Store skader på Fleischer´s Hotel på Voss

- 10 centimeter vann i spisesalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingen ble skadd, men det historiske trehotellet Fleischer’s Hotel på Voss fikk omfattende skader i en brann i natt.

- Brannen er under kontroll. Men vi kommer til å jobbe i mange timer fremover med å bryte opp vegger og søke etter glør for å hindre at det blusser opp igjen, sier vaktoperatør Ronny Valdersnes Ståløy i Bergen brannvesen til NTB i 5-tiden natt til onsdag.

Fant ikke flammer

Politiet fikk første melding om brannen klokken 23 i går kveld. Den første meldingen gikk på at det brant i en frityrgryte på kjøkkenet. 

80 gjester og fem ansatte ble evakuert og flyttet over til et annet hotell på Voss på grunn av stor røykutvikling. Noen flammer klarte brannmannskapene ikke å finne, og ved midnatt var det antatt at brannen sannsynligvis var slukket, melder NTB. 

Brannvesenet tror at brannen rakk å spre seg videre i ventilasjonsanlegget i kjøkkenavdelingen før ilden rundt frityrgryta ble slukket. -  Vi fikk først melding om at det var en røykutvikling. Men brannen spredde seg siden gjennom ventilasjonsanlegget, og dette førte til at brannen kom ut av kontroll, bekrefter politiet overfor Dagbladet.no.

- Vi har kontroll på gjestene. Det skal ikke være folk inne, i henhold til gjestelistene, og personalet har også kommet seg ut. Men brannvesenet har ikke kontroll på flammene ennå, dessverre. Det er jo tragisk med en så flott bygning, sa operasjonleder Jan Steimler ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no i natt.

Enorme skader

Bergen brannvesen rykket ut til Voss med fire brannbiler og en snorkelbil. Tre røykdykkere ble fløyet til Voss med luftambulansen, og totalt kom 13-14 mann fra brannstasjonene i Bergen, Arna og Åsane til Voss for å forsterke de lokale brannmannskapene.  Hotellet har likevel fått svært omfattende skader i brannen.

- Nesten alle rutene på baksiden er knust og vannet har stått inn i hotellet i flere timer, meldte Tidendes reporter til bt.no.

Brannsjef David Skjerven på Voss sier at vannskadene på hotellet er enorme. I tillegg er det store røykskader.

- Sprinkleranlegget har slått ut. I tillegg har det stått på vann her, og det er cirka 10 centimeter vann i spisesalen, sier Skjerven.

Trehotellet ble oppført i sveitserstil 1889, har 115 rom og ligger bare et steinkast unna togstasjonen på Voss. 

«Har du tatt bergensbanen forbi Voss, har du sikkert sett tårnene, vinduene og spirene. Du har sett for deg å gå inn i dette eventyrbygget, skrev Dagbladet i en hotellanmeldelse fra 2006.

IKKE KONTROLL: Brannvesenet har så langt ikke kontroll på brannen.
2006: Slik så det ærverdige hotellet ut før brannen. Bilde fra 2006.