SPENT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er blant toppolitikerne som denne uka er samlet under åpningen av FNs generalforsamling i New York. Situasjonen i Midtøsten står øverst på agendaen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
SPENT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er blant toppolitikerne som denne uka er samlet under åpningen av FNs generalforsamling i New York. Situasjonen i Midtøsten står øverst på agendaen. Foto: Vegard Kristiansen KvaaleVis mer

Støre skryter av palestinerne

Mot høydramatisk uke i FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Denne uka åpner FNs generalforsamling. Verdens toppolitikere er samlet i hovedkvarteret i New York.

I år er det én sak som overskygger det meste: Hva skjer når eller hvis palestinerne fremmer et forslag om å bli anerkjent som en egen stat i FN? Dersom forslaget kommer, kan det skape voldsomme diplomatiske konfrontasjoner i verdensorganisasjonen.

- Norge har støttet tostatsløsningen aktivt så vi er rede til å anerkjenne en palestinsk stat. På hvilket grunnlag og når, må vi se når vi ser teksten. Jeg tror vi i løpet av disse dagene skal få den oversikten, sa Støre på en pressekonferanse i New York i natt.

Krav til palestinerne Palestinernes president Mahmoud Abbas gjentok fredag at forslaget om at Palestina blir anerkjent av FN som en egen stat vil bli lagt fram i løpet av uka. Norges nærmeste allierte i USA og EU bruker sammen med Israel alle sine diplomatiske virkemidler for å få palestinerne til å droppe forslaget.

Selv om Norges allierte, som USA, er svært negative, er Støre opptatt av at det er palestinernes rett å ta dette spørsmålet til FN.
Han mener det er tre punkter som må med i palestinernes forslag for at Norge skal støtte det.

- Det ene er at palestinerne sier seg rede til å forhandle en sluttstatusspørsmålene. Punkt to, slike tekster må anerkjenne Israels rett til å eksistere. Punkt tre når palestinerne snakker om en palestinsk stat så bør de forplikte seg til moderne statsprinispper som er forankret i FNs charter, universelle menneskerettigheter, rettsstat også videre, sier Støre.

Norske myndigheter har gjort disse kravene klare for palestinerne.

Stort flertall - Hvis de posisjonene er i teksten, vi Norge støtte anerkjennelsen av en palestinsk stat. Jeg mener det vil være et grunnlag som er samlende og kan skape bred oppslutning, sier Støre.

Han forteller at Norge er blitt spurt og holdes orientert av palestinske myndigheter om utviklingen av resolusjonsforslaget.

Det er ventet at 130-140 av FNs 193 medlemsland vil stemme for palestinernes resolusjon i hovedforsamlingen. Det er likevel ikke nok til å få ratifisert en søknad om medlemskap i FN. Det må også godkjennes av FNs sikkerhetsråd, og USA kommer til å bruke sin vetomakt dersom saken kommer dit.

STOR OPPMERKSOMHET: Medier fra hele verden ville høre på hva Støre hadde å si etter et møte i giverlandsgruppa for de palestinske selvstyremyndighetene. Støre og Norge har ledet arbeidet i gruppa. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
STOR OPPMERKSOMHET: Medier fra hele verden ville høre på hva Støre hadde å si etter et møte i giverlandsgruppa for de palestinske selvstyremyndighetene. Støre og Norge har ledet arbeidet i gruppa. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Hovedforsamlingen kan likevel med to tredelers flertall anerkjenne Palestina som en stat som bare har observatørstatus i FN. Det gir uansett palestinerne en sterkere folkerettslig posisjon.

Advarer Støre sier at det er opp til å palestinerne å vurdere hvordan det er taktisk klokt å gå fram, men advarer mot konfrontasjon.

- Å gå til Sikkerhetsrådet hvor palestinerne vet at utfallet vil bli nei, har jeg advart mot fordi jeg mener det handler om at du gjør dine venner til motstandere. Det trenger ikke palestinerne. Generalforsamlingen er et bredere forum hvor de kan formulere visjonen for sin stat som kan virke stimulerende på forhandlingene, sier Støre.

Men jeg ønsker ikke å være firkantet på det. Det må palestinerne gjøre seg opp en mening om. I 1949 da Israel ble medlem av FN, satt Norge både i Sikkerhetsrådet og i generalforsamlingen. I dag sitter vi bare i generalforsamlingen.

Skryt Natt til i dag norsk ledet Støre et møte i giverlandsgruppa for de palestinske myndighetene.

- Fremgangen vi har sett i det palestinske området under ledelse av statsminister Salam Fayyad er en suksesshistorie og et av de mest vellykkede statsbyggingsprosjekter på flere tiår. Dette er et resultat av en felles innsats, først og fremst fra palestinerne selv, men også med viktige bidrag fra giverne og Israel, sier utenriksministeren.

 Han er også stolt av Norges innsats.

- Vi har hatt en veldig viktig rolle her. Ved at vi nå konkluderer en prosess med å si at palestinerne har institusjoner som kan drive en stat som er etter OECD-standarder, er et arbeid vi har drevet intenst med de siste åra. Det er nå kommet i mål. Uten det, blir alt det andre ikke mulig, sier Støre på spørsmål fra Dagbladet.

Han understreker samtidig at det fortsatt er store hindere for en eventuell stat.

- Flyktningespørsmål, hovedstadsspørsmål og splittelsen mellom Gaza og Vestbredden er store utfordringer for en statsdannelse, men det er ikke utfordringer som er prinsippielt forskjellig fra det andre stater jobber med, sier Støre.

Tett samarbeid Den tidligere britiske statsministeren, Tony Blair, er spesialutsending til Midtøsten for den såkalte Midtøstenkvartetten bestående av FN, EU, USA og Russland. Han deltok også på møtet med Støre i går. I etterkant var også han svært positiv til utviklingen av statsinstitusjonene i de palestinske områdene.

PÅ PLASS: Tidligere britisk statsminister, Tony Blair, var til stede under møtet som Støre ledet i New York i natt. Han har drevet intenst diplomati for å hindre konfrontasjon om anerkjennelsen av en palestinsk stat i FN. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
PÅ PLASS: Tidligere britisk statsminister, Tony Blair, var til stede under møtet som Støre ledet i New York i natt. Han har drevet intenst diplomati for å hindre konfrontasjon om anerkjennelsen av en palestinsk stat i FN. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Han er svært opptatt av å finne et kompromiss.

- I løpet av de kommende dagene vil vi forsøke å få på plasse noe som vil gi en anerkjennelse av deres krav og mål om opprettelsen av en stat, og som samtidig vil blåse nytt liv i det eneste som faktisk kan skape en stat, nemlig direkte forhandlinger mellom de to partene, sier Blair.

Også Blair understreker at palestinerne har full rett til å fremme sine krav overfor FN.

SES IGJEN: For to år siden møtte Støre (i midten) og Blair (t.h.) den palestinske statsministeren Salam Fayyad i New York. I dag treffer Støre Fayyad igjen i forbindelse med FN-åpningen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / Corbis
SES IGJEN: For to år siden møtte Støre (i midten) og Blair (t.h.) den palestinske statsministeren Salam Fayyad i New York. I dag treffer Støre Fayyad igjen i forbindelse med FN-åpningen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet / Corbis Vis mer