Støre skylder på banken

- Det er DNB som plasserer pengene, ikke jeg, sier Støre til Dagbladet.

PENGER I FOND: Ap-leder Jonas Gahr Støre har penger i fond som investerer i private velferdskonsern, men selger seg nå ut, avslørte NRK i ettermiddag. Reporter: Asle Hansen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre har penger i fond som investerer i private velferdskonsern, men selger seg nå ut, avslørte NRK i ettermiddag.

Støre har selv uttalt at slike selskaper er «et sugerør inn i vår statskasse, kjeder som tar ut hundretalls millioner skattekroner i profitt», og Arbeiderpartiet går imot en kommersialisering av omsorgen.

Ifølge NRK har Ap-lederen investert i DNB-fond som via andre fond og selskaper er inne på eiersiden av Stendi, som tidligere var Aleris Omsorg.

- Hva tenker du om det, 12 dager før valget?

- Jeg skulle gjerne ikke vært der, sier Støre til Dagbladet.

- Jeg har gått til DNB med den arven jeg har ,og bedt dem plassere pengene. Det er Norges største bank, 750 000 nordmenn har gjort det samme. Jeg har bedt DNB følge de etiske retningslinjene til oljefondet, det mener jeg er en gullstandard.

- Flyttes

Han fortsetter:

- Det er DNB som plasserer pengene, ikke jeg, og de plasserer pengene og de har plassert dem i aksjer som representerer hvordan verdensøkonomien utvikler seg. Sånn kan jeg ta vare på den arven og drive med politikk.

- Da jeg ble klar over at en del av dette, langt nede i et fond, hadde investert i et selskap som drev med kommersiell omsorg i Norge, og som var et oppkjøpsfond, som er egentlig på offensiven i omsorgen i Norge - det er jeg imot - da har jeg bedt banken sørge for at de prosentene som var investert der flyttes et annet sted, sier Støre og legger til at han har debt banken gå gjennom og sjekke at det ikke finnes andre slike investeringe i fondenen han har plassert pengene sine i.

- Fillesak

Nyheten om Støres investeringer blir møtt med vidt forskjellige reaksjoner. Samfunnsdebattant, journalist og kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen, synes ikke arbeiderpartilederen har mye å skamme seg over i denne saken.

- Dette er en fillesak. Investeringen hans i private velferdskonsern er veldig indirekte. Etter mitt syn, er det et urimelig krav at han skulle ha visst om denne type investeringer gjennom slike fond, sier Snoen.