Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store politistyrker aksjonerte mot italiensk mafia over hele Tyskland

200 politimenn gjennomførte razziaer mot 20 adresser.

RAZZIA: Her ankommer sivile og uniformerte politifolk HSH Nordbanks lokaler i Hamburg i forbindelse med den massive politiaksjonen mot italiensk mafia i Tyskland. Foto: EPA/Angelika Warmuth/NTB Scanpix
RAZZIA: Her ankommer sivile og uniformerte politifolk HSH Nordbanks lokaler i Hamburg i forbindelse med den massive politiaksjonen mot italiensk mafia i Tyskland. Foto: EPA/Angelika Warmuth/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre tyske politimenn har det siste døgnet gjennomsøkt boliger og kontorer over hele Tyskland. Den store, koordinerte aksjonen er en del av jakten på italiensk mafia.

Mafiajegerne mistenker hvitvasking i stor stil gjort for mafiaen «Ndranghetaen» som har sitt utspring i regionen Calabria, sørvest i Italia.

«Grønn» mafiavirksomhet Totalt 20 eiendommer skal være gjennomsøkt, sier påtaleansvarlig i den tyske regionen Osnabrueck Alexander Retemeyer til Reuters. Sentralt i etterforskningen er en vindmøllekraft med 48 vindmøller, som skal ha blitt finansiert ved hjelp av lån i HSHS Nordbank.

Det førte til at storbankens lokaler i Hamburg og Kiel ble gjennomsøkt av politistyrkene.

Politiet mener vindmølle-prosjektet i praksis var et hvitvaskingsanlegg. På denne måten gjorde de svarte penger tjent gjennom utpressing, narkotikasalg og annen kriminalitet ha blitt «grønne», ifølge  avisa Welt.

Også i Østerrike har det vært ransakinger, ifølge Reuters.

Mange delaktige Påtaleansvarlig Retemeyer sier at de nå etterforsker flere selskaper med base i den tyske regionen Emsland, som er mistenkt for å ha vært delaktig i å sette mafiapenger i sirkulasjon.

Aksjonen skjer i tett samarbeid med italiensk politi.

Flere mistenkte, som ikke er navngitt, skal ha hjulpet Ndranghetaen med å hvitvaske penger via et nettverk av selskaper i Tyskland, Italia, San Marino og Sveits.

Her skal penger fra utpressing, narkotikasalg og annen kriminalitet ha blitt vasket om til hvite penger, tilsynelatende tjent på grønn energi, skriver taz.de.

Beslagla vindmøllepark i 2012 En italiensk domstol tok beslag i vindmølleparken allerede i 2012 basert på mistanken om at Arena-klanen var de reelle eierne av parken gjennom en kompleks struktur av stråmenn og selskaper.

Da den ble beslaglagt var parken en av de største i Europa, ifølge Reuters.

Også den tyske vindturbinlevrandøren Enercon skal ha hatt besøk av politiet i dag.

Verken HSH Nordbank eller Ebercon er gjenstand for etterforskning, understreker imidlertid politiet. Begge selskaper har i dag gjort det klart at de samarbeider med politiet.

Ndranghetaen består angivelig av over 100 klaner. Økonomien til mafianettverket skal ha vokst forbi den mer kjente Sicilianske mafiaen Cosa Nostra takket være en strategi der de har fokusert på kokainsmugling.