Støre skrøt av Bergen. Vi sjekket stillingsannonsene

Jonas Gahr Støre pekte på Bergen når det gjelder målet om bare heltidsstillinger. Bare i dag fant vi over ti deltidsstillinger innen helse- og omsorgssektoren.

MYE DELTID: Jonas Gahr Støre trakk fram Bergen som eksempel for arbeidet med faste, hele stillinger. Men bare i dag var det lyst ut over ti deltidsstillinger. I fjor var halvparten av stillingene innenfor helse- og omsorgssektoren deltidsstillinger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MYE DELTID: Jonas Gahr Støre trakk fram Bergen som eksempel for arbeidet med faste, hele stillinger. Men bare i dag var det lyst ut over ti deltidsstillinger. I fjor var halvparten av stillingene innenfor helse- og omsorgssektoren deltidsstillinger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I Bergen jobber Harald og Marte og vårt byråd for at alle – alle – nye stillinger som lyses ut i helse- og omsorgssektoren i kommunen, er hele stillinger og faste stillinger, sa Jonas Gahr Støre i landsmøtetalen sin.

I talen framhevet Støre viktigheten av et mer organisert arbeidsliv der hele stillinger skal være normen. I helse- og omsorgssektoren er det et kjent problem at det lyses ut deltidsstillinger for å dekke opp turnuser.

I etterkant av talen sjekket Dagbladet hvordan det står til med utlysningene etter at Arbeiderpartiet har styrt Bergen i snart fire år. På kommunens egen stillingsportal fant vi over ti deltidsstillinger lyst ut.

METOO: Under landsmøtetalen snakket Jonas Gahr Støre om partiets håndtering av metoo. Politisk redaktør Geir Ramnefjell mener Støre ikke var tydelig nok på hvor vanskelig dette har vært for partiet. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Kardinalsmell

Høyre stilte i forrige måned spørsmål til Bergen-byrådet om hvordan arbeidet går med å bare lyse ut heltidsstillinger. Da svarte byrådet at bare 50 prosent av alle stillingene som ble lyst ut i fjor var heltid. I 2017 var 40 prosent heltid, så det er en økning på ti prosentpoeng i heltids-andelen fra 2017.

- Her har Støre gått på en kardinalsmell på talerstolen. Det er en sprekk på dag én på landsmøtet, sier Harald Victor Hove, byrådslederkandidat for Høyre i Bergen, på telefon til Dagbladet.

50 prosent heltid i fjor imponerer ikke Høyre-toppen, som stusser på at Støre trekker fram nettopp Bergen.

- De presenterte dette som forskjellen på himmel og helvete da de presenterte plattformen sin for snart fire år siden. I så fall jobber de ekstremt sakte, sier Hove.

- Er målet om bare heltid noe Høyre i Bergen støtter, eller er det fint med en miks mellom heltid og deltid?

- Det er absolutt en fordel at man kan tilpasse arbeidslivet, slik at alle kan være med. Hvis det bare er heltidsstillinger, så er det mange som må gjøre et valg om de kan eller ønsker å jobbe. Her har Ap gått hardt ut for å gjøre en forskjell, og så er vi fortsatt en deltidsby. De kan vanskelig skylde på andre enn seg selv etter fire år, svarer Hove.

LANDSMØTE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre tok opp metoo i sin tale på landsmøtet. Det er det første landsmøtet etter metoo-sakene i partiet som startet i desember 2017 - få måneder etter valgnederlaget. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ap snur skuta

Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) er til stede på landsmøtet i Oslo og svarer på vegne av partiet. Hun forklarer alle deltidsstillingene Dagbladet fant i dag og antallet deltidsstillinger i fjor, med at dette er arbeid som tar tid, men at det er en positiv utvikling.

Og at de snur ei skute Høyre styrte i 12 år før de tok over i 2015.

- Jeg er helt enig i at det er for få heltidsstillinger nå. Men det er viktig at vi har målet for det kryr over hele Norge av deltidsstillinger - inkludert i Bergen. Det vi har gjort er å inngå en avtale med Fagforbundet og Sykepleierforbundet for å jobbe sammen med dem. Dette klarer vi ikke å løse uten at arbeidstakerorganisasjonene jobber sammen med oss på arbeidsgiversiden, sier ordfører Mjøs Persen.

I tillegg til samarbeid med fagforeningene har Bergen opprettet sitt eget bemanningsbyrå. Målet er å på sikt ikke bruke de private bemanningsbyråene byrådet fortsatt er avhengig av. I fjor brukte Bergen kommune 50,7 millioner kroner på innleie fra private bemanningsbyråer, en nedgang på 1,1 millioner fra 2017.

- Det er ikke alle steder der det er 100 prosent behov. Det vi har gjort er å opprette det vi kaller Bemanningstjenester. Det er et kommunalt vikarbyrå der de ansatte blir ansatt i 100 prosent stillinger med gode lønns- og pensjonsforhold.

ARBEIDERPARTIETS LANDSMØTE: Jonas Gahr Støre trente med Branns gatelag høsten 2018. Gatelaget er et dagtilbud til rusavhengige og en jobbmulighet for enkelte. Se reaksjonen hans her! Video: Gatelaget og Thomas Anthun Nielsen / Vestland Ap Vis mer

- Rørende

- Vi ansetter nå fagarbeidere i faste hele stillinger i vårt eget bemanningsbyrå. Noe av det mest rørende var da vi ansatte en barne- og ungdomsarbeider som fortalte at det var første gang vedkommende hadde fast jobb. Alle vet hvor mye det betyr med en hel fast stilling, sier Bergen-ordføreren.

- Er Høyre litt høye og mørke her?

- Høyre går til valg i Bergen og vil slippe løs private vikarbyråer og rive ned det systemet vi bygger opp. De har heller ikke det forholdet til å ha et samarbeid med organisasjonene. sier Marte Mjøs Persen.

- Museskritt

Ørjan Myrmel i Fagforbundet, som blant annet organiserer helsefagarbeidere, er Arbeiderparti-mann og deltar også på landsmøtet.

- Det går framover, men med museskritt. Hvis Hove er misfornøyd, kan han ta det opp med regjeringen og be dem om å styrke kommuneøkonomien. Det er også et økonomisk spørsmål dette, sier Myrmel.

Det viktigste for de tillitsvalgte er at det faktisk er politisk vilje for å jobbe mot heltid.

- Hvis du blir tilbudt en stilling på 25 prosent, så jobber du gjerne langt mer. Men da lever du med et jag etter vakter. Mange av våre medlemmer er slitere med tunge jobber innen oppvekst og helse, sier Myrmel.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer