekreftet at hun har redigert talene til presidenten.

- Det var ikke bra, og jeg beklager det, sa Choi til den sørkoreanske avisa Segye Ilbo som møtte henne i Tyskland.

Lav oppslutning

Der Park Geun-hye ikke blir etterforsket i forbindelse med saken, så har ryktene og anklagene likevel rammet den sittende presidenten hardt.

CNN viser til en meningsmåling gitt ut av Real Meter torsdag.

Der sier kun 21,1 prosent at de er fornøyde med henne, en rekordlav oppslutning siden hun ble innsatt i stillingen i februar 2013. I en annen måling sa 41 prosent at de ønsker å få Park Geun-hye avsatt, ifølge Reuters.