Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre refser Høyre:
- Bremsekloss for familiene

Ap-leder Jonas Gahr Støre beskylder Høyre for å drive «nøling satt i system» i spørsmålet om eggdonasjon, og mener partiet er et hinder i familie- og likestillingspolitikken.

EGGER TIL BRÅK: Jonas Gahr Støre, partileder for Ap og tidligere helseminsiter, er ikke imponert over Jan Tore Sanner- og programkomiteen i Høyre sin innstilling til eggdonasjon. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EGGER TIL BRÅK: Jonas Gahr Støre, partileder for Ap og tidligere helseminsiter, er ikke imponert over Jan Tore Sanner- og programkomiteen i Høyre sin innstilling til eggdonasjon. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble det klart at Høyre-leder Jan Tore Sanner og et flertall i partiets programkomite går inn for å si fortsatt nei til eggdonasjon.

Det skaper bekymring blant de politiske motstanderne på Stortinget, som mener det er på høy tid at det nå åpnes opp for eggdonasjon også i Norge.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den konservative linja i spørsmålet, viser at partiet er en bremsekloss i familiepolitikken.

- Jan Tore Sanner sier det som nå skjer er i god Høyre-hånd. Det mener jeg han har rett i, i den forstand at det er slik Høyre har stilt seg ved alle viktige reformer som gjelder barns beste, likestilling, og moderne familier, sier Støre, og ramser opp at Høyres vingling om fedrekvoten, og nøling i spørsmål om abortloven og partnerskapsloven:

- Høyre er i kjent stil en bremsekloss i familie- og likestillingspolitikken. De har tatt seg svært god betenkningstid og dette er krevende spørsmål, men jeg mener det er gode argumenter for at man nå bør åpne opp, sier han.

- Nøling satt i system

Innstillingen fra Høyres programkomite kommer etter at partiet utsatte diskusjonene på landsmøtet sitt i fjor, for så å legge fram en åpen stortingsmelding om eggdonasjon og andre bioteknologispørsmål i fjor sommer, helt på tampen av stortingsperioden.

- Det Høyre driver med nå er nøling satt i system, hvor Høyre utreder mens folk venter. Kvinner som trenger hjelp får ikke det i Norge, mens landene rundt oss har åpnet for dette, sier den tidligere helseministeren, som håper at Høyre-kvinnene som kjemper for ja til eggdonasjon før snudd saken på Høyres landsmøte i april.

Der er eggdonasjon og andre bioteknologispørsmål ventet å bli det store diskusjonstemaet.

Uavhengig av hva Høyre faller ned på, er det i utgangspunktet flertall for eggdonasjon på Stortinget med Ap, SV, Frp og V, så lenge regjeringspartiene får stemme fritt.

Forutsetter flertall

Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i partiet rykket ut mandag denne uka, og krevde fristilling av partiene når Stortinget skal behandle bioteknologimeldinga denne våren.

- Jeg velger å tro i det lengste at når det er flertall rundt en så viktig sak, får flertallet ta ansvar, sier Støre.

- Du vil sikkert få slengt i ansiktet fra politiske motstandere at dere i den rødgrønne perioden selv lot Sp blokkere for flere liberaliseringer på bioteknologiområdet? ​

- Vi får forholde oss til saken og her og nå. Jeg har respekt for at partier må vurdere sitt forhold både til egne meninger og samarbeidspartnere, men argumenterer for denne saken fordi jeg mener det er riktig, og at det ikke er tungtveiende argumenter for å vente. Her er også regjeringspartnerne til Høyre for, og da må det være situasjonen for foreldre det legges vekt på, sier Støre.

- Umodent

Helsepolitisk talsperson Sveinung Stensland i Høyre fnyser av kritikken fra Støre - og mener Ap-lederen underspiller at Høyre faktisk skal ha en debatt om spørsmålet fram mot landsmøtet, og at partiet da fortsatt kan ende med å si ja.

- Dette er nok et eksempel på at Støre ikke respekterer de gode og brede prossessene vi har i Høyre. Å bruke denne saken i bilige utspill, er rett og slett umodent av en som ønsker å lede et statsbærende parti. Dette er grunnleggende spørsmål for mange, og jeg hadde forventet litt mer evne til refleksjon fra en mann som vil bli statsminister i Norge, sier Stensland.

- Støre setter nei til eggdonasjon fra Høyre inn i en tradisjon hvor Høyre er en nøler i familie- og likestillingspolitikken?

- Støre må ikke forveksle nøling med diskusjon og refleksjon. I en dannet samfunnsdebatt må man faktisk ta seg tid til begge, og han feller jo et knallhard dom over partiene han ønsker å samarbeide med: Både Sp og KrF sier knallhardt nei til eggdonasjon, påpeker Stensland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!