OVERPRØVER HELSEDIREKTORATET:  Helseminister Jonas Gahr støre gir klarsignal for kreftmedisinen ipilimumab som hjelper mot føflekkreft.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OVERPRØVER HELSEDIREKTORATET: Helseminister Jonas Gahr støre gir klarsignal for kreftmedisinen ipilimumab som hjelper mot føflekkreft. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Støre sier ja til kreftmedisin

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) overprøver Helsedirektoratet og sier ja til den livsforlengende medisinen ipilimumab som hjelper mot føflekkreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har kommet sterke reaksjoner etter at Helsedirektoratet sa nei til ipilimumab mot føflekkreft og abirateron mot prostatakreft fordi de var for dyre og hadde for begrenset effekt. Ingen av medisinene kurerer kreften, men har lindrende effekt for mange brukere. Direktoratets egen ekspertgruppe gikk inn for at medisinene likevel skulle tas inn i nasjonale retningslinjer for kreftbehandling.

Støre sier tirsdag til NRK at det skal startes et forskningsprosjekt om ipilimumab som skal gå over fem år.

- Det spesielle med denne medisinen er at den er løfterik, men vi vet ikke hvem som har nytte av den, sier Støre, som nå vil nedsette et utvalg som skal se på medisinbruken.

- Vi skal bruke de riktige ressursene på de riktige medisinene, sier helseministeren, som fastslår at pasienter som trenger dette legemiddelet, skal få det.

(NTB)