FLYTTES UTENLANDS:  Administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst sluttet på dagen - og er nå på vei til Geneve for en lederjobb helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) hevder han fant til henne. Arkivfoto: Berit Roald / NTB Scanpix
FLYTTES UTENLANDS: Administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst sluttet på dagen - og er nå på vei til Geneve for en lederjobb helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) hevder han fant til henne. Arkivfoto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Støre skaffet utskjelt helse-topp ny toppjobb

Sender direktør Bente Mikkelsen i Helse sør-øst til norsk-sponset prosjekt i Geneve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av oktober innrømmet Mikkelsen at fusjonsprosessen mellom Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus burde blitt gjennomført bedre. Mikkelsen fikk da kritikk av Legeforeningen for å ha erkjent utfordringene for seint.

Overfor TV2 uttalte helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) for få uker siden at sykehusledelsen burde planlagt bedre. I går benektet han at Mikkelsen slutter som følge av ønskede utskiftninger i ledelsen.

Sendt til Geneve Men hun slutter på dagen etter tilbud om ny jobb - på helseministerens initiativ.

- Da vi hørte Mikkelsen kunne være interessert i andre arbeidsoppgaver, mente vi hun kunne være et godt navn for WHO, sier Støre til Dagbladet.

Til TV2 uttalte Støre sent i går at det var han som foreslo jobben i Geneve for Mikkelsen.

Norsk bidrag Støre opplyser til Dagbladet at Mikkelsen skal jobbe i et prosjekt hvor Norge er en av de store økonomiske bidragsyterne.

- Det er et nytt satsingsområdei WHO, rettet mot ikke-smittsomme sykdommer. Norge har i økende grad bidratt til dette formålet. Mikkelsen få erfaring som vil bli nyttig kompetanse for oss, sier Støre.

Norge er helseorganisasjonens tredje største bidragsyter. Så sent som i juni meldte Utenriksdepartementet at Norge gir 460 millioner kroner til WHO.

- Sparket oppover - Noen vil hevde dere med en slik toppjobb sparker en dårlig leder oppover. Hva mener du om en slik kritikk?

- Det overrasker meg ikke at vi hører de kommentarene. For oss er ikke-smittsomme sykdommer et satsingsområde, og her har vi et dyktig menneske. WHO har ofte manglet ledere med kompetanse fra arbeid i et helsesystem. Det får de her, sier Støre.

I Helse sør-øst ville ikke de ansatte ha henne. Kritikken haglet. Midt i stormen ble det kjent at Mikkelsen skulle tilbringe fem måneder i Roma på kurs mens sykehusene sto midt i en vanskelig omstillingsprosess.

- Fint i Roma Forsvarsdepartementet skulle betale for oppholdet, helseforetaket for bolig, kost og reise. Prislappen var 350 000 kroner. I tillegg skulle hun beholde lønn.

- Roma er et fint sted å være, uttalte Mikkelsen til TV2.

Det falt i dårlig smak blant ansatte som var pålagt store kutt i underskuddsforetaket.

- Jeg synes det sier noe om tanker om egen storhet og liten evne til selvkritisk refleksjon, uttalte foretakstillitsvalgt Tom Henri Hansen for Den norske legeforening i Vestre Viken.

Stolt - tross alt Mikkelsen tiltrer sin nye jobb ved nyttår. Støre sier til Dagbladet at Mikkelsen fram til den tid vil jobbe som spesialrådgiver i departementet.

- Jeg er stolt av det arbeidet jeg har gjort, sier Mikkelsen til TV2.

- Dette ser jo veldig velregissert ut. Men det viktigste for meg er at Helse sør-øst får en ny leder, sier helsepolitisk talskvinne Kari  Kjønaas Kjos (Frp) til Dagbladet.

Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie har tidligere bedt Mikkelsen ta sitt ansvar. Nå mener han det først og fremst er en spennende jobb son venter henne.

- Norge har bidratt betydelig til arbeidet med ikke-smittsomme sykdommer i WHO, så det er en viktig posisjon for Norge. Hva som har skjedd i kulissene, øsker jeg ikke å spekulere i, sier Høie.