Store penger frister amerikanere til Irak

39 ansatte i Kellogg Brown and Root, som leverer tjenester til den amerikanske hæren i Irak, har mistet livet på jobb i Irak. Til tross for de åpenbare farene strømmer amerikanerne til for å jobbe i krigssonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av amerikanere søker hver uke om å få prøve lykken i Irak. De håper på få jobb for den amerikanske hæren som daglig utsettes for flertallige blodige angrep i det krigsherjede landet.

Det er store penger å tjene i krig, og for de aller fleste, større penger enn de har mulighet til å tjene hjemme. Dessuten sørger amerikanske myndigheter for at mesteparten av lønna er skattefri. Opp til 100.000 dollar (rundt 700.000 kroner) kan man tjene som sjåfør, kokk eller rengjører for de amerikanske okkupasjonssoldatene i Irak.

'

Jobb i krigssone?

Det strømmer på med folk når Kellogg Brown and Root (KBR), et datterselskap av Halliburton, arrangerer arbeidsmesser rundt om i USA for verve villig arbeidskraft til den irakiske krigssonen. Der står deres ansatte i fare for å bli både kidnappet og drept. Senest mandag ble fem utlendinger som jobbet for amerikanerne drept da en bilbombe eksploderte i morgenrushet i Bagdad.

- Vi har mistet 39 folk, tragisk nok. Vi skulle ønske tallet var null. Blir det flere? Trolig. Det er en krigssone, sier Chris Ward som rekrutterer folk til KBR på en arbeidsmesse i Houston, Texas.

KBR har 24.000 ansatte i Irak som jobber for de 138.000 amerikanske soldatene i landet, og de trenger flere til å lage soldatenes mat, vaske klærne deres, kjøre forsyninger og tusen andre oppgaver, skriver den britiske avisen Independent.

Rundt 11.000 av KBRs ansatte er amerikanere og de fleste av dem er fra sørstatene der det er mange som enten jobber eller har jobbet for det militære.

Det opprører mange irakere at amerikanerne «importerer» arbeidskraft i et land der det er skyhøy arbeidsledighet, rundt 70 prosent av arbeidsstyrken. Samtidig er det mange som ser på irakere som jobber for okkupantene som kollaboratører, og flere selvmordsangrep er rettet mot slike arbeidere.

Høyere lønn

- Farene forbundet med å jobbe i Irak, plager meg ikke, sier Wilson Menefee (50) som hører KBRs mann gi en briefing om forholdene i Irak. Han mener sjansene for at noe skal skje med ham er like store hjemme i USA, som i Irak

50-åringen, som har fått jobb som gaffeltrucksjåfør for KBR i Irak, vil tjene fem ganger så mye som han ville gjort i USA. En månedslønn i Irak er på 6.500 dollar (rundt 45.000 kroner). I USA ville han ha fått 1.200 dollar (rundt 8.000 kroner) for den samme jobben.

I tillegg slipper han å betale skatt av 80 prosent av pengene. Han får også dekket forsikring og reisepenger.

I Irak må han imidlertid regne med å jobbe 12 timer om dagen, sju dager i uka, kun avbrutt av ti dagers ferie hver fjerde måned.

- I Irak spiser, sover og jobber vi, sier KBRs jobbrekrutterer på messen i Houston.

Bortført

Thomas Hamill (42), en bonde fra Mississippi, ble bortført 9. april i år da kolonnen han befant seg i ble utsatt for et bakholdsangrep.

Flere amerikanske soldater og sivile ble drept i angrepet, og på TV-bildene kunne man se Hamill bli kjørt bort.sittende baksetet på en bil sammen med bevæpnede menn

Hammil greide å rømme tre uker senere, men vel tilbake i USA sier han til Independent at han godt kan tenkte seg å reise tilbake til Irak.

(NTB)

SIVILE AMERIKANERE DREPT: Kellogg, Brown & Root har mistet flere av sine ansatte i Irak. 11. mail i år ble flere ansatte angrepet utenfor Bagdad.