Store smil, men lite håp

I noe som kunne likne et gravøl, møttes Shimon Peres og de andre aktørene til femårsmarkeringen av Oslo-avtalen i Parkveien i går. Samtidig kunngjorde statsminister Netanyahu å bygge permanente boliger på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håpet om at avtalen noen gang skal bli gjennomført er liten, selv om troen er sterk i Oslo.

I dag holder Shimon Peres foredrag i Nobel-instituttet sammen med Yassir Arafat. Men om de to er enige om Oslo-avtalen, glimrer andre og mektigere menn med sitt fravær. Statsminister Benjamin Netanyahu sa allerede torsdag at han ikke hadde tid til å være nostalgisk ved å delta på markeringen i Oslo. I stedet sendte han parlamentarisk leder for regjeringskoalisjonen i Knesset, Meir Sheetrit, og rådgiveren Uzi Arat.

Stor avstand

Som et tegn på isfronten mellom Peres og Netanyahus utsendinger, kom israelerne omtrent samtidig til Fornebu, men med forskjellige fly .

Samtlige av deltakerne i markeringen av Oslo-avtalen Dagbladet har snakket med, sier avstanden mellom partene er liten. Likevel er meningsforskjellene store, ikke minst blant israelerne. Peres sier til Dagbladet at Netanyahu gjorde en stor feil ved å nekte å dra til Oslo, men ser optimistisk på muligheten for at Oslo-avtalen vil bli gjennomført.

- Mye har endret seg siden 1993. Noen av beslutningene som ble tatt i Oslo er irreversible. Tidligere hadde vi et palestinsk problem. I Oslo ble en palestinsk partner født.

Dessuten har mye av politikken i Israel endret seg. Høyresida i Israel har mistet mye av sin ideologi, og gitt opp kravet om at Israel ikke skal gi fra seg en tomme jord, sier Peres.

Han mener det ikke finnes noe alternativ til Oslo-avtalen.

Ikke forhandlinger

Lederen for regjeringskoalisjonen i Knesset, Meir Sheetrit, benekter at femårsmarkeringen betyr en begravelse av fredsprosessen. Men han er ikke kommet til Oslo for å forhandle.

I går kveld holdt utenriksminister Knut Vollebæk middag for femti gjester som markering av Oslo-avtalens femårsjubileum. Selv om pressen var på plass for å forevige møtet mellom gamle fredsvenner, har oppmerksomheten rundt Oslo-avtalen avtatt med åra.

Vollebæk medgir at dette ikke er noe godt tegn for fredsprosessen.

- Men hvis alle parter trodde Oslo-prosessen var død, ville de ikke ha kommet, sier Vollebæk.

HYGGELIG: På tross av hyggelig velkomst av utenriksminister Knut Vollebæk, er avstanden stor mellom tidligere utenriksminister Shimon Peres og lederen for regjeringskoalisjonen i Knesset, Meir Shitreet (t.h).