Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre på vei til de skadde

Dagbladets journalist Carsten Thomassen og UD-ansatt skutt av attentatmenn i Kabul. Begge alvorlig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Dagbladets journalist Carsten Thomassen er skutt og såret, etter angrepet ved luksushotellet Serena i Kabul i ettermiddag. 

- Thomassen er hardt skadd, sier Anne Aasheim, Dagbladets ansvarlige redaktør, til NTB i 18-tida.

En mannlig ansatt i Utenriksdepartementet er også hardt skadd, melder UD, som har opprettet en telefon for pårørende.

Til sammen seks personer ble drept og seks personer er skadd i angrepet mot Serena Hotel i Afghanistans hovedstad Kabul, opplyser det afghanske innenriks- departementet, ifølge NTB. 

Støre evakueres

Utenriksminister Støre vil om kort tid bli evakuert fra hotellet. Han har bedt om å bli fraktet ut til feltsykehuset der de to skadde nå blir behandlet, opplyste han selv til TV2-nyhetene, klokka 18.30 

Støre befant seg i etasjen under resepsjonen da bomben gikk av.

- Vi ble beordret ned på gulvet mens skytingen foregikk. Etterpå ble vi evakuert ned til bomberommet, sier han til tv-kanalen.

PÅ FLYPLASSEN: Utenriksminister Støre har nå ankommet den internasjonale flyplassen like ved Kabul.
PÅ FLYPLASSEN: Utenriksminister Støre har nå ankommet den internasjonale flyplassen like ved Kabul. Vis mer

Fraktet til feltsykehus

Thomassen og den andre skadde nordmannen er blitt fraktet til et tjekkisk feltsykehus ved den internasjonale flyplassen i Kabul. Det bekrefter Jon Inge Øglænd, oberstløytnant ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, overfor Dagbladet.no. De to får nå behandling ved sykehuset.

- Da vi fikk melding om angrepet på hotellet tilbød vi oss å hjelpe til. Vi reiste til stedet med to pansrede kjøretøy, med en norsk lege og sykepleier ombord. De to skadde er nå evakuert og fraktet til sykehuset ved hjelp av disse kjøretøyene, sier Øglænd.  


Person pågrepet
Klokka 16.45 siktet amerikanske og afghanske soldater på en person som befant seg i hotellresepsjonen. Minutter senere ble en afghansk person jagd ut av hotellet av soldatene. Mannen skal ha håndjern på seg og er nesten helt avkledd, melder TV2 Nyhetskanalen.

Taliban har påtatt seg skylden for angrepet. Zabiullah Mujahid, talsmann for Taliban, sier til AP at det var fire militante som angrep hotellet, en selvmordsbomber som sprengte seg selv i lufta og tre militante som kastet granater og avfyrte skudd. Ifølge nyhetsbyrået AP var angriperne utstyrt med automatgeværer og håndgranater, og minst en av dem skal ha vært iført en vest med sprengstoff som han utløste.

Støre sitter fortsatt i et bombesikkert rom i kjelleren på hotellet sammen med sine livvakter. Hotellet og området er sperret av, og internasjonale styrker er på stedet.

- Vi har veldig mye å gjøre akkurat nå. Snakke er det i alle fall ikke tid til, sier UDs kommunikasjonssjef Anne Lene Sandsten til Dagbladet.no i 18-tida.

Ved bevissthet 

VGs journalist Per Olav Ødegaard og fotograf Harald Henden bistod de sårede med førstehjelp.

- Det tok tid før det kom medisinsk hjelp, sier Ødegaard til VG Nett.

Han var på rommet sitt da skytingen brøt ut.

- Jeg hørte plutselig mange skudd bli avfyrt utenfor. Like etter smalt det to ganger slik at hele bygningen ristet.

Helsepersonell tilstede

Dagbladet.no snakket med Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum rett før klokka 16 i dag. Han var til stede da Thomassen ble skutt.

- Amerikansk helsepersonell har kommet, fem personer og de jobber med dem nå. Hotellet er evakuert, sa han til Dagbladet.no tidligere i ettermiddag.

<B>PÅGREPET</B>: En person skal være pågrepet av soldatene.
<B>NED PÅ GULVET</B>: Utenriksminister Jonas Gahr støre ble beordret ned på gulvet da angrepet skjedde.
<B>VOKTER</B>: Hotellet er omringet av soldater.
STORE STYRKER</B>: Internasjonale soldater omringer hotellet.
<B>UTENRIKSJOURNALIST</B>: Dagbladets erfarne utenriksjournalist Carsten Thomassen ble skadd under angrepet i Kabul i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media