Store serbiske styrker til Kosovo

BEOGRAD/PRISTINA (NTB-DPA-AFP): Store kontingenter serbisk politi var i dag underveis til Kosovo-provinsen for å slå ned uroligheter, etter at minst 15 mennesker var blitt drept i sammenstøt mellom politi og væpnede albanere i løpet av helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Urolighetene brøt ut ved Likosane nær Glogovac vest for provinshovedstaden Pristina etter at politi i går drepte fem personer de hevder var albanske terrorister. Før dette var fire politimenn blitt drept og fire såret i et angrep på en politipatrulje.

  Myndighetene satte så inn pansrede kjøretøyer og helikoptre. Politimenn skjøt vilkårlig inn i ansamlinger av albanske sivile, ifølge kilder i det største albanske partiet, Kosovos demokratiske union. Politiet skal også ha skutt mot bolighus. I tillegg til de mer enn 15 drepte, er 27 mennesker såret, ifølge kildene.

Kuttet forbindelsen

Serbisk radio i Pristina oppga at ti albanere og seks serbiske politimenn er drept.

  Rundt 20 pansrete kjøretøyer var i dag på vei til Srbica, ifølge en albansk tjenestemann i Kosovo. Glocovac og og nabokommunen Srbica ligger i Drenica-regionen. Serbiske myndigheter kuttet elektrisitetsforsyning og telefonforbindelser til provinsen under den store politioperasjonen, ifølge lokale kilder.

  Den kosovo-albanske lederen Ibrahim Rugova fordømmer det serbiske politiets voldsbruk på det sterkeste. Gjennom tv-kanalen Studio B, som sender fra Beograd, oppfordret han i dag USA og EU til å legge press på de serbiske myndighetene for å få slutt på politioperasjonene i Kosovo.

Frigjøringshæren

Serbiske myndigheter holder den forbudte Kosovos frigjøringshær, en obskur gruppe som bruker vold i kampen for Kosovos frigjøring, ansvarlig for en rekke angrep i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

  Få har noen egentlig kjennskap til denne frigjøringshæren, og ikke alle tror den eksisterer, tross angrepene.

  Enkelte mener frigjøringshæren er skapt av Jugoslavias, tidligere Serbias, president Slobodan Milosevic. Oppgaven er å bruke vold for å destabilisere situasjonen i Kosovo, og gi serberne påskudd til å gripe inn med enda større makt mot albanerne i Kosovo. Andre mener hæren består av kosovo-albanere og faktisk forsøker å bekjempe det lokale serbiske regimet med makt.

Spekulasjoner

Atter andre tror «frigjøringshæren» er skapt av spekulasjoner og rykter etter rekken av angrep og drap i provinsen de siste to årene.

  Volden har vært reell nok. Mer enn 60 mennesker har mistet livet i politiske voldshandlinger i Kosovo hittil i år, og frigjøringshæren har tatt på seg skylden for en del av disse drapene. Drapene har dels rammet serbere, og dels etniske albanere som er blitt beskyldt for å samarbeide med serbiske myndigheter.

  Serberne betrakter Kosovo som den serbiske kulturs vugge, og frykter at kosovoalbanerne skal bryte forbindelsen med Beograd og erklære seg uavhengige.