Store penger å spare på «riktig» type lån

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forteller at mange kunder ønsker faste og forutsigbare månedlige terminbeløp.

Store forskjeller: Lånetagere kan spare store penger på å velge riktig lån. Her fra Sørenga i Oslo.&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: Iván Kverme</span>
Store forskjeller: Lånetagere kan spare store penger på å velge riktig lån. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: Iván KvermeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no):Til tross for at serielånet kan spare låntager store summer, velger nordmenn flest annuitetslånet.

- Dette har nok litt bakgrunn i norske tradisjoner, der annuitetslån har en veldig sterk posisjon. Vi ser også at mange kunder ønsker faste og forutsigbare månedlige terminbeløp, forteller forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til Finansavisen.

De fleste velger annuitetslånS

Med boligpriser som når nye rekordnivåer, er kjøperne nødt til å låne stadig mer for å realisere boligdrømmen. Majoriteten av disse velger annuitetslån, til tross for at serielånet gir en lavere totalsum.

Beregninger gjort av Finansavisen viser at differansene ikke er ubetydelige.

En bolig til 3,5 millioner vil for de fleste innebære et låneopptak på omkring tre millioner kroner. Antar man en nominell rente på 2,5 prosent med 25 års tilbakebetalingstid og månedlige betalinger, er forskjellen mellom de to nesten 100.000 kroner.

For familier som ønsker enebolig sentralt på Østlandet eller i andre populære regioner og må låne fem millioner, øker differansen ifølge Finansavisen til over 160.000 kroner.

Individuelle anbefalinger

- Det er vanskelig å gi noen fast anbefaling om hva som er best, og våre rådgivere diskuterer dette med de fleste kunder. Hva som passer kundene er veldig individuelt, og de har mulighet til å få oversikt over låntypene både i samtale med rådgivere og i vår lånekalkulator, sier Sandmæl til Finansavisen.

Årsaken til at annuitetslån gir høyere rentekostnader enn serielån, skyldes at låntaker som følge av tilbakebetalingsstrukturen indirekte låner pengene over en lengre periode.

Flere økonominyheter:
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja
- Da bryter helvete løs