Støre sår tvil om Giskes politiske framtid: - Kan ikke se det for meg

Ap-leder Jonas Gahr Støre sår tvil om Giskes politiske framtid.

- DÅRLIG DØMMEKRAFT: Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti har i dag diskutert bekymringsmeldingen som denne uka ble sendt til partiledelsen, knyttet til videoen av Trond Giske og en ung kvinne som danser. Jonas Gahr Støre er enig i utfallet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre uttaler seg til Dagbladet, etter at det i dag ble klart at Trond Giske ikke får plass i arbeidsutvalget i arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.

Bakgrunnen er den mye omtalte videoen av Trond Giske som danser med en ung kvinne på et utested i Oslo, og bekymringsmeldingen Arbeiderpartiet mottok som følge av videoen.

- Er din tillit til Trond Giske svekket etter denne videoen, og følgende det nå har fått?

- Jeg har forståelse for konklusjonen valgkomiteen i Trøndelag Ap trakk, når de i dag ikke har tillit til å innstille ham til en styreplass. Det er i lys av dårlig dømmekraft han har vist, i en situasjon hvor han burde vært oppmerksom på at dette ville slå uheldig ut, sier Støre til Dagbladet.

- Det er et uttrykk for dårlig dømmekraft i en situasjon hvor han burde ha visst bedre. Særlig i lys av forhistorien, fortsetter Støre.

USIKKER FRAMTID: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han ikke kan se for seg at Trond Giske kan komme tilbake i et sentralt politisk verv i framtiden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
USIKKER FRAMTID: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han ikke kan se for seg at Trond Giske kan komme tilbake i et sentralt politisk verv i framtiden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Frustrert

Ap-lederen sår samtidig tvil om Giskes politiske framtid på toppnivå.

- Kan Giske få andre sentrale politiske verv i framtida?

- Ikke som jeg ser for meg. Tillit er noe man må bygge over tid. Det som har skjedd her har ikke styrket det, svarer Støre.

Partilederen gir uttrykk for stor frustrasjon for at en ny sak med Trond Giske krever tid og oppmerksomhet for partiet.

- Det er veldig uheldig for Arbeiderpartiet å få denne negative oppmerksomheten. Vi tar varslersaker på alvor, følger opp dem, konkluderer, lukker sakene og går videre. Det at dette kommer opp igjen og får så stor oppmerksomhet, tar oppmerksomhet bort fra arbeidet i Trøndelag, men også i hele partiet. Vi er opptatt av å gå videre og kunne gjøre det politiske arbeidet.

Arbeiderpartiet anser varselmeldingen for ferdig behandlet, og sier det ikke vil bli noen ytterligere oppfølging av varselet fra partiets side.

- Ser verre ut enn det var

Dagbladet har sett den mye omtalte videoen, som viser at Giske henger over ryggen til en kvinne i 20-åra og holder hånda rundt hennes hofteparti, mens de danser i noen sekunder, før Giske tilsynelatende trekker seg unna. Begge smiler på videoen.

Det var ikke kvinnen selv som sendte inn en bekymringsmelding til Arbeiderpartiet. Bekymringsmeldingen kom fra nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli, som torsdag kveld tordnet over det han hadde sett.

- Jeg tenker at sånn gjør ikke voksne menn, og i alle fall ikke folk med tillitsverv. Så enkelt er det, sa Sandli til Dagbladet torsdag kveld.

Noen timer seinere gikk imidlertid kvinnen som vises på videoen ut og avviste VGs framstilling av saken.

- Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sier hun til NRK.

Trond Giske fulgte opp med følgende kommentar:

- Det kvinnen sier stemmer med min oppfatning, og både familien min og meg setter pris på at de sier fra.

Vraket

Saken var imidlertid ikke over med det for Giskes del.

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti holdt nemlig i dag et ekstraordinært telefonmøte, som endte på verst tenkelige vis for Giske. En enstemmig valgkomité vraket den tidligere Ap-nestlederen fra begge vervene han ble innstilt til onsdag denne uka.

- Det handler om dømmekraft. Med bakgrunn i det har vi valgt å ikke innstille Trond som styremedlem til fylkesstyret neste helg, sier valgkomitéleder Jorodd Asphjell til Dagens Næringsliv.

Før det hadde imidlertid Giske selv gått ut og gjort det klart at han hadde gitt opp kampen om et toppverv i Trøndelag Ap.

- Lederen i valgkomiteen har opplyst meg om at det ikke lenger er mulig å få en enstemmig innstilling på meg til arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti, skriver Giske på Facebook.

- Ikke ønskelig

Han skriver videre at en delt innstilling vil føre til støy og konflikt helt fram til årsmøtet. Dermed ønsker han ikke lenger en plass i arbeidsutvalget. Ap-toppen trakk seg derimot ikke som tiltredende styremedlem i Trøndelag Ap eller som leder av organisasjonsutvalget.

Tiltredende styremedlem innebærer at Giske har møterett i fylkesstyret i kraft av å være valgt inn på Stortinget fra Trøndelag Ap.

Siden han nå ikke blir medlem av arbeidsutvalget, får Giske heller ikke plass det viktige landsstyret i Ap.

- Verken for Trøndelag Arbeiderparti eller meg selv er det en ønskelig situasjon. Det er et halvt år til et viktig kommunevalg og vi må få oppmerksomheten over på kandidatene våre, på politikk og på våre svar for et bedre Trøndelag, fortsetter Giske.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer