FORSINKELSER: Det er i kveld problemer med flytrafikken på Østlandet. Problemene skyldes teknisk trøbbel på flykontrollsentralen i Røyken. Arkivfoto: JOHN TERJE PEDERSEN
FORSINKELSER: Det er i kveld problemer med flytrafikken på Østlandet. Problemene skyldes teknisk trøbbel på flykontrollsentralen i Røyken. Arkivfoto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Store problemer med flytrafikken på Østlandet

Teknisk trøbbel på kontrollsentralen i Røyken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i kveld problemer med flytrafikken på Østlandet. Problemene skyldes teknisk trøbbel på flykontrollsentralen i Røyken.

Det har vært en feil i kommunikasjonssystemet som forbinder Avinor på bakken og flyene. Feilen ble registrert i 19.45-tida.

Klokka 20.20 har flyselskapene fått signaler om at feilen er i ferd med å utbedres, og at situasjonen er i ferd med å normaliseres. Ingen avganger er kansellert, men det er oppstått forsinkelser.

I 21.00-tida opplyser SAS at ca. 2000 av deres passasjerer er berørt.

- Nå er det gjennomsnittlig 30 minutters forsinkelser for våre maskiner som skal ta av fra Oslo lufthavn Gardermoen, forteller Knut Morten Johansen, SAS' informasjonssjef, til Dagbladet.

- Bare tre minutter Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn Gardermoen opplyser at de tekniske problemene bare varte i noen minutter, men at konsekvensene forplanter seg utover kvelden.

- Kommunikasjonssystemet på Røyken falt ut i 19.15-tida. Tre minutter seinere var feilen løst, men det er nå lagt inn sikkerhetsintervaller mellom hvert fly som får ta av og lande, sier Kobro til Dagbladet.

Flyene som skal ta av på Gardermoen, må ha fire minutters intervall mellom seg, og antall fly som får lande, er begrenset til 18 i timen. Imidlertid får dette bare mindre følger nå seint på kvelden.

En stund ble deler av arbeidsoppgavene overført fra Røyken til Gardermoen, men situasjonen skal i 20.30-tida være tilbake til det normale.

- Rygge berørt SAS opplyste tidligere til Dagbladet at problemene berørte alle fly på Oslo lufthavn Gardermoen, så vel ut- som innflyginger.

- De innkommende maskinene geleides ned av kontrolltårnet på Oslo lufthavn, opplyste SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen til Dagbladet.

- Vi må i øyeblikket kjøre med nødsystemer, og vi vil ta ned de flyene som er i innflygingsfasen. De som er litt lenger unna, vil bli bedt om å returnere eller lande på andre flyplasser, opplyste kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Dagbladet tidligere.

Også Moss lufthavn Rygge og Oslo lufthavn Torp er berørt av problemene.

- Men i hvor stor grad kan vi ikke si ennå, opplyste Silje Thoresen, presseansvarlig ved Rygge, til Dagbladet tidligere.

• Sjekk status for alle landets flyplasser på Avinors hjemmeside.