Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske-saken:

Støre reagerer på Giske-påstand: - Jeg tar avstand fra den ordbruken

Trond Giskes framtid som Ap-nestleder er fortsatt uviss etter krisemøtet i sentralstyret.

- INGEN FALSKE ANKLAGER:  Partileder Jonas Gahr Støre møter pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her sier han, i motsetning til Giske, at han ikke opplever at noen av varslerne har kommet med falske anklager mot den nå suspenderte nestlederen. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sentralstyret i Arbeiderpartiet har i dag holdt krisemøte for å diskutere håndteringen av varslene som har kommet mot nestleder Trond Giske.

Under en pressekonferanse sammen med partisekretær Kjersti Stenseng på Youngstorget i Oslo tirsdag ettermiddag, sier Støre at han opplever «full og samlet støtte» fra sentralstyret for håndteringen av varslene som har kommet inn.

  • Se hele pressekonferansen i sin helhet nederst i saken.

Det ble også klart at Trond Giskes framtid som Ap-nestleder fortsatt er uviss.

Partilederen gjorde det klart at alle varslerne skal bli hørt, og at Trond Giske også skal få komme med sin versjon av saken.

- Jeg håper det kommer noe godt ut av dette, sier han.

- Tar avstand

Trond Giske kom i går med skarpe anklager mot varslene, som Ap-toppen mener inneholder flere grunnløse påstander og falske varsler.

- Ingen av varslene på mitt bord er i kategorien falske, sier Støre bestemt på pressekonferansen.

- Jeg tar avstand fra den ordbruken. Det kan gi inntrykk av at varsler settes i et tvilsomt lyst. I Ap skal varslere være trygge. Jeg tror på dem, sier Støre.

Støre gir uttrykk for at han fant det nødvendig å sikre at Giske fratrer som nestleder på ubestemt tid.

- Hvem er det som skal avgjøre dette?

- Det er meg. Jeg er den overordnede i denne situasjonen. Det er jeg som er sjefen, og som skal ta den beslutningen. Det har sentralstyret støttet.

- Trosset Støre
​Under tirsdagens møte skal blant annet Ap-nestleder Hadia Tajik ha overrasket alle med å lese høyt fra varslene mot Giske.

Arbeiderpartiets partikontor bekreftet overfor NRK i forkant av møtet at medlemmene ikke ville få vite hva innholdet i varslene er. Flere av de frammøtte skal derfor ha reagert sterkt på Tajiks tale, ifølge VG.

STØRE OM TAJIKS OPPLESNING: Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her fikk han blant annet spørsmål om Tajiks opplesning av varslene under møtet. Video: NTB Scanpix Vis mer

VGs kilder sier at Tajiks opptreden bryter med strategien til Ap-leder Jonas Gahr Støre om at man ikke skulle gå inn i enkeltsaker på sentralstyremøtet, fordi det fortsatt er uavklarte forhold i flere av varslersakene.

- Var det avtalt at Hadia Tajik skulle lese disse varslene?

- Jeg vil ikke kommentere det som kom fram i møtet. Jeg har vært opptatt av at vi skal håndtere varslerne likt og med respekt. Det handler også om at når det leses fra varsler, så vil spørsmålene komme: vil den andre part få komme til orde, svarer Støre.

- Lekkasjer av informasjon fra lukkede møter er en dårlig ting. Varslerne eier sine saker og hvis andre partifeller får en tillatelse fra en varsler til å sitere, er det varslerens rett, sier han videre.

Støre uttaler seg også om Hadias Facebook-melding der hun delte sin reaksjon på noen av varslene som hadde kommet inn:

- Jeg visste at hun var engasjert i det spørsmålet. Hun må ta ansvar for den Facebook-meldingen.

Støre bekrefter at flere varslere har tatt kontakt direkte med nestleder Hadia Tajik, men gir uttrykk for at det ikke er Tajiks jobb å håndtere varslene.

- Hadia er ikke involvert i håndteringen av disse sakene. Det er det Kjersti (Stenseng, partisekretær i Ap, journ. anm) og jeg som gjør. Jeg har tiltro til jobben generalsekretæren gjør. Varslerne kan gå til hvem de ønsker, om det er meg, lokale tillitsvalgte eller Hadia som nestleder, sier Støre.

TAJIKS ANSVAR: Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Sentralstyret møtes i kjølvannet av varslingssakene mot nestleder Trond Giske. Her fikk Støre blant annet spørsmål om Facebook-statusen til nestleder Hadia Tajik. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Tirsdagens krisemøte fant sted under ett døgn etter at Giske ble fritatt fra sitt nestlederverv på ubestemt tid, mandag kveld. Giske var ikke til stede på møtet tirsdag.

Støre fikk videre spørsmål om hva han synes om at Giske ikke var til stede for å kunne svare på varslene som ble lest opp.

- Jeg mener det er viktig at begge parter får anledning til å svare for seg, derfor jeg ikke vil åpne for saksbehandling av hver enkelt sak i sentralstyret. Varslerne er heller ikke til stede der, sier Støre.

Skal granskes

Etter det Dagbladet får opplyst, går partiledelsen inn for å nedsette et utvalg som skal granske partikulturen, og gå gjennom retningslinjene for varsling og håndtering av krevende saker.

Under dagens krisemøte var det etter det Dagbladet erfarer enighet om at partiet vil ta lærdom av sakene som har herjet partiet i høst, samt bygge en partikultur som forebygger sextrakassering og annen ukultur.

Sentralstyrerepresentant Lise Christoffersen sier at situasjonen rundt Giske må avklares raskest mulig.

- Jeg hadde håpet det kunne vært satt punktum i dag, men skjønner at ledelsen synes de må ha mer tid, og det har jeg respekt for, men vi kan ikke ha denne situasjonen gående i lang tid, sa Christoffersen til Dagbladet før møtet i sentralstyret.

- Grunnløse påstander

Trond Giske kom i går med skarpe anklager mot varslene, som Ap-toppen mener inneholder flere grunnløse påstander.

- En grundig behandling innebærer også at jeg får legge fram min versjon. Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene. Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere, skrev Giske på Facebook.

Det har kommet flere varsler mot Giske og kvinner i og utenfor partiet har varslet om hans oppførsel. Selv har Giske innrømmet og beklaget overtramp og ufin oppførsel.

Det er fortsatt uklart hva som står i varslene partikontoret nå behandler, men Jonas Gahr Støre sa at det var handlinger av en seksuell karakter.​

SE HELE PRESSEKONFERANSEN: Partileder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet. Sentralstyret hadde møte i kjølvannet av varslingssakene mot nestleder Trond Giske. Mandag ble Giske fritatt som nestleder i Ap på ubestemt tid. Grunnen som oppgis er den vanskelige situasjonen i partiet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!