Rusreform

Støre-revers: Kan begynne på nytt

Jonas Gahr Støre utelukker ikke å starte arbeidet med en rusreform helt på nytt etter valget. Dersom Arbeiderpartiet vinner.

- FOR SVAKT: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, etterspør tydeligere svar fra statsminister Erna Solberg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vil jeg ikke utelukke.

Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre på spørsmål om det kan være aktuelt å begynne arbeidet med rusreform helt på nytt etter valget.

- Dette har man ventet på så lenge, at det ikke er tidskritisk at reformen landes før 20. juni. Regjeringen kom med en stor reform på tampen av en lang stortingsperiode, og det må vi se ordentlig på. Det viktigste er hvilket innhold reformen skal ha, sier Støre tirsdag.

Ap-lederen vil ikke si hvordan han vurderer forslag om avkriminalisering som regjeringens rusreform inneholder. Han kommer ikke til å nevne rusreformen i sin åpningstale til landsmøtet på torsdag.

Ap's «tredje vei»

Dagbladet er kjent med at Arbeiderpartiet heller hadde ønsket at regjeringen hadde kommet med en stortingsmelding i stedet for å gå rett på lovforslag om avkriminalisering.

Det er sterk bekymring hos sentrale Arbeiderpartiet-politikere for hvordan en avkriminalisering vil slå ut for rusbruken blant ungdom og samfunnets muligheter til å følge dem opp.

Dette representerer en tredje vei i ruspolitikken, der man verken går inn for å beholde dagens system, men heller ikke går inn for full avkriminalisering.

Ingen enighet

I går kunne Dagbladet erfare at det ikke blir noen enighet om ny rusreform som inkluderer avkriminalisering på Arbeiderpartiets landsmøte til helga. Dermed ligger det an til at rusreformen kommer til å falle.

Regjeringens rusreform ble lagt fram 19. februar. Den bygger i stor grad på Rusreformutvalgets forslag om at narkotika fortsatt skal være forbudt, men at besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skal straffes.

Redaksjonskomiteen i Ap ledes av Anniken Huitfeldt (Ap). Etter hva Dagbladet er kjent med jobbes det med å finne en formulering så mange Ap-delegater som mulig kan stille seg bak. Men denne kommer altså ikke til å inneholde avkriminalisering som er kjernen i rusreformen.

Det ventes at det uansett kommer enten et benkeforslag som går inn for å støtte rusreformen.

Vedum-nei

Fremskrittspartiet og Senterpartiet har allerede sagt nei til regjeringens rusreform. Reformen regnes som Venstres store seier i regjering, men også Høyre hadde programfestet en avkriminalisering før 2017-valget.

Da står og faller reformen på Arbeiderpartiet. Reformen er omtalt som den største sosialpolitiske reformen i det 21. århundret og vil flytte reaksjonene for bruk av narkotika over fra justissektoren til helsevesenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer