Støre selger eierandeler for 4,5 millioner i omstridt boligprosjekt

En håndfull kjendisinvestorer kjøper ut Ap-lederen, som har tjent rundt tre millioner siden 2012 i ren verdiøkning på boligsatsingen sin.

KJØPES UT: Jonas Gahr Støre går nå ut med detaljer om salget av boligandelene sine. Her er han ved Akerselva i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJØPES UT: Jonas Gahr Støre går nå ut med detaljer om salget av boligandelene sine. Her er han ved Akerselva i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk kritikk fra flere kanter da Dagbladet i mai kunne avsløre uryddige arbeidsforhold på et boligprosjekt i Oslo hvor Støre er medeier.

I kjølvannet av avsløringene, varslet Støre at han ville selge seg ut av både dette prosjektet og et byggeprosjekt på nabotomta som han også eier.

Nå er det klart hvem han vil selge det til - og hva han tjener på det.

- Jeg besluttet å selge våre tre prosent andeler i lys av det som framkom om forhold på byggeplassene. Jeg fant det riktig å spørre de gjenværende eierne om de ønsket å kjøpe våre andeler fordi det er andeler det er vanskelig å omsette på vanlig vis. Etter samtale med de øvrige eierne aksepterte de dette, og kom med et tilbud på hva de mente andelene var verdt nå, før prosjektet var ferdig. Tilbudet var på 4 og en halv millioner kroner, og det har jeg nå akseptert, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Hvordan fordeles eierandelene rent praktisk?

- Det vet jeg ikke, det må de svare på selv, sier Støre, og viser til de andre eierne.

Han sier salget ikke er formalisert ennå, men at det vil bli gjort i løpet av «de neste dagene eller ukene.»

Celeber eiergruppe


Det er en celeber liten gruppe investorer Støre nå selger til.

Etter det Dagbladet forstår vil oppkjøpet formelt gjøres av de to investeringsselskapene som eier boligprosjektene, men til syvende og sist er det de andre aksjonærene som vil kjøpe Støre ut.

Blant dem er familieselskapet til Stein Erik Hagen, Midelfart-familiens familieselskap, forretningsmannen Torgeir Mjør Grimsruds familieselskap Niki AS, Erik Bøhlers selskap Macama AS, og selskaper eid av andre deler av Støre-familien.

Ap-lederen - som investerte omlag 1,5 millioner kroner til sammen i de to boligprosjektene i 2011 og 2012 - sitter altså igjen med en fortjeneste på tre millioner sammenlignet med hva han skjøt inn.

Fortjenesten er trolig vesentlig mindre enn den kunne vært hvis han hadde ventet med å selge seg ut til de 188 leilighetene er ferdig bygd.

- Når prosjektene er ferdige er andelene trolig verdt en god del mer, men dette er det de tilbyr på nåværende tidspunkt, og det er greit for meg, sier Støre til Dagbladet.

Vil ha rask prosess

Saken har vært en hodepine for Ap-lederen, som har fått kritikk fra både Fellesforbundet, Senterpartiet, Rødt og Høyre for eierskapet.

Grunnen er at forholdene ved byggeplassen sto i sterk motsetning til politikken Arbeiderpartiet og Ap-lederen selv har forfektet.

Organisasjonsgraden på byggeplassen var lav, flere arbeidere hadde såkalte løsarbeiderkontrakter og det var brukt bemanningsbyrå i byggingen.

- Vårt eierskap er med dette avviklet. Dette er lovlige prosjekter, men jeg bidrar best til å endre forholdene i norsk byggebransje gjennom politikken, sier Støre.

- Ingen motsetning

Avklaringen om salget kommer bare et drøyt døgn etter at Ap-lederen ble intervjuet i Dagbladet om at eierandelene i prosjektet ikke er solgt.

- Det er ikke solgt ennå, men det er en prosess på det. Jeg har meldt at det selges, men slike ting tar tid. Det gjenstår bare formaliteter, sa Støre til Dagbladet da.

Det er det formelt fortsatt ikke - men uformelt er det nå enighet, forklarer Støre nå.

Forskjellen er at Støre har avklart med kjøperne at det er greit å gå ut med informasjonen.

- Det er ikke noen motsetning mellom det i går (onsdag denne uka, journ.anm) og det jeg sier nå. Formalitetene er fortsatt ikke helt avklart, så jeg ønsket å forsikre meg om at avtalen er i orden og at de andre eierne som overtar mine eierandeler er innforstått med at dette blir kjent, sier han.

Etter det Dagbladet forstår er alle aksjonærene med på en avtale om å løse ut Støre fra byggeprosjektene.

Styreleder Jan Ole Stangeland i de to investeringsselskapene bak boligprosjektene, er forsiktig med å gå i detalj om avtalen, men bekrefter at det er inngått en enighet lik den Støre skisserer.

- Jeg kan bekrefte at det foreligger en avtale med Gahr Støre, men at det gjenstår noen formaliteter, sier Stangeland til Dagbladet.

Dagbladet har ikke lyktes i å få klarhet i hvordan eierandelene vil fordele seg mellom de ulike aksjonærene når oppkjøpet er formalisert.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer