Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Store protester i Spania etter gruppevoldtekt-frikjennelse

Fem menn var tiltalt for å ha gruppevoldtatt en 18 år gammel kvinne for to år siden. I stedet fikk de annen straff.

STORE PROTESTER: Protestene har funnet sted i flere spanske byer, deriblant hovedstaden Madrid, der folk samlet seg utenfor Justisdepartementets kontorer torsdag. Foto: AP / NTB scanpix.
STORE PROTESTER: Protestene har funnet sted i flere spanske byer, deriblant hovedstaden Madrid, der folk samlet seg utenfor Justisdepartementets kontorer torsdag. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Titusener av spanjoler gikk ut i gatene i Pamplona lørdag for å protestere mot at fem menn ble frikjent for å ha gruppevoldtatt en 18 år gammel kvinne.

Påtalemyndigheten i Pamplona hadde bedt om at til sammen fem menn skulle bli dømt til nærmere 23 års fengsel for en rekke tiltalepunkter som blant annet omfattet gruppevoldtekt.

Isteden ble de fem torsdag frikjent for punktet om voldtekt og heller dømt til ni års fengsel for seksuell mishandling. I tillegg må mennene betale 10 000 euro (om lag 96 000 norske kroner) hver i oppreisningserstatning til kvinnen, skriver The Guardian.

Forskjellen på seksuelt misbruk og voldtekt etter spansk lov, er at det må forekomme vold eller trusler for at noen skal dømmes for voldtekt.

Dommen blir ifølge kvinnens advokat anket, og saken kan potensielt ta seg hele veien til Spanias Høyesterett.

Mennene nekter straffskyld.

TUSENVIS: Tusenvis tok til gatene lørdag kveld for å protesterte mot en frikjennelse. Foto: NTB scapix
TUSENVIS: Tusenvis tok til gatene lørdag kveld for å protesterte mot en frikjennelse. Foto: NTB scapix Vis mer

Skjedde på festival

Siden dommen falt tidligere denne uka, har tusenvis av demonstranter fylt gatene rundt om i Spania hver dag for å protestere mot avgjørelsen.

Lørdag samlet «mellom 32.000 og 35.000 mennesker» seg til protester i Pamplona alene, ifølge politiet. Demonstrantene samlet seg under slagordet «det er ikke seksuell mishandling, det er voldtekt».

De fem mennene, som var mellom 27 og 29 år gamle, var tiltalt for å ha voldtatt en 18-årig kvinne ved inngangen til en leilighetsbygning under begynnelsen av en festival i Pamplona 7. juni 2016.

Filmet hendelsen

Alle fem var fra den sørlige spanske byen Sevilla og hadde filmet hendelsen med smarttelefonene sine og siden skrytt av den i en gruppechat på meldingstjenesten WhatsApp der de kalte seg selv «La Manada», eller «Flokken», på norsk.

Ifølge jenta ble hun presset inn i inngangen og ble fortalt at hun måtte «holde kjeft» før de skal ha voldtatt henne. Før mennene gikk, stjal de mobiltelefonen hennes, skriver CNN.

Den da 18 år gamle kvinnen ble funnet på en benk samme kveld. Hun fortalte til politiet hva som hadde skjedd og de fem mennene ble pågrepet av politiet dagen etter.

MASKERTE KVINNER: Maskerte og umaskerte kvinner roper slagord under en protest mot at fem menn ble frikjent for en angivelig voldtekt under en festival i Pamplona i 2016. Foto: AP / NTB scanpix.
MASKERTE KVINNER: Maskerte og umaskerte kvinner roper slagord under en protest mot at fem menn ble frikjent for en angivelig voldtekt under en festival i Pamplona i 2016. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer

Godtok kritisert bevis

The Guardian skriver at en av dommerne i saken skal ha ment at mennene burde ha blitt frikjent for alle punkter, men burde ha fått straff for å stjele mobiltelefonen hennes.

Det har vært kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner at dommerne godtok bevis fra en privatetterforsker betalt av de tiltalte, som i flere dager etter hendelsen fulgte etter 18-åringen og fotograferte at hun «smilte med venner».

Bildene ble presentert som beviser for at hun ikke hadde fått noen varige traumer som følge av hendelsen, skriver The Guardian.

- Et steg tilbake

Flere profilerte spanske personligheter har reagert kraftig på at mennene ble frikjent på tiltalepunktet om voldtekt, deriblant Ana Botin, den innflytelsesrike lederen for den spanske storbanken Santander.

– Dette er et steg tilbake for kvinners sikkerhet, skrev hun på Twitter.

I kjølvannet av dommen har Spanias regjering uttalt at de ville vurdere å endre landets voldtektslover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling