Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store prisforskjeller på bilforsikring

Forsikringsselskapene kriger som aldri før om å få nettopp deg som kunde. For forbrukerne betyr det billigere bilforsikring og bedre vilkår. Men det er store forskjeller på selskapenes tilbud: Det er ikke uvanlig med prisforskjeller på opptil 60 prosent på samme bil og samme sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets tabell viser deg hvor du får den billigste bilforsikringen. I samarbeid med Familieøkonomi har vi sett på forsikringsprisene for de ti mest solgte bilmerkene i løpet av første kvartal i år - på seks forskjellige steder i Norge.

Nisjeselskaper

Følgende forutsetninger er lagt til grunn for testen:

Premien inneholder personskadeavgift til staten, ansvar, kasko og fører- og passasjerulykke.

Bonusen er på 75 prosent, og egenandelen 3000 kroner - eller nærmeste alternativ.

Årlig kjørelengde på inntil 12000 kilometer.

Forsikringstakerne og alle førere av bilen er over 35 år.

Bilene har FG-godkjent alarm, kollisjonsputer og elektronisk startsperre.

I testen har Dagbladet bare sett på prisen, eller premien som det heter, og ikke vilkårene til hvert enkelt selskap.

Prisoversikten viser at det er de mindre nisjeselskapene som har spesialisert seg på bilforsikring, som ofte har den laveste prisen.

Skal du kjøpe bil, kan det også lønne seg å bo i distriktene, ettersom prisene er langt lavere i mindre byer og tettsteder.

Undersøkelsen avslører enorme forskjeller i prisen på bilforsikring mellom selskapene. Prisoversikten viser at det ikke er uvanlig med prisforskjeller på opptil 60 prosent mellom enkelte selskaper på nøyaktig samme bil og på samme sted i Norge.

Etter at de store aktørene Storebrand, Gjensidige og Vesta startet en krig i media om hvem som har de beste bonusordningene, har også fokuset på bilforsikring økt.

- Norges forsikringsforbund oppdaterer stadig sin prisindeks, og det er ikke tvil om at den økte konkurransen fører til rimeligere forsikringer, sier informasjonssjef Torgny Alstad i Norges Forsikringsforbund.

- Bilforsikringen utgjør også en vesentlig del av den totale forsikringsprisen. Derfor er det viktig at det settes fokus på prisforskjellene, sier daglig leder i Norsk Familieøkonomi, Terje Hamre.

Tusener å spare

- Selv om du skifter bil, trenger du ikke skifte selskap. Det lønner seg å ta en telefonrunde til selskapene, men da må du huske at forutsetningene må være like: alder, kjørelengde og egenandel. Det er tusenvis av kroner å spare dersom du sjekker prisen på nettopp din bil, mener Terje Hamre og Torgny Alstad.

Den eneste måten å finne den billigste forsikringen på, er å ta en ringerunde. Har du for eksempel en Golf GL 1,6 med forsikring i Ansvar Forsikring og bor i Oslo, kan du spare opptil en tusenlapp i året - bare ved å bytte til Plus.

Husk likevel på at du ikke kan «shoppe» bilforsikring på samme måte som du «shopper» strøm. Det er bostedet som avgjør prisen på bilforsikringen din. Det betyr at om du flytter, kan din gamle og rimelige forsikring plutselig bli dyr.

Forsikringsforbundet har inntrykk av at publikum er blitt mer bevisste enn før, når det gjelder å sjekke priser.

- Likevel er det ikke tvil om at det er blitt vanskeligere å holde seg orientert i vrimmelen av vilkår, mener Alstad.

Årsakene til at prisene varierer så sterkt, er blant annet bruk av data. De ulike selskapene studerer nøye skaderapportene de får. Hvis for eksempel Golf-eierne i Oslo er gode bilførere, premieres alle bileierne.