Store protester mot regjeringa etter gruveulykka

Regjeringen frykter at fjorårets opprør skal blusse opp igjen etter gruvekatastrofen. 245 er nå bektreftet døde, mens 120 fortsatt er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødstallene har steget til 245 etter gruveulykka i Soma i Tyrkia, og ytterligere 120 kullarbeidere er fortsatt fanget i gruva. Brannene i gruva raser fortsatt.

Det var de dystre nyhetene tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan kunne bringe på pressekonferansen om gruvekatastrofen i ettermiddag.

Statsministeren besøkte Soma, der han møtte sørgende som har mistet sine kjære. Mange av de sørgende reagerte med sinne mot statsministeren og regjeringen.

SINNE OG SORG: En tyrkisk kvinne roper slagord under en demonstrasjon i Istanbul i dag. Den tyrkiske regjeringen frykter at opprøret som lammet Tyrkia våren og sommeren i fjor, kan blusse opp igjen som følge av gruvekatastrofen.Foto: AFP PHOTO/OZAN KOSE
SINNE OG SORG: En tyrkisk kvinne roper slagord under en demonstrasjon i Istanbul i dag. Den tyrkiske regjeringen frykter at opprøret som lammet Tyrkia våren og sommeren i fjor, kan blusse opp igjen som følge av gruvekatastrofen.Foto: AFP PHOTO/OZAN KOSE Vis mer

Da Erdogan var ferdig med presssekonferansen ble han møtt av demonstranter som ropte at regjeringen måtte gå av etter gruvekatastrofen.

Demonstranter gikk løs på statsministerens bil og holdt de støyende protester under Erdogans pressekonferanse, melder Dogan News Agency.

Den tyrkiske våren Tyrkia har erklært tre dagers landesorg etter gruveulykka, men folk over hele Tyrkia har i dag svart med sinne etter det som ser ut til å bli tidenes verste gruveulykke i Tyrkia. Tyrkiske medier har kommet med kraftig kritikk av statsministeren og partiet hans i dag, etter at regjeringen for bare to uker siden avviste et forslag om å sjekke sikkerheten i gruva.

Den tyrkiske regjeringen frykter nå at gruvekatastrofen skal kunne gjennopplive de store protestene fra våren og sommeren i fjor, da protestanter okkuperte Taksim Gezi-parken i Istanbul.

Det er beregnet at 3,5 millioner av Tyrkias 80 millioner innbyggere tok del i de rundt 5000 demonstrasjonene mot regjeringen, som siden fant sted over hele landet. 11 demonstranter ble drept, mer enn 8000 skadd, og 3000 arrestert.

Stengt av I ettermiddag har politiet stengt av Gezi-parken i Istanbul, som var sentrum for de voldsomme protestene mot regjeringen i fjor.

I Ankara måtte politiet bruke tåregass og vannkanoner mot demonstranter mot studenter som var på vei mot Energiministeriet for å protestere mot katastrofen. Politiet skal ha omringet en rekke studenter som fortsatt befinner seg på campusområdet.

2554 døde Tyrkia har en lang historie med fatale gruveulykker.

Mellom 1991 og 2008 har totalt 2554 gruvearbeidere mistet livet og mer enn 13 000 mistet evnen til å utføre arbeidet, ifølge en publikasjon fra The Mining Journal.

Tyrkias største gruveulykke skjedde i 1992. Da mistet 260 mennesker livet i en gruve nær Svartehavet.

I BRANN: Opprørspoliti blir truffet av en brannbombe kastet av protestanter i Ankara i dag, 14. mai. Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner mot de 800 demonstrantene, som forsøte å marsjere mot energidepartementet. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN
I BRANN: Opprørspoliti blir truffet av en brannbombe kastet av protestanter i Ankara i dag, 14. mai. Politiet tok i bruk tåregass og vannkanoner mot de 800 demonstrantene, som forsøte å marsjere mot energidepartementet. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN Vis mer

De 120 som fortsatt sitter fast i gruva, befinner seg trolig 2 kilometer under bakken og 4 kilometer fra nærmeste utgang.

Det var en feil på det elektriske anlegget som førte til at en transformator eksploderte. Da det elektriske anlegget ble satt ut av spill sluttet heisene å fungere, og arbeiderne ble stengt inne i gruva.

- Det er ingen sikkerhet i denne gruva. Fagforeningen er bare marionetter og ledelsen vår bryr seg bare om penger, sier gruvearbeideren Oktay Berrin til AFP.

Skrøt Energiminister Taner Yildiz var for ni måneder siden på besøk i gruva. Da skal ministeren ha rost opp i skyene de gode sikkerhetstiltakene som var iverksatt.

I BØNN: En mann ber foran nyutgravde graver der de døde fra gruva i Soma skal legges. Tyrkia har erklært tre dagers landesorg etter katastrofen, men befolkningen reagerer med sinne. Foto: REUTERS/Stringer
I BØNN: En mann ber foran nyutgravde graver der de døde fra gruva i Soma skal legges. Tyrkia har erklært tre dagers landesorg etter katastrofen, men befolkningen reagerer med sinne. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

I et intervju i 2012 skrøt Ali Gürkan, som eier gruveselskapet Soma Komur, av at selskapet hadde klart å redusere kostnadene pr. produsert tonn med kull fra 130 dollar - til bare 24 dollar.

En av metodene selskapet hadde brukt var å hyre inn uorganisert arbeidskraft fra underselskapet, og på den måten slippe unna med lavere lønnskostnader.

TÅREGASS: I hovedstaden Ankara går det hardt for seg mellom demonstranter og opprørspolitiet. De rundt 800 protestantene ble møtt med tåregass og vannkanoner. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN
TÅREGASS: I hovedstaden Ankara går det hardt for seg mellom demonstranter og opprørspolitiet. De rundt 800 protestantene ble møtt med tåregass og vannkanoner. Foto: AFP PHOTO / ADEM ALTAN Vis mer
BRENNER FORTSATT: Røyk stiger fra gruva der 120 personer fortsatt er savnet. Det brenner fortsatt i gruva. De fleste av de 256 som er bekreftet døde, har omkommet av kullosforgiftning. Foto: REUTERS/Gokhan Gungor/Depo Photos
BRENNER FORTSATT: Røyk stiger fra gruva der 120 personer fortsatt er savnet. Det brenner fortsatt i gruva. De fleste av de 256 som er bekreftet døde, har omkommet av kullosforgiftning. Foto: REUTERS/Gokhan Gungor/Depo Photos Vis mer