Støre slår Gro

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) slår alle rekorder når det gjelder popularitet. Ikke en gang læremester Gro Harlem Brundtland nådde et slikt resultat i sine glansdager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en MMI-måling for Dagbladet i 1995 mente 65 prosent at Gro gjorde en god jobb. Det har vært rekorden. Men nå slår en av nykommerne i norsk politikk, Jonas Gahr Støre, knockout på alle. 70 prosent av de spurte mener Støre gjør en god jobb, 15 prosent mener han gjør en middels jobb, mens bare en prosent svarer at han gjør en dårlig jobb!

Dermed rager utenriksministeren høyt over sine regjeringskolleger, også sjefen, statsminister Jens Stoltenberg. 47 prosent mener Stoltenberg gjør en god jobb, 42 prosent mener han gjør en middels jobb, mens bare sju prosent mener han gjør en dårlig jobb. Det er langt bedre tall enn Stoltenberg oppnådde i sin første regjering, men i denne målingen må han stille i skyggen av sin utenriksminister.

Ikke overrasket

I MMI-målingen av de rødgrønne statsrådene som er gjort i perioden oktober-januar, kommer

arbeids-og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på tredjeplass, mens kommunalminister og Sp-leder Åslaug Haga er beste dame på fjerdeplass.

Men for finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen er målingen nedslående:Bare 14 prosent mener hun gjør en god jobb.

Vinneren, utenriksminister Jonas Gahr Støre, er for anledningen særdeles beskjeden:

-  Dette er hyggelige tall som jeg deler med en statsminister, en regjering, tre partier og gode medarbeidere i UD, er den korte kommentaren han sender via SMS.

Kommunikasjonsrådgiver Sten Helland er imidlertid ikke overrasket over at Støre scorer så høyt hos velgerne:

-  Jonas utstråler en kombinasjon av trygghet, troverdighet, seriøsitet, engasjement og kunnskap, sier Helland.

-  Merkevare

Kommunikasjonsrådgiveren mener Støre over få år har bygd seg selv opp i befolkningen som en fremragende merkevare.

-  Folk har fått med seg bildet av den korrekte hjelperen rett bak Gro, sier Helland.

-  Så trådte han fram som selvstendig, sterk og troverdig leder i Norges Røde Kors hvor han gjorde en fremragende jobb. I tillegg er han i ordets beste forstand en svært god kommunikator. Han slår ikke om seg med fraser og lettvint populistisk sjargong. Han går rett på sak med enkle ord, men med substans. Og han byr på seg selv, sier Helland.

Lært av Gro

Sjefredaktør i KK, Bente E. Engesland mener det er hevet over tvil at Støre har lært mye av Gro Harlem Brundtland.

-  Han har vært to skritt bak henne i mange år, og hun har åpenbart hatt stor betydning for formingen av han som politiker. Samtidig har han skapt sitt eget uttrykk. Jonas er veldig tydelig og troverdig, han er forbilledlig klar når han uttaler seg. Jeg tror også han for mange representerer en fornyelse i norsk politikk. Mange er lei den typiske kaklingen og kranglingen mellom norske politikere. Jonas er klar. Han kan være sylskarp mot politiske motstandere, men han er dannet i formen, sier Engesland.

Boikott

Hun understreker at populariteten kan falle.

-  Populariteten er tidsbestemt og kan gå opp og ned. Vi må ikke glemme at Kristin Halvorsen i en måling for noen år siden var Norges mest populære politiker fordi hun var folkelig og snakket et språk folk forsto, sier Engesland.

Velgernes elendige karakter på Kristin Halvorsens jobb skyldes særlig striden om boikott av Israel, mener statsviter Håkon Kavli i MMI.

Kommunikasjonsrådgiver Sten Helland mener bedømmelsen er urettferdig lav, men likevel forståelig.

-  Dels fordi hun er leder av et parti som ikke kom godt ut av valgkampen og valget, og dels fordi partiet har bakset litt i regjering. Det straffes de for, sier han.

LÆRTE MYE: Fra 1998 til 2000 var Jonas Gahr Støre stabssjef da lærermesteren Gro Harlem Brundtland var generalsekretær i Verdens helseorganisasjon. Nå er han mer populær enn landsmoderen.
POPULÆR: Jonas Gahr Støre.