Store serbiske styrker til Kosovo

BEOGRAD/PRISTINA (NTB-DPA-AFP): Store kontingenter serbisk politi var i dag underveis til Kosovo-provinsen for å slå ned uroligheter, etter at minst 15 mennesker var blitt drept i sammenstøt mellom politi og væpnede albanere i løpet av helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Urolighetene brøt ut ved Likosane nær Glogovac vest for provinshovedstaden Pristina etter at politi i går drepte fem personer de hevder var albanske terrorister. Før dette var fire politimenn blitt drept og fire såret i et angrep på en politipatrulje.

  Myndighetene satte så inn pansrede kjøretøyer og helikoptre. Politimenn skjøt vilkårlig inn i ansamlinger av albanske sivile, ifølge kilder i det største albanske partiet, Kosovos demokratiske union. Politiet skal også ha skutt mot bolighus. I tillegg til de mer enn 15 drepte, er 27 mennesker såret, ifølge kildene.

Kuttet forbindelsen

Serbisk radio i Pristina oppga at ti albanere og seks serbiske politimenn er drept.

  Rundt 20 pansrete kjøretøyer var i dag på vei til Srbica, ifølge en albansk tjenestemann i Kosovo. Glocovac og og nabokommunen Srbica ligger i Drenica-regionen. Serbiske myndigheter kuttet elektrisitetsforsyning og telefonforbindelser til provinsen under den store politioperasjonen, ifølge lokale kilder.

  Den kosovo-albanske lederen Ibrahim Rugova fordømmer det serbiske politiets voldsbruk på det sterkeste. Gjennom tv-kanalen Studio B, som sender fra Beograd, oppfordret han i dag USA og EU til å legge press på de serbiske myndighetene for å få slutt på politioperasjonene i Kosovo.

Frigjøringshæren

Serbiske myndigheter holder den forbudte Kosovos frigjøringshær, en obskur gruppe som bruker vold i kampen for Kosovos frigjøring, ansvarlig for en rekke angrep i regionen.

  Få har noen egentlig kjennskap til denne frigjøringshæren, og ikke alle tror den eksisterer, tross angrepene.

  Enkelte mener frigjøringshæren er skapt av Jugoslavias, tidligere Serbias, president Slobodan Milosevic. Oppgaven er å bruke vold for å destabilisere situasjonen i Kosovo, og gi serberne påskudd til å gripe inn med enda større makt mot albanerne i Kosovo. Andre mener hæren består av kosovo-albanere og faktisk forsøker å bekjempe det lokale serbiske regimet med makt.

Spekulasjoner

Atter andre tror «frigjøringshæren» er skapt av spekulasjoner og rykter etter rekken av angrep og drap i provinsen de siste to årene.

  Volden har vært reell nok. Mer enn 60 mennesker har mistet livet i politiske voldshandlinger i Kosovo hittil i år, og frigjøringshæren har tatt på seg skylden for en del av disse drapene. Drapene har dels rammet serbere, og dels etniske albanere som er blitt beskyldt for å samarbeide med serbiske myndigheter.

  Serberne betrakter Kosovo som den serbiske kulturs vugge, og frykter at kosovoalbanerne skal bryte forbindelsen med Beograd og erklære seg uavhengige.