Store politistyrker sørget for en udramatisk Israel-demonstrasjon

Til tross før høylytte motdemonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag arrangerte Med Israel for fred (MIFF) en demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo. Rundt 500 personer hadde møtt opp for å vise sin støtte til Israel. Godt beskyttet av store politistyrker.

Titalls politimenn og -kvinner var kledd opp i kraftig beskyttelsesutstyr, og pansrede politibiler passet på gatene rundt sammen med politi på hest, med hunder, og et politihelikopter befant seg i lufta.

Til tross for at palestinske organisasjoner hadde uttalt at de ikke kom til å arrangere noen motdemonstrasjon, møtte det opp rundt 150 personer for å protestere.

- Vi fryktet ingenting, men vi har jo opplevd at ting har skjedd ved slike demonstrasjoner tidligere. Vi stolte på at politiet gjorde jobben sin, sier leder i MIFF Conrad Myrland etter demonstrasjonen.

Flere talere Conrad Myrland, Frps utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim, leder av Israels venner på Stortinget Hans Fredrik Grøvan (Krf), og Israels ambassadør i Norge George Deek, nestleder i MIFFs hovedstyre Bengt-Ove Norgård og styreleder i MIFF Vestfold Solveig Ghatso var de som holdt hver sin tale på demonstrasjonen.

Ifølge Myrland var det et av de viktigste poengene med dagens demonstrasjon å vise Israel at de har venner i Norge og Europa, samt å fortelle at det er riktig og viktig at Israel forsvarer sine innbyggere mot terrororganisasjonen Hamas.

- Vi tar sterk avstand fra Hamas og vi liker ikke krig. Det vi ønsker er en virkelig fred i Israel, sa Myrland fra talerstolen.

- Vi bærer ikke hat mot noen. Vi vil leve i fred. Jeg ber Hamas om ikke å bruke ferdighetene sine til å bygge tuneller, men til å bygge sykehus, sa Deek.

Kritiserte mediene De ulike talerne kritiserte også måten de norske mediene har dekket konflikten mellom Israel og Hamas. Myrland var blant dem som skjelte ut den norske legen Mads Gilbert.

DEMONSTRASJON: Rundt 500 Norske Israel-venner demonstrerte i dag utenfor Stortinget i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEMONSTRASJON: Rundt 500 Norske Israel-venner demonstrerte i dag utenfor Stortinget i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hvor lenge hadde han fått lov til å være lege i Norge hvis han hadde vist fram bilder av skadde nordmenn slik han viser fram skadde palestinere. Det er en total mangel på pasientvern, sa Myrland og viste til lørdagens oppslag i VG.

Kristian Norheim pekte ut NRK-journalistene Gro Holm og Sidsel Wold, og TV 2s Fredrik Græsvik og Kadafi Zaman som noen av de som har stått for en skjev og urettferdig mediedekning av krigen.

Tegn til uro Det eneste tegnet til uro under dagens demonstrasjon oppstod da Hans Fredrik Grøvan stod på talerstolen. Flere av de pansrede politibilene skrudde på blålys og sirener da motdemonstrantene nærmet seg sperringene rundt demonstrasjonen.

Politiet hadde full kontroll, og til tross for at motdemonstrantene var høylytte gikk det hele fredelig for seg.

MOTDEMONSTRANTER: Under dagens MIFF-demonstrasjon møtte det også opp rundt 150 motdemonstranter, som gjorde det klart de de ønsker et fritt Palestina. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MOTDEMONSTRANTER: Under dagens MIFF-demonstrasjon møtte det også opp rundt 150 motdemonstranter, som gjorde det klart de de ønsker et fritt Palestina. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer