Støre rydder opp

Lisbeth Berg-Hansen gikk god for kostholdsrådene for fisk - Støre varsler full gjennomgang etter Dagbladet-avsløring.

 FØLGER MED:  - Som helseminister har jeg forsikret meg om at faglige myndigheter, som gir råd, er på saken, sier Støre til Dagbladet. Han mener det er nødvendig med en gjennomgang av kostrådene om fet fisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FØLGER MED: - Som helseminister har jeg forsikret meg om at faglige myndigheter, som gir råd, er på saken, sier Støre til Dagbladet. Han mener det er nødvendig med en gjennomgang av kostrådene om fet fisk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helseminister Jonas Gahr Støre varsler opprydding i helserådene om fisk. Det gjør han etter Dagbladets avsløring i går om at Vitenskapskomiteen for mattrygghets sju år gamle fiskeadvarsel er utelatt fra myndighetenes kostholdsråd (Dagbladet Pluss).

Vitenskapskomiteen skrev i 2006 at mer enn to måltider fet fisk i uka kan gjøre at man får i seg for mye miljøgifter, og advarte særlig kvinner i fertil alder. Helsemyndighetene har aldri inkludert advarselen — bare fokusert på det generelle rådet om at folk bør spise mer fisk. Det øvre taket på to måltider ble snudd til en nedre grense.

Nå skal kostrådene gjennomgås.

- Jeg ser at den oppmerksomheten som har vært om dette i mediene, blant annet forholdet som Dagbladet viser til, gjør det nødvendig at Helsedirektoratet vurderer formuleringene basert på Vitenskapskomiteens funn. Og jeg vet at Helsedirektoratet og Mattilsynet som fagmyndighetene på området, arbeider med en samlet klargjøring av dette. Men det klare budskapet er at folk bør spise mer fisk, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Rimelig med klargjøring Dermed endres kostholdsrådet — sju år etter at advarselen kom. Helseministeren vet ikke hvorfor rådet fra Vitenskapskomiteen ble droppet.

- Jeg kan ikke forklare det. Vi vil ha kostholdsråd som er bygget på faglige vurderinger og god vitenskap. Som helseminister forutsetter jeg at de rådene Helsedirektoratet gir, bygger på slik kunnskap. I det store bildet er situasjonen slik at den største utfordringen når det gjelder fisk heller er at vi spiser for lite enn for mye fisk, sier Støre.

- Hvorfor ble advarselen mot å spise mer enn to måltider fet fisk snudd til en anbefaling om å spise minst to måltider fisk?

- Det kan ikke jeg forklare. Det er en utfordring å balansere generelle råd om kosthold til befolkningen og de spesielle rådene rettet mot grupper på en måte som gjør at de spesielle rådene ikke oppfattes å gjelde for alle. Dette må fagmyndighetene formulere på en måte som ikke medfører uklarhet. Det er viktig å huske at rådene er laget med store sikkerhetsmarginer, så selv om du spiser mer fisk enn rådene tilsier, skal det mye til før det innebærer noen fare.

Støre sier at helseetatene endrer kostholdsrådene på eget initiativ, men at han selv har presset på.

- Da denne saken kom opp har jeg som helseminister forsikret meg om at de faglige myndighetene som gir råd, er på saken. De vil klargjøre situasjonen på eget initiativ og det synes jeg er rimelig, sier han.

Fiskeriministeren nekter å svare Ifølge seniorrådgiver Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet, ble fiskeadvarselen droppet for at forbrukerne ikke skulle bli skremt fra å spise fisk.

- Nordmenn er veldig bevisste forbrukere og det har de god grunn til å være. Men sammenlignet med andre land tror jeg vi gjennomgående har grundige og gode kostholdsråd. Målet er å spise trygt og ha god informasjon, utfordringen er at det er mange grupper, sier Støre.

Rimestad har også innrømmet at direktoratet ikke vet om folk kjenner til maksgrensa for fisk.

- Tror du befolkningen har fått med seg denne advarselen?

- Det er det vanskelig for meg å mene noe om, sier helseministeren.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har flere ganger anbefalt folk å spise mer fisk, uten forbehold. Mandag garanterte hun overfor NTB at kostholdsrådene som Støre nå vil endre, er gode nok:

- Følger man de råd som fagetatene gir, er man veldig trygg. Dagens kostholdsråd når det gjelder oppdrettsfisk er absolutt god nok, sa Berg-Hansen.

 Hun nektet i går å la seg intervjue om saken.

 ALARMEN SOM FORSVANT:  Faksimile fra gårsdagens papirversjon av Dagbladet.
ALARMEN SOM FORSVANT: Faksimile fra gårsdagens papirversjon av Dagbladet. Vis mer