Støre rydder opp

Lisbeth Berg-Hansen gikk god for kostholdsrådene for fisk - Støre varsler full gjennomgang etter Dagbladet-avsløring.

FØLGER MED:  - Som helseminister har jeg forsikret meg om at faglige myndigheter, som gir råd, er på saken, sier Støre til Dagbladet. Han mener det er nødvendig med en gjennomgang av kostrådene om fet fisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FØLGER MED: - Som helseminister har jeg forsikret meg om at faglige myndigheter, som gir råd, er på saken, sier Støre til Dagbladet. Han mener det er nødvendig med en gjennomgang av kostrådene om fet fisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helseminister Jonas Gahr Støre varsler opprydding i helserådene om fisk. Det gjør han etter Dagbladets avsløring i går om at Vitenskapskomiteen for mattrygghets sju år gamle fiskeadvarsel er utelatt fra myndighetenes kostholdsråd (Dagbladet Pluss).

Vitenskapskomiteen skrev i 2006 at mer enn to måltider fet fisk i uka kan gjøre at man får i seg for mye miljøgifter, og advarte særlig kvinner i fertil alder. Helsemyndighetene har aldri inkludert advarselen — bare fokusert på det generelle rådet om at folk bør spise mer fisk. Det øvre taket på to måltider ble snudd til en nedre grense.

Nå skal kostrådene gjennomgås.

- Jeg ser at den oppmerksomheten som har vært om dette i mediene, blant annet forholdet som Dagbladet viser til, gjør det nødvendig at Helsedirektoratet vurderer formuleringene basert på Vitenskapskomiteens funn. Og jeg vet at Helsedirektoratet og Mattilsynet som fagmyndighetene på området, arbeider med en samlet klargjøring av dette. Men det klare budskapet er at folk bør spise mer fisk, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Rimelig med klargjøring Dermed endres kostholdsrådet — sju år etter at advarselen kom. Helseministeren vet ikke hvorfor rådet fra Vitenskapskomiteen ble droppet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer