Store prisforskjeller på skadeforsikring

Mens høststormene pisker mot husveggene er det fortsatt mulig å redusere forsikringspremien din. Med enkle grep kan du kappe polisen med over 60 prosent. Selv blant de tre billigste selskapene er det innsparinger å høste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske selskaper som tilbyr skadeforsikringer er blitt færre de siste årene på grunn av fusjoner og oppkjøp. Dermed blir det færre forsikringsselskaper å forholde seg til, samtidig som prisene på forsikringer er blitt jevnere. Men prisforskjeller eksisterer fortsatt, og det er mest å spare for folk i de største byene, som Oslo, Bergen og Trondheim.

Vilkårsjungel

Å sette seg inn i forsikringstilbud er ikke alltid like lett. Mange faktorer påvirker den endelige prisen. Blant annet geografisk beliggenhet, størrelse og standard på boligen, byggeår, hva slags sikkerhetstiltak du selv har iverksatt i boligen og om du nyter godt av rabatter gjennom medlemskap i forskjellige organisasjoner eller sikkerhetsselskap.

Selskapet Norsk Familieøkonomi har sammenlignet forsikringselskapenes priser, og i samarbeid med dem presenterer Dagbladet.no de tre rimligste forsikringsalternativene innenfor hver prisgruppe. Vi har ikke tatt hensyn til vilkårene, egenandeler eller dekningsgrad for enkeltgjenstander, men på villaforsikringer er det ikke mange forskjeller. De dukker oftere opp for hjem/innbo-forsikringer.

Forsikringssoner

Landet er delt opp i forskjellige forsikringssoner. Oslo er en egen sone, de største byene en annen, mens den tredje hovedsonen er landet forøvrig.

For at du skal kunne få dekket dine utgifter i forbindelse med en naturskade, må du ha tegnet en innbo/hjem-forsikring eller en villaforsikring. De som bor i enebolig bør tegne begge deler, mens de som bor i leilighet, som regel har en forsikring for selve bygget bakt inn i felleskostnadene.

Som naturskade regnes flom, storm eller sterkere værtype, skred, springflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd.

Dersom du velger å forsikre deg gjennom et utenlandsk selskap, må du sjekke om selskapet er medlem av Norsk Naturskadepool. Hvis de ikke er det, kan det bli smått med utbetalinger dersom høststormen treffer hjemmet ditt.

Prisforskjeller

Det er fem selskaper som går igjen på listen over de tre rimligste forsikringstilbyderne. Aktiv 24, Dial, Vesta, If og Sparebank 1 Skadeforsikring er de rimligste, men selv ved å sammenligne dem er det kroner å spare. Husk du kan alltids kombinere din forsikringsmiks i forskjellige selskaper. Du er ikke forpliktet til å ha alle forsikringer ett sted. Noen selskaper tilbyr likevel rabatter dersom du samler alle forsikringer hos dem. Et godt råd er å alltid undersøke hos minst tre tilbydere før du velger en forsikring.

Mange beregner verdien av innboet for lavt. I tillegg er det kun unntaksvis at noen kan dokumentere hva de har av løsøre hjemme. Ofte tar folk høyde for de store gjenstandene, som fjernsynsapparat, sofa, spisebord, kjøkkeninnredning osv når de beregner verdien. Det forsikringskundene ofte glemmer er de små gjenstandene, som klær, kjøkkenutstyr, pyntegjenstander osv. Åpne dørene på alle skap og fotografer inn i dem. Ta bilder av hyller og verdigjenstander. Filmen eller inventarlisten bør du legge på et trygt sted, gjerne en safe eller bankboks.

For at du skal kunne beregne riktig verdi på innboet ditt har Finansnæringens Hovedorganisasjon konstruert et program som regner ut den gjennomsnittelige verdien av innboet ditt.

De billigste forsikringene

Norsk Familieøkonomi har undersøkt hvem som selger den rimligste hjem/innbo-forsikringen i landet. De har tatt utgangspunkt i hvor du bor i landet, og at du har løsøre som er verdt én million kroner.

Oslo

Aktiv 24 - 1922 kroner

Dial 2315 - kroner

Vesta 2325 - kroner

Bergen

If - 1238 kroner

Aktiv 24 - 1365 kroner

Dial - 1584 kroner

Trondheim

If - 1363 kroner

Aktiv 24 - 1508 kroner

Dial - 1544 kroner

Stavanger

Aktiv 24 - 1365 kroner

Dial - 1423 kroner

If - 1447 kroner

Tromsø

If - 1498 kroner

Dial - 1636 kroner

Vesta - 1693 kroner

Villaforsikring er for dem som har egen bolig. Prisene varierer avhengig av hva slags standard og størrelse det er på boligen. Norsk Familieøkonomi har tatt utgangspunkt i en standard norsk bolig for sin forsikringsberegning.

Oslo

Sparebank 1 Skadeforsikring - 2632 kroner

Aktiv 24 - 2915 kroner

If - 3375 kroner

Bergen

Aktiv 24 - 2077 kroner

Sparebank 1 Skadeforsikring - 2288 kroner

If - 2544 kroner

Trondheim

Aktiv - 2299 kroner

Dial - 2438 kroner

Vesta - 2608 kroner

Stavanger

Aktiv 24 - 2106 kroner

Sparebank 1 Skadeforsikring - 2151 kroner

Dial - kroner 2386

Tromsø

Dial - 2558 kroner

Vesta - 2720 kroner

Sparebank 1 Skadeforsikring - kroner 2821

Norsk Familieøkonomi som har utarbeidet forsikringsbarometeret har oversikt over flere forsikringer og selskaper på sine hjemmesider.