Støre på sparebluss

Utenriksminister Jonas Gahr Støre må for framtida ha spesielt gode grunner for å fly på businessklasse. I går måtte han nøye seg med billigbillett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For nå skal utenriksministeren aller helst reise på billigbilletter når han er ute og flyr.

I går fløy Jonas Gahr Støre på økonomiklasse med British Airways til Brussel for å møte kolleger i andre sosialdemokratiske partier. Også sist mandag reiste Støre på billigste måte da han møtte den danske utenriksministeren i København.

-  Vi må søke om godkjenning hver gang vi skal reise business eller 1. klasse, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Nytt reglement
Et nytt reglement krever at statsansatte innskjerper bruken av dyre flybilletter. Fra nyttår kom det inn en presisering i Statens personalhåndbok som legger lista høyere for å velge dyre billetter. Regelen kan spare staten for millioner. I fjor avslørte Dagbladet at Bjarne Lindstrøm, tidligere departementsråd i Utenriksdepartementet, fløy på 1. klasse ved behov. Det kostet staten det dobbelte av fullpris businessbillett.

Men nå blir det nye takter.
-  Det skal være en vurdering på forhånd, og det skal innhentes samtykke dersom statlig ansatte ser at de må bruke businessklasse eller 1. klasse på utenlandsreiser. Dette er fordi vi vet at det er store prisforskjeller på enkelte reiser, sier Finn Melbøe, ekspedisjonssjef i arbeidsgiverpolitisk avdeling i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Flere departementer Dagbladet har vært i kontakt med bekrefter at også statsrådene forholder seg til den nye regelen.

...men ikke alltid.

Det blir nok likevel ikke helt slutt på dyre billetter for Jonas Gahr Støre. Utenriksministeren har langt hyppigere utenlandsreiser og tettere program i utlandet enn de andre regjeringsmedlemmene.

-  Noen ganger er det et poeng i seg selv at vi har full fleksibilitet på businessbillettene i tilfelle det skulle bli endringer på utenriksministerens program, forklarer Sandsten i UD.

BILLIGBILLETT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fløy i går på billigbillett til Brussel for å ha møte med utenriksministere i andre sosialdemokratiske partier i Europa.